Новини

Повернутися до переліку новин

Екологи нагадують про штрафи за продаж і купівлю первоцвітів

Щовесни на території України великих обсягів набуває торгівля первоцвітами - ранньоквітучими весняними рослинами. Масовий збір на продаж квітконосів рідкісних рослин призводить до послаблення, а у невеличких місцезростаннях до повного пригнічення насіннєвого поновлення. Крім цього, дуже часто первоцвіти знищуються з кореневою частиною, що призводить до фізичного знищення популяцій. Повідомляє Державна екологічна інспекція України.

З метою припинення збору, перевезення та торгівлі зникаючими первоцвітами щорічно проводиться операція «Первоцвіт», в рамках якої Державна екологічна інспекція України спільно із працівниками Національної поліції, Державної лісової охорони, громадськими інспекторами з охорони довкілля, представниками органів виконавчої влади, громадськими організаціями та представниками засобів масової інформації  проводить перевірки у можливих місцях продажу квітів, а також на залізничних вокзалах.

Згідно  ст. 68 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» «незаконно здобуті в природі ресурси та виготовлена з них продукція підлягають безоплатному вилученню, а знаряддя правопорушення – конфіскації. Одержані від їх реалізації доходи спрямовуються в місцеві фонди охорони навколишнього середовища».

Згідно постанови Кабінету Міністрів України № 1030 від 07.11.2012 року «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)» розмір компенсації за шкоду, заподіяну незаконним збиранням або знищенням чи пошкодженням рослин, занесених до Червоної Книги України становить  від 49 до 62 грн за одну рослину. Згідно ст. 881 ч. 2 Кодексу України про адміністративні правопорушення: порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 гривень із конфіскацією об’єктів рослинного світу.

За сезон (лютий-травень) в результаті незаконного збору для подальшої реалізації знищується велика кількість ранньоквітучих рослин, занесених до Червоної книги України, зокрема підсніжника білосніжного, білоцвіту весняного, шафрану Гейфеля, рябчика шахового тощо.

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!