Новини

Повернутися до переліку новин

Експерти відповіли на гарячі запитання нашого видання

У № 10, 2017 журналу «Екологія підприємства» ми розпочали публікувати унікальний практикум «Поводження з небезпечними відходами в Україні: 50 головних запитань», який мав продовження у № 11, 2017 та № 12, 2017.

Марина Тимошенко, інженер з охорони НС, ПрАТ «Дніпропетровський комбінат харчових концентратів», член Дніпропетровської організації «Всеукраїнська екологічна ліга» відповіла на гаряче запитання, поставлене виданням «Екологія підприємства», а саме:

Чи потрібно підприємству, в результаті виробничо-господарської діяльності якого утворюються відходи та по мірі накопичення достатнього об’єму передаються згідно з договором спеціалізованому підприємству, сплачувати екологічний податок за тимчасове розміщення відходів на своїй території?

На сьогодні сплата екологічного податку за розміщення відходів стягується лише з суб’єктів господарювання, що здійснюють захоронення чи видалення відходів.

Відповідно до п. 240.1 ст. 240 розділу VIIІ «Екологічний податок» Податкового кодексу України (далі — ПКУ) платниками податку є суб’єкти господарювання, юридичні особи, що не проводять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони, та здійснюють розміщення відходів (крім розміщення окремих видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об’єктах) суб’єктів господарювання);

Визначення терміну «розміщення відходів» наведено у пп. 14.1.223 п. 14.1 ст. 14 ПКУ: розміщення відходів — постійне (остаточне) перебування або захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи об’єктах (місцях розміщення відходів, сховищах, полігонах, комплексах, спорудах, ділянках надр тощо), на використання яких отримано дозволи уповноважених органів.

Здається, все просто та зрозуміло: платить лише той, хто здійснює кінцеву операцію з відходами — видалення чи захоронення, однак чому так багато з цього приводу запитань? Причина одна: зміни законодавства, які не завжди встигає відстежити та зрозуміти суб’єкт господарювання.

Із запровадженням екологічного податку у 2011 році термін «розміщення відходів» у ПКУ мав інше значення:«розміщення відходів» — зберігання (тимчасове розміщення до утилізації чи видалення) і захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи об’єктах (місцях розміщення відходів, сховищах, полігонах, комплексах, спорудах, ділянках надр тощо), на використання яких отримано дозвіл спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у сфері поводження з відходами.

Майже протягом двох років (2011–2012 роки) податківці відстоювали позицію, що екологічний податок з розміщення відходів повинні сплачувати всі: і ті хто утворює їх, і ті, хто розміщує. Але з 1 січня 2013 року Законом України «Про внесення змін до Податкового Кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм» від 24 травня 2012 року № 4834-VI у ПКУ було змінено значення поняття «розміщення відходів», завдяки чому усунено подвійне оподаткування екологічним податком відходів суб’єктів господарювання.

Відповіді експертів на інші запитання щодо поводження з відходами – у № 10, № 11 та № 12 видання «Екологія підприємства» у матеріалі «Управління відходами – 2017: 50 головних запитань. Міжнародний досвід. Практика України. Частина 1».

Джерело: журнал «Екологія підприємства» № 10, 2017

Свіжий номер журналу Найближчі заходи

Придбати журнал «Екологія підприємства»
Придбати вигідний комплект видань
Придбати електронний журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!