Новини

Повернутися до переліку новин

Форум «ECO-MODERNIZATION-2022: управління відходами виробництв» 30 березня, онлайн

Заключний день ІІІ щорічної платформи  з промислової екології буде присвячено питанням поводження з відходами виробництв, які вважаються часто конфіденційними та нечасто обговорюються на галузевих заходах.

Учасники Форуму зможуть ознайомитися з досвідом колег, визначити собі економічно та екологічно грамотну модель управління відходами, отримати алгоритм дій, що дозволяє скоротити витрати та отримати прибуток.

Головна мета заходу – сприяння розвитку природоохоронних проектів, просування сучасного, ресурсозберігаючого обладнання, впровадження новітніх науково-технічних досягнень у природоохоронну діяльність, надання можливостей для обміну досвідом щодо вирішення актуальних проблем на міжрегіональному рівні, розширення ділових зв'язків між виробниками та споживачами.

«Зараз ми перебуваємо на етапі формування нового суспільства, орієнтованого на екологічну утилізацію відходів. Наша країна має пройти шлях, на який в інших країн пішло кілька десятиліть. Тому необхідно прозоре та ділове обговорення наявних проблем, обмін передовим досвідом для вироблення правильних екологічних та економічно доцільних рішень», - зазначає Людмила Циганок, Президент ПАЕУ

У рамках пленарного засідання учасники обговорять не лише питання перспектив удосконалення законодавства, а саме можливості подолання проблем та технології знешкодження нафтозабруднених шламів та відходів; забруднених масел; гальванічних шламів і непридатних батарейок; ртутьвмісних відходів; біотехнології утилізації відходів виробництва та споживання; очищення відходів від з'єднань важких металів; методи та підходи вдосконалення системи контролю переробки відходів; рециклінгу відходів (можливість вилучення цінних компонентів).

У рамках блоку «Практика» буде надано рекомендації та алгоритми дій менеджеру-природоохоронцю «тут і зараз»:

Утворення, збирання, накопичення, зберігання та первинна обробка відходів є невід'ємною складовою технологічних процесів, у ході яких вони утворюються і повинні бути відображені в технологічних регламентах та іншій нормативно-технічній документації.

  • Законодавчі вимоги до поводження з відходами виробництв в Україні-2022: актуалізуємо НПА
  • Про кращі європейські практики в поводженні з відходами виробництв
  • Про правозастосовну та судову практику з питань використання відходів виробництва як вторинних матеріальних та енергетичних ресурсів
  • Як організувати систему поводження з відходами (з прикладами різних підприємств)

Система управління відходами для підприємства – досить непорушна річ, відрізняється лише рівень організації на виробничих площадках. Однак іноді така система відсутня зовсім, навіть за достатнього розуміння важливості проблеми поводження з відходами.

Акцентуємо, якою має бути система поводження з відходами, виділимо її головні риси та завдання, поговоримо про проблеми у цій сфері та шляхи їх вирішення на підприємствах різних галузей.

  • «Тіньова сторона» зелених технологій: батареї електрокарів, енергоощадні лампи, сонячні батареї: чи існують для них технології безпечної утилізації та хто може здійснювати цю утилізацію?

Якщо говорити про українських розробників екологічних інновацій, то вони охоплюють чимало секторів, найбільші з яких — електрокари, сонячні батареї та енергоощадні лампи. Проте коли технології перетворюються у відходи, виникає питання: чи існують для них безпечна утилізація та хто може здійснювати цю утилізацію? 

  • Як провести інвентаризацію відходів підприємства: покроковий алгоритм

Через суперечності в документах природокористувачі все частіше запитують, чи потрібно проводити інвентаризацію відходів виробництва та споживання та в чому її суть? Спробуємо розібратися у цьому разом з експертами.

  • Як оформити документи на передачу відходів суб’єктам господарювання?

Утворювачами відходів є кожна організація. Маленькі ФОПи чи велетенські концерни, приватні підприємства чи державні заклади — неважливо. Навіть, займаючись фінансуванням, ІТ чи маркетингом, завжди утворюється макулатура, відпрацьована техніка, побутове сміття та інше.

Правильному поводженню з відходами підприємство-утворювач має приділяти достатньо уваги, в тому числі й питанню правильної передачі утворених відходів іншому суб′єкту господарювання на утилізацію, переробку, захоронення, знищення тощо. Як оформити документи на передачу відходів суб′єктам господарювання без помилок?

  • Як переробляти та утилізувати відпрацьовані оливи без помилок. Розбираємо найкращі методи

Щорічно тисячі літрів олив приходять до непридатного до використання стану, потребуючи переробки або утилізації. У чому небезпека відпрацьованих олив? Які шляхи безпечної утилізації та переробки існують?

  • Як уникнути забруднення грунтів промисловими відходами. ГДК у сфері забруднення ґрунтів нафтопродуктами: проблеми та зміни до методики

Забруднення нафтопродуктами — це екологічна катастрофа. Негативний вплив обумовлений як безпосередньою деградацією ґрунтового покриву на ділянках розливу нафти, так і впливом її компонентів на суміжні середовища, внаслідок чого продукти трансформації нафти виявляються в різних об'єктах біосфери. Фонова концентрація та склад нафти і нафтопродуктів в ґрунтах змінюється в дуже широких межах. У зв’язку з цим в Україні відсутня єдина методика, що дозволяє точно визначати валовий вміст і склад нафтопродуктів в ґрунтах. Яких термінових змін потребує методика щодо визначення розмірів шкоди? Та які гранично допустимі концентрації потрібно встановити?

У рамках віртуального круглого столу «Подолання проблем діяльності щодо утилізації відходів виробництва та споживання у сфері сучасного природоохоронного законодавства» представники найбільших промислових підприємств різних галузей розкажуть про підходи та методи, що застосовуються у них на виробництві для зниження кількості промислових відходів.

За підсумками форуму передбачається досягти результатів за конкретними напрямами: удосконалити законодавчу базу з екологічної тематики (готується резолюція), забезпечити тісну взаємодію суб'єктів господарювання у напрямку переробки відходів, створити якісний діалог та активізувати участь кожного в реформуванні сфери.


З питань участі:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!