Новини

Повернутися до переліку новин

Експертний коментар: чи завжди необхідно проводити СЕО?

В процесі діяльності у представників ОТГ виникають запитання щодо необхідності проведення СЕО. Експерт ПАЕУ В’ячеслав Фадєєв надав відповіді на ці питання під час онлайн-трансляції «5 кроків якісного виконання стратегічної екологічної оцінки – від «головного болю» до захоплюючого планування розвитку»  
Експерт ПАЕУ продовжує роз’яснювати актуальні питання щодо СЕО:

1. Будь-яка містобудівна документація підлягає СЕО, чи є винятки?

Експертний коментар: 
Містобудівна документація потребує виконання СЕО згідно з вимогами:

  •  ЗУ «Про стратегічну екологічну оцінку» (ч.3 ст11;)
  •  ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності» (ч.4. ст.2; ч.1 ст18; ч.1 ст19).

2.Чи потрібно СЕО для внесення змін до Стратегії ОТГ, яка не проходила процедуру СЕО?

Експертний коментар: 
Проєкт внесення змін до стратегії розвитку ОТГ є документом державного планування. Відповідно, якщо раніше СЕО стратегії не виконувалось,  то потрібно виконати СЕО, тому як і проєкт внесення змін до стратегії розвитку ОТГ, і звіт про СЕО після врахування будуть невіддільною частиною стратегії.

3. На підставі чого Департамент робить висновок про необхідність СЕО? Чи така необхідність чітко визначена Законом?
Експертний коментар: 
Мова йде лише про можливість невиконання СЕО проєкту внесення змін (незначних) до ДДП, щодо якого виконувалася СЕО.
Необхідність проведення СЕО визначена ЗУ «Про СЕО» (ч.2 с.10; ч.7 Ст.10; ч.8 Ст.10), абз.4 розд.VI «Методичних рекомендацій із здійснення стратегічної екологічної оцінки документів державного планування», затвердженого  Наказом Мінприроди №296 від 10.08.2018р.

4. Чи є суттєвою помилкою оприлюднення Заяви про визначення обсягу та повідомлення про оприлюднення в одному друкованому ЗМІ (замість 2-х) та розміщення на сайті?
Експертний коментар: 
Це не є суттєвою помилкою, а порушенням ЗУ «Про СЕО», бо Закон вимагає оприлюднення у двох друкованих виданнях та на сайті.

5. Як врахувати зауваження від громадськості після закінчення терміну Громадських обговорень? Чи варто вносити коригування вже до оприлюдненого звіту, та чи потрібно його наново оприлюднювати та подавати до органів виконавчої влади?
Експертний коментар: 
Зауваження по суті та пропозиції, які вдосконалять ДДП та (або) звіт про СЕО необхідно врахувати задля дотримання принципу врахування інтересів всіх зацікавлених сторін. При врахуванні зауважень та пропозицій складається довідка, яка додається до звіту. Щодо оприлюднення – відкоригований звіт про СЕО оприлюднюється після коригування, враховується у складі ДДП та стає його невіддільною частиною. 
ЗУ «Про СЕО» не передбачено повторного розгляду ДДП та звіту, але при інформуванні про затвердження ДДП згідно зі ст.16 ЗУ «Про СЕО» рекомендую надіслати відкоригований примірник ДДП до Міндовкілля разом із супровідним листом та рішенням про затвердження.

6. Як розуміти пункт 5 ст. 12 в ЗУ «Про СЕО» що, у складі повідомлення має бути «дата та час і місце проведення запланованих громадських слухань (У РАЗІ ПРОВЕДЕННЯ)»
Експертний коментар: 
Громадські слухання відбуваються в процесі громадського обговорення проєкту ДДП та звіту про СЕО. Але в деяких випадках (наприклад, у разі введення протиепідемічних обмежень) слухання не проводитимуться. Можливість проведення громадських слухань визначає замовник, керуючись чинним законодавством.

Задля отримання більш повної інформації щодо необхідності та процедури проведення СЕО долучайтеся до НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО КУРСУ «СЕО як важіль керування сталим розвитком території»
Запрошуються посадові особи, що відповідають за стан довкілля в органах місцевого самоврядування, Голови ОТГ та архітектори ОТГ.
Старт: в міру набору групи (орієнтовно з 20 січня)
Тривалість: 16 годин (4 дні по 4 години)
Формат: онлайн-заняття.

Участь платна.
Важливо: передбачені спеціальні умови за партнерськими програмами для членів Професійної асоціації екологів України (PAEU)


З питань участі:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!