Новини

Повернутися до переліку новин

Екологічна катастрофа Азовського моря: причини і наслідки

Азовське море, на березі якого знаходиться місто Маріуполь, стало екологічною проблемою східної частини Європи.

Ще недавно Азовське море з рибопродуктивності з одиниці площі перевершувало в 40 разів Чорне і в 160 разів Середземне. На відміну від інших морів, в Азовському морі водилися осетрові, які зазвичай мешкають тільки в прісних річках і озерах. Сьогодні ж осетрові занесені в червону книгу України з таких причин:
1) збільшення солоності, яка в 20-х роках становила 10г / л, а зараз досягає 18г / л;
2) активне браконьєрство;
3) інтенсивне хімічне забруднення моря;
4) біомаса азовських молюсків — основного корму риб, що складала в 70-ті роки близько 20 млн т, зменшилася до 3–4 млн т, із-за чого і вилов риби зменшився в 14–70 разів.

Важливо! Підприємства, що знаходяться в прибережній зоні Азовського моря, скидають туди щорічно понад 1000 т сполук заліза, 300 т нафтопродуктів, 150 т фенолів, близько 70 т солей цинку, 200 т сполук міді та свинцю. Тільки підприємства Маріуполя скидають в Азовське море близько 800 тис. т шкідливих речовин за рік. У морській воді ГДК нафтопродуктів перевищено в 2–7 разів, фенолів і сполук фосфору — відповідно в 5 і 10 разів.

Щороку підприємствами Маріуполя скидають в водойми (річки Кальчик, Кальміус, Азовське море) близько 900,0 млн м.куб. стічних вод (у тому числі 400 млн м. куб. Забруднених стічних вод), з них 87 % припадає на Металургійний комбінат «Азовсталь» — найбільший забруднювач Азовського моря в межах Донецької області.

Але не тільки стічні води забруднюють Азовське море.

Давно відомо, що навіть старі, вже виведені з експлуатації шлакові відвали, шкідливо впливають на атмосферу, гідросферу і ґрунтовий покрив навколишньої місцевості, а через них — на стан флори, фауни і здоров'я людей. А відвали, які накопичуються щодня, мають різне походження, ще більш небезпечні. Так в одному і тому ж відвалі на «МК «Азовсталь» складуються шлаки різних металургійних виробництв підприємства як доменні так і конвертерні. А склад і властивості шлаків в них неоднакові. Змінюються, крім того, руди, флюси, технологія виробництва. Все це позначається на склад і властивості шлаку. У відвалі відбувається механічний і хімічний розпад шлаку, викликані внутрішніми і зовнішніми причинами. Окремі компоненти шлаку можуть взаємодіяти з дощовою і сніговою водою, утворюючи нові сполуки.

Таким чином, зберігання пилоподібного шлаку завдає багато шкоди довкіллю і здоров’ю людей ! Вітер розносить його по околиці, від чого у місцевого населення виникають захворювання легенів і очей. Шлаковий пил змивається дощами і талими водами, забруднює море, а розчинні компоненти шлаку перетворюються в небезпечні сполуки, взаємодіючи з водою.

Той факт, що навколишнє середовище в радіусі 200 км від місця поховання металургійних відходів (шлакових відвалів) є забрудненим, говорить про екологічну катастрофу Азовського моря.

Зверніть увагу! У № 8 журналу «Екологія підприємства» дізнайтеся детальніше про рейтинг основних підприємств-забруднювачів довкілля.

Джерело: редакцiя журналу «Екологія підприємства»

Придбати журнал «Екологія підприємства»
Придбати вигідний комплект журналів
Придбати електронний журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!