Новини

Повернутися до переліку новин

Дистанційний курс «Екологічне право. Екологічна безпека. Вищий рівень»

20 регіонів України, більш як 40 слухачів, 105 днів навчання, та головне — можливість в часи стрімких змін законодавства «вхопити» необхідну й важливу для своєї роботи інформацію, зекономити час завдяки онлайн-навчанню, поповнити власну екологічну бібліотеку корисними нормативними документами, методичними та іншими виданнями — такими є результати дистанційного курсу «Екологічне право. Екологічна безпека. Вищий рівень».

Як зазначили слухачі курсу, для еколога-початківця це просто знахідка, а для еколога з досвідом — можливість перевірити свої знання та з упевненістю зустрічати перевірку Держекоінспекції.

Організатори курсу — журнал «Екологія підприємства» та National Education Center вдячні слухачам за довіру та партнерство! Сподіваємося й надалі бути вашими надійними орієнтирами у сфері природоохоронної діяльності та раді підтримати вас із будь-яких питань, що виникають на вашому професійному шляху.

Уже зараз його матеріали оновлюють з урахуванням актуальних змін у законодавстві; додають листи, роз’яснення органів державної влади щодо окремих питань використання природних ресурсів; розширюють перелік шаблонів та форм документів.

Курс буде доповнено модулем «Порядок та особливості проходження процедури ОВД», розширено інформацію за модулем державного нагляду (контролю) та надано приклади судової практики.

Ми тримаємо руку на пульсі розвитку, щоб запропонувати вам найкраще!

Топ питань, які зацікавили слухачів курсу

1. Чи може людина, котра працювала в інспекції і перевіряла підприємство, надавати послуги як екологічний аудитор громадській організації та громадським діячам, які виступають проти діяльності цього підприємства?

Відповідь:
Основні правові та організаційні засади здійснення екологічного аудиту регламентовані Законом України «Про екологічний аудит» від 24 червня 2004 р. № 1862-IV (далі — Закон).

Відповідно до статей 6, 7, 20 Закону, докази екологічного аудиту — це документально зафіксована інформація щодо діяльності об’єкта екологічного аудиту, яку можна перевірити. Докази екологічного аудиту екологічний аудитор використовує для визначення відповідності об’єкта екологічного аудиту вимогам законодавства України про охорону навколишнього природного середовища та іншим критеріям екологічного аудиту.

Висновок екологічного аудиту — це професійна оцінка об’єкта екологічного
аудиту, виконана екологічним аудитором, яка ґрунтується на доказах екологічного аудиту та є головною складовою звіту про екологічний аудит. Висновок екологічного аудиту є офіційним документом, який засвідчують підпис та печатка екологічного аудитора.

Отже, будь-які роз’яснення та обґрунтування, надані екологічним аудитором без фактичного проведення аудиту підприємства та оформлення його результатів у вигляді висновку (звіту), не є доказами та не можуть бути взяті до уваги судом, контролюючим органом чи органами місцевого самоврядування.

Будь-яку іншу форму результатів діяльності екологічного аудитора поза межами фактичного проведення аудиту, наприклад, письмові роз’яснення та обґрунтування, Закон не передбачає. Такі письмові документи не можна уважати ні експертними висновками, ні будь-якими іншими доказами фактів, які в них викладено.

Стосовно статусу екологічного аудитора ст. 10 Закону передбачено, що основними принципами екологічного аудиту є об’єктивність і неупередженість.
На підтвердження зазначених принципів забороняється здійснювати екологічний аудит господарських об’єктів екологічним аудиторам, якщо вони мають акції цих об’єктів або в іншій формі мають безпосереднє відношення до них (ст. 14 Закону).

Тобто законодавець передбачає певні етичні вимоги до екологічних аудиторів. Указана вами особа, використовуючи свій статус екологічного аудитора без здійснення аудиту вашого підприємства, порушує професійно-етичні вимоги.

Відповідно до пунктів 9.1, 9.2 Положення про сертифікацію екологічних аудиторів, затвердженого наказом Міністерства екології та природних ресурсів України «Про затвердження Змін до Положення про сертифікацію екологічних аудиторів» від 10 серпня 2017 р. № 254 за неналежне виконання своїх професійних обов’язків Мінприроди України може припинити достроково чи зупинити на строк до одного року чинність сертифіката екологічного аудитора.

Увага! Матеріал публікується частково. Повна версія в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» № 1, 2019

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!