Новини

Повернутися до переліку новин

Екологічна ревіталізація вугільних областей

Ревіталізація вугільних областей, як зазначила Оксана Луньова, д.т.н., професор, експертка ПРООН на Національний ECOBUSINESS FORUM-2021: «ЗЕЛЕНА ЕКОНОМІКА: як досягти балансу», що відбувся 21-22 жовтня у м. Києві, повинна складатися з трьох компонентів:

Компонент 1. Відновлення ключових об’єктів інфраструктури та соціальних послуг.

Відновлення на екологічних засадах інфраструктури та соціальних послуг має ключове значення щодо нормалізації ситуації в суспільстві та стабілізації ситуації на уражених кризою територіях, а також для створення умов повернення й репатріації внутрішньо переміщених осіб.

Відновлення на екологічних засадах інфраструктури та надання послуг не лише ослабить страждання ураженого населення, але й стане, по суті, каталізатором відновлення довіри громадян до держави. 

Компонент 2. Заохочення економічного розвитку на принципах «зеленої економіки»

В умовах масштабної дезорганізації господарської діяльності, втрати засобів до існування та роботи, а також погіршення макроекономічної ситуації пропонується взяти на озброєння підхід до розвитку «зеленої економіки». Цей підхід забезпечить стимулювання малого та середнього бізнесу й приватного сектора, а також сприятиме наданню фінансових послуг. Ключову роль у розвитку «зеленої економіки» та соціальної довіри відіграватиме співробітництво між органами місцевого самоврядування, громадянським суспільством та приватним сектором.

Компонент 3. Зміцнення соціальної стійкості, розбудова миру та громадської безпеки на засадах екологічної безпеки. 

Відновлення та зміцнення соціальної структури суспільства має критичне значення для забезпечення відновлення Донбасу на екологічних засадах. 

Ревіталізацію вугільних областей Сходу України (після закінчення збройної агресії) пропонується реалізувати  в три етапи.

Перший етап – розмінування території, очищення її від залишків бомб, мін, снарядів та інших військових небезпечних предметів.

Другий етап – відновлення урбанізованих територій (будинків у селах, містечках, містах) та шляхів сполучення, а також відновлення агроландшафтів (вирівнювання місцевості шляхом засипання ям (воронок) від розривів снарядів і мін).

Третій етап – розробка і здійснення програм розвитку місцевих населених пунктів, промислових і сільськогосподарських об’єктів.

Природно-ресурсне відновлення на екологічних засадах пропонується здійснювати наступним чином.

  1. Здійснення екологічного моніторингу навколишнього природного середовища та техногенно небезпечних об’єкті в Донецької та Луганської областей.
  2. Планове екологічне обстеження.
  3. Розвиток сільськогосподарського виробництва
  4. Відновлення та будівництво нових - будівель, споруд та об’єктів інфраструктури.
  5. «Зелені закупівлі». Управління коштами для реалізації заходів спрямованих на відновлення та соціальну реабілітацію територій, постраждалих від бойових дій на Донбасі. 
  6. Забезпечення рівня екологічної безпеки щодо еколого-збалансованого проживання населення та збереження біорізноманіття Донбасу.

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!