Новини

Повернутися до переліку новин

Дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря: покроковий алгоритм дій

Державний облік — це єдина система ведення в галузі охорони атмосферного повітря обліку об’єктів, які справляють (можуть справити) шкідливий вплив на здоров’я людей і стан атмосферного повітря, видів та обсягів забруднювальних речовин, що викидають в атмосферне повітря, видів і ступенів впливу на його стан фізичних і біологічних чинників.

Державний облік ведуть відповідно до Порядку ведення державного обліку в галузі охорони атмосферного повітря, затвердженого постановою КМУ від 13.12.2001 № 1655.

Державний облік включає:

  • взяття на облік об’єктів, які справляють шкідливий вплив;
  • ведення на об’єктах первинного обліку стаціонарних джерел, які справляють шкідливий вплив;
  • складення державної статистичної звітності в галузі охорони атмосферного повітря за стаціонарними та пересувними джерелами, які справляють шкідливий вплив;
  • проведення інвентаризації викидів та обсягів забруднюючих речовин на зазначених об’єктах.

Порядок і критерії взяття об’єктів на державний облік, які справляють (можуть справити) шкідливий вплив на здоров’я людей і стан атмосферного повітря, видів та обсягів забруднювальних речовин, що викидають в атмосферне повітря, відображені в Інструкції про порядок та критерії взяття на державний облік об’єктів, які справляють або можуть справити шкідливий вплив на здоров’я людей і стан атмосферного повітря, видів та обсягів забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря, затвердженій наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 10.05.2002 № 177 (далі — Інструкція № 177).

Постановка на державний облік здійснюється за такими критеріями:

  • об’єктів — якщо в їх викидах присутня хоча б одна забруднююча речовина (або група речовин), потенційний викид якої рівний або перевищує величину, зазначену в Переліку забруднюючих речовин та порогових значень потенційних викидів, за якими здійснюється державний облік;
  • видів та обсягів забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря, — за умови, що обсяг потенційних викидів рівний або перевищує порогові значення за окремою речовиною або групою речовин, наведених у додатку 1 до цієї Інструкції.

Довідково:

Потенційний викид — це максимальний загальний обсяг викидів забруднюючої речовини зі стаціонарних джерел при роботі підприємства в режимі номінального навантаження технологічного обладнання, що передбачається проєктно-кошторисною документацією. 

Алгоритм взяття об’єкта на державний облік (зняття з обліку):

  1. Проведення інвентаризації видів та обсягів забруднювальних речовин, викид яких відбувається в атмосферне повітря
  2. Надання Міністерству екології таких документів:
  • клопотання про взяття об’єкта на державний облік (зняття з обліку) за довільною формою на бланку заявника;
  • загальні відомості про об’єкт (додаток 2 наказу Міністерства екології та природних ресурсів України від 10.05.2002 № 177);
  • інформацію про види та обсяги забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря, за формою, яка наведена в табл. 2.1 додатку 2 до наказу Міністерства екології та природних ресурсів України від 10.05.2002 № 177;
  • копію листа про реєстрацію звіту з інвентаризації викидів забруднюючих речовин;
  • матеріали, які підтверджують достовірність геодезичних координат об’єкта (копія технічного звіту з визначення геодезичних координат географічного центру (центроїда).
  1. Міністерство енергетики та захисту довкілля України направляє об’єкту в місячний термін із дня надходження матеріалів повідомлення про взяття його на державний облік (зняття з обліку).

Повний алгоритм постановки на державний облік в галузі атмосферного повітря читайте вже у матеріалі журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №6, 2022 

Також у статті розглянули питання щодо:

  1. Дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.
  2. Розробки звіту з інвентаризації викидів та документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів, для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.
  3. Розробки документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів, для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

Комплексний пакет допомоги підприємству в організації роботи з екобезпеки у воєнний час за 2550 грн на 6 місяців 

У вартість входять:

  1. Повне зібрання документів з екологічної безпеки в електронному вигляді: зразки, шаблони, підказки – завжди під рукою (вантажте, друкуйте, заповнюйте за готовими алгоритмами)
  2. Практичний посібник «Відходи на підприємстві-2022: вимоги, відповідальність, практика»
  3. Журнал «Екологія підприємства» в електронному вигляді на платформі ЖИВИЙ ЖУРНАЛ
  4. Консультаційну підтримку від провідних експертів-практиків, юристів, інженерів для клієнтів – сервіс ШДЕ без додаткових оплат
  5. Знижки на курси підвищення кваліфікації

З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!