Новини

Повернутися до переліку новин

Експерти ПАЕУ розібрали популярні причини відмови у видачі висновку з ОВД

Висновок з ОВД це документ, до якого прагнуть всі суб’єкти господарювання, проте це не кінцевий етап. У висновку передбачені всі умови здійснення діяльності та вони передбачаються щодо кожного етапу здійснення діяльності, в тому числі підготовчі роботи та безпосередньо сама діяльність.

Найважливіший розділ висновку з ОВД є післяпроєктний моніторинг. Наразі вносяться зміни, які будуть передбачати, що результати післяпроєктного моніторингу повинні будуть публікуватися. Адже саме цей інструмент дозволить побачити чи дійсно діяльність не має серйозного негативного впливу на довкілля та здійснюється в своїх запланованих межах.

Законодавство передбачає, що якщо та альтернативна, яку запропонував суб’єкт господарювання у звіті, є недопустимою, то за згодою уповноважений орган має запропонувати іншу альтернативу. Саме тому запропоновані альтернативи у звіті мають бути реальними, а не формальними.

В законодавстві також передбачено, що будь-яка фізична чи юридична особа може звернутися до суду, щоб скасувати висновок з ОВД. Підставою для цього може бути порушення процедури, необґрунтоване неврахування громадських обговорень та інші порушення у сфері ОВД.

Також існує стаття в адміністративному кодексі, яка передбачає покарання за надання завідомо неправдивих чи неповних даних. В даному випадку стаття передбачає, що суб’єкт господарювання усвідомлює, бажає і має мету надавати ці неправдиві дані. Неправдиві дані означають перекручені, змінені та надані не в повному обсязі. Це може бути підставою для скасування висновку з ОВД.

Якщо буквально підходити до терміну «достовірні дані», то чинне законодавство не визначає термін, що таке «достовірність». А якщо звернутися до науково-практичних коментарів в частині і адміністративного провадження, і кримінального провадження, то термін «достовірність» тлумачиться, як точність передачі інформації. Тобто в конкретному випадку, як суб’єкт господарювання, який розміщає звіт, або розробник, який розробляє звіт, то термінологія передбачає, що інформація, яка отримана в результаті лабораторних вимірів, певних розрахунків, певної методології мусить бути точно передана.

Проте на сьогоднішній день у нас відсутня єдина методологія оцінки в частині впливів на водні ресурси, скидів забруднюючих речовин, в частині методології викидів забруднюючих речовин. Так як у нас передбачені різні програми для розрахунку викидів, може бути ситуація, коли при застосуванні однієї методології це одні параметри, а при застосуванні іншої – це інші параметри.

Вже є ситуації, коли фізична особа звернулася до суду, так як розрахунки були різними при застосуванні іншої програми, яка також була рекомендована Міністерством. Тому варто звертати увагу, в чому саме є недостовірність. Якщо суб’єкт господарювання подає всі дані та розрахунки в одній з програм, яка рекомендована Міндовкіллям, тоді недостовірність відсутня.

Також закон передбачає, що уповноважений орган має право дати запит на отримання додаткової оцінки впливу на довкілля. Наразі цей пункт обговорюється в проєкті змін до закону щодо ОВД, і там пропонується прибрати цей пункт, скоріше за все він буде виключений із закону.

Задля вашого професійного розвитку в сфері PAEU запрошує на сертифікацію відповідності виконавців звіту з ОВД 

2-20 серпня 2021 – Сертифікаційний курс для виконавців ОВД. Рівень «BASE»
3 вересня 2021 – Сертифікаційний курс для виконавців ОВД. Рівень «ADVANCED»

Джерело Прес-служба PAEU

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!