Новини

Повернутися до переліку новин

Фейкові утилізатори небезпечних відходів — реальна загроза в умовах пандемії

Єгор Фірсов.
Тимчасово виконуючий обов'язки
голови Державної екологічної інспекції


Давно хотів розповісти про величезний корупційний розсадник, який уже багато років існує в Україні, і от, нарешті, дійшли до цього руки. Як ви знаєте, в нашій країні вистачає журналістів-розслідувачів, і вони регулярно інформують нас у нових матеріалах про корупційні схеми та різні зловживання. Але й журналісти далеко не завжди знають, де потрібно шукати, тому деякі корупційні схеми залишаються непоміченими для ЗМІ і безперешкодно працюють роками, завдаючи державі величезних збитків. Сьогодні я трохи допоможу журналістам і розповім про одну з таких схем, яка завдала країні збитків на мільярди гривень, але до останнього часу залишалася поза зоною уваги громадськості.

Йдеться про сферу утилізації небезпечних відходів. Галузь ця вузькоспеціалізована, і тому малозрозуміла для людей, не пов'язаних із нею. Широкого громадського інтересу до неї немає, тож учасники галузі від надмірної уваги не страждають. А між тим цікавитися питанням варто було б. Адже мова йде про такі речовини і матеріали, які становлять небезпеку для довкілля і здоров'я населення. І в тому разі, якщо їх утилізацію буде здійснено неправильно, з порушенням технології (а то і зовсім не здійснено), наслідки цього може відчути на собі кожен із нас.

До небезпечних відходів належать найрізноманітніші матеріали і речовини — від звичайних пальчикових батарейок і відпрацьованих моторних мастил до медичних відходів із лікарень. Останнє зараз, в умовах пандемії небезпечного вірусу, особливо актуально. В ідеалі такі відходи повинні забирати й утилізувати спеціальні компанії, які мають необхідні ліцензії на такий вид діяльності та необхідне обладнання для нейтралізації й утилізації небезпечних речовин. Але українська реальність, як завжди, відрізняється від ідеальної картинки. На папері в нашій країні існують сотні компаній-утилізаторів. Насправді, як мені вдалося з'ясувати після того, як я прийшов працювати в Державну екологічну інспекцію України, обладнання, що дає можливість працювати із дотриманням усіх технологій, є лише у кількох десятків із них. Решта ж по факту є фейковими. Ліцензії у них є, а жодного обладнання немає.

У найкращому випадку такі фейкові фірми — лише "прокладки", які надають посередницькі послуги і в кінцевому рахунку везуть відходи тим утилізаторам, у яких є потрібні потужності. У найгіршому — не відбувається навіть цього, і небезпечні відходи псевдоутилізатори просто вивозять в яри або зливають у річки. Попередньо, зрозуміло, отримавши за таку "утилізацію" необхідну плату. Подібні сюжети в новинах, мабуть, хоч раз зустрічалися кожному з нас. Гучний приклад із нещодавнього минулого: чиновники державної компанії "Укргазвидобування" підписали з такою фейковою компанією договір на утилізацію бурового шламу — небезпечних відходів, які утворюються при бурінні газових свердловин. Згідно із законом такі небезпечні відходи мають вивозити на спеціальний полігон, але насправді фейковий утилізатор вивозив їх на звичайне звалище. А бюджетні кошти, виділені на утилізацію, чиновники і псевдоутилізатори розділили між собою.

Схема діяла два роки, але розкрили її лише у вересні 2019-го.

Зрозуміло, вона не могла відбутися без участі Держекоінспекції, тому немає сумнівів, що попереднє керівництво відомства її покривало. Точно так само, без прикриття, не могли роками працювати й інші подібні фірми. Тому настав час як слід перевірити всіх утилізаторів і розібратися, хто з них працює правомірно, а хто — ні. Всіх, у кого немає на балансі необхідного обладнання, звичайно, слід позбавляти ліцензій і не допускати до роботи.

Звісно, просто так фірми-пустушки не з'являються. Оскільки держава перевіряє і контролює діяльність таких компаній, кожна з них працює під чиїмось дахом. Наприклад, до 2014 року відразу кілька таких великих псевдоутилізаторів контролювалося оточенням Олександра Януковича. Ті ж, які продовжують працювати до останнього часу, в основному перебувають під заступництвом різних силових структур.

Щорічно через таких фальшивих утилізаторів проходять десятки мільйонів бюджетних гривень, які банально розкрадаються й осідають у кишенях чиновників-корупціонерів і пов'язаних із ними ділків. Тому настав час нарешті розорити і це корупційне гніздо.

За ті чотири місяці, які я обіймаю посаду голови екологічної інспекції, наша команда вже встигла достатньо вивчити це питання і розробила план масштабної перевірки та ліквідації фейкових утилізаторів. Зараз проблема посилилася ще більше. У країні бушує пандемія, і гостро стоїть питання утилізації медичних відходів (шприців, крапельниць, використаних масок та іншого). Такі відходи необхідно спалювати в спеціальних печах при високій температурі, щоб не дати вірусам та іншим збудникам жодного шансу! Але здогадайтеся, скільки з нині діючих компаній-утилізаторів мають такі печі? Ви будете здивовані, але реальних утилізаторів близько десятка.

Куди подіти інші відходи? З високою часткою ймовірності їх просто вивезуть на звичайне звалище, в ліс або на якийсь пустир. Наприклад, у серпні минулого року з'ясувалося, що в Дніпропетровській області медичні відходи вивозили просто на територію заповідника!

У 2017 році несанкціоновані звалища використаних крапельниць, шприців та ампул знаходили в лісі на Київщині.

У 2018 році звалище небезпечних медичних відходів (включаючи фрагменти тіл) було знайдено в Запорізькій області.

Вважаю, цих прикладів буде достатньо, хоча тільки за останні роки їх десятки. Лише уявіть собі, що почнеться, якщо зараз отак вивозитимуть і звалюватимуть де завгодно відходи з лікарень, де лежать люди з коронавірусом. Але ж через пандемію наплив хворих зросте, і відходів стане ще більше. Через кризову ситуацію діяти необхідно в прискореному режимі, з максимальною мобілізацією всіх можливих сил і засобів. Ми маємо зробити все, щоб прийомом і утилізацією медичних відходів нині займалися тільки реальні утилізатори, які мають необхідне обладнання. І тут я сподіваюся на всебічну допомогу нового уряду і профільного міністра.

На сьогодні ліцензії на цей вид діяльності видає Міністерство енергетики та захисту довкілля, воно ж перевіряє дотримання ліцензійних умов. Тобто представники відомства можуть виїхати на місце і перевірити, чи є все необхідне обладнання, як часто воно працює, а також зіставити обсяг отриманих відходів і обсяг утилізованих. Впевнений, якби міністерство провело таку перевірку, її результати були б вражаючими. І дуже сподіваюся, що новий міністр, приступивши до роботи, приділить цьому питанню достатньо часу і сил. А ми як Держекоінспекція готові вийти на перевірки в своїй частині нагляду і контролю. До того ж у новому законі про екологічний контроль функція перевірки дотримання ліцензійних умов має перейти до екоінспекції. І нам потрібно бути готовими до тих викликів, які стоять перед нами і державою.

Матеріали за темою:

ВІДЕОІНТЕРВ'Ю з Кирилом Косоуровим: Медичні відходи в час пандемії. Відходи, інфіковані вірусом COVID-19

Які вимоги та рекомендації в управлінні медичними відходами у складі побутових? Світовий досвід у зв’язку зі спалахом COVID-19. Частина 1.

Які вимоги чинного законодавства в управлінні медичними відходами в Україні та їх практичне впровадження. Частина 2

Які ключові проблеми сфери поводження з медичними відходами та рекомендації для основних зацікавлених сторін сфери. Частина 3
 

Однак ми не сидітимемо склавши рук і не чекатимемо, поки ухвалять закон. Зараз ми в терміновому порядку перевіряємо всіх утилізаторів, які працюють із лікарнями, де утримуються хворі з коронавірусом. Їм уже направлено листи, в яких ми просимо показати детальну звітність про прийом та утилізацію медичних відходів із цих лікарень. Найближчим часом до Києва також буде викликано керівників регіональних підрозділів екологічної інспекції, з якими буде проведено екстрену нараду-інструктаж за зазначеною темою і заплановано виїзд на підприємства-утилізатори. І хоча у країні оголошено карантин, але ми не можемо собі дозволити на нього піти. Як і у медиків, у нас зараз свій фронт робіт. І в цей складний кризовий час саме державні органи повинні демонструвати свою працездатність і ефективність.

Читайте також інтерв'ю з Єгором Фірсовим: Час відповідальності: 20 гарячих запитань від екологів підприємств до голови ДЕІ

Джерело: ZN,UA

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!