Новини

Повернутися до переліку новин

Екологічний податок у 2020 році: нюанси та приклади розрахунку

Екологічний податок має сприяти зменшенню шкідливих викидів підприємств та збільшенню фінансування витрат на покращення екологічного стану. У статті детально розглянемо екологічний податок у 2020 році, нюанси його нарахування та сплати, а також — приклади розрахунку та заповнення документації.

Екологічний податок — обов’язковий платіж, що сплачується з фактичних обсягів різних викидів, скидів, розміщення відходів у довкіллі. Його сплачують особи, які здійснюють (п. 240.1 Податкового кодексу України, (далі — ПКУ)): викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення, скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти; розміщення відходів у спеціально відведених місцях чи об’єктах (місцях розміщення відходів, сховищах, полігонах, комплексах, спорудах, ділянках надр тощо), на використання яких отримано дозволи уповноважених органів (пп. 14.1.223 ПКУ), утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені).

Зверніть увагу!

Зобов’язання нарахування та сплати екологічного податку за обсяг викиду забруднюючих речовин в атмосферне повітря виникає після отримання дозволу на викиди та здійснення господарської діяльності, вуглекислого газу (СО2) виникає, коли суб’єкт господарювання викидає понад 500 тонн на рік.

Розміщення окремих видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об’єктах) суб’єктів господарювання не підлягає нарахуванню та сплаті екологічного податку.

Стаціонарні джерела забруднення — підприємство, цех, агрегат, установка або інший нерухомий об’єкт, що здійснює випуск газоповітряної суміші в атмосферне повітря через трубу, вентиляцію, газовідвід, циклон тощо.

Платниками податку можуть бути всі суб’єкти господарювання будь-якої форми власності чи форми оподаткування: починаючи з підприємств, ФОП, представництв нерезидентів і закінчуючи бюджетними установами.

Звільнення від сплати екологічного податку мають:

  • суб’єкти господарювання, які розміщують відходи на власних територіях як вторинну сировину (п. 240.5 ПКУ). Вторинна сировина — це та сировина, яка може вживатися для виробництва повторно;
  • суб’єкти ядерної енергетики, які уклали договори про повернення за межі України іонізуючих джерел опромінення, поводяться з радіоактивними відходами, які утворилися внаслідок аварії на ЧАЕС, деякі спеціалізовані підприємства (пп. 240.4 ПКУ);
  • суб’єкти господарювання, які здійснюють викиди двоокису вуглецю не більше 500 тонн на рік (п. 240.7 ПКУ);
  • суб’єкти господарювання, які здійснюють тимчасове розміщення відходів, для їх подальшої передачі на утилізацію комунальним чи спеціалізованим підприємствам за дотримання двох умов (ІПК ДФС від 07.06.2019 р. № 2585/ІПК/15-32-12-03-12; ІПК ДФС від 13.09.2019 р. № 175/6/99-00-04-04-03-15/ІПК):
  • за наявності договору на збір та утилізацію відходів з таким комунальним або спеціалізованим підприємством, яке має ліцензію на здійснення операцій щодо поводження з небезпечними відходами;
  • якщо у договорі наявні строки передачі відходів (період розміщення відходів). При цьому дані відходи мають бути вивезені протягом року, інакше – підприємству треба отримувати ліцензію на їх зберігання (ст. 34 Закону України «Про відходи» від 5 березня 1998 року № 187).

Зверніть увагу!

Фізичні особи, які не зареєстровані як підприємці, екологічний податок не сплачують.

Увага! Стаття опублікована частково!
Повна версія – в журналі №9, 2020 «ECOBUSINESS. Екологія підприємства».

Вебпрактикум для інженерів і керівників відділів охорони навколишнього середовища

«Екоподаток та екозвітність 2023/2024: порядок, терміни, роз’яснення»

Щоб розібратися в усіх аспектах подання екологічної звітності та сплати екологічного податку, запрошуємо взяти участь у вебпрактикумі «Екоподаток та екозвітність 2023/2024: порядок, терміни, роз’яснення».

Розглянемо такі питання:

  • Екологічна звітність 2023: порядок, терміни та поради щодо подання
  • Особливості подання звітів за формами № 1-відходи (річна), № 2-ТП (повітря) (річна), № 7-ГР (підземні води) (річна), № 1-екологічні витрати (річна)
  • Специфіка подання звітності за 2023 рік в електронній та паперовій формах
  • Оновлені підходи до звітування та вимоги до подання звітності у 2024 році
  • Особливості сплати екоподатку за викиди дизельних генераторів
  • Зміни податкового законодавства у контексті ЗУ «Про управління відходами»

ПОВНА ПРОГРАМА ЗАХОДУ

ПРИЙНЯТИ УЧАСТЬ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!