Новини

Повернутися до переліку новин

ГОЛОВА ДЕРЖГЕОНАДР УКРАЇНИ: МИ НЕ ВСТАНОВЛЮЄМО ОБМЕЖЕНЬ ДЛЯ «ВХОДУ» НА ВИДОБУВНИЙ РИНОК

З  початку 2014 року Держгеонадра України перерахували до Державного бюджету України  487 490 787,35 грн. плати від збору за видачу спеціальних дозволів на користування надрами та коштів від продажу таких дозволів, що майже вдвічі (на 86%) перевищує запланований на цей рік показник надходжень грошових коштів. Успішне залучення інвестицій у геолорозвідку та видобування корисних копалин відбулося в рамках реалізації відповідної стратегії, розробленої Державною службою геології та надр України.

Дмитро Кащук, Голова Державної служби геології та надр України, зазначив: «Нашими пріоритетними завданнями є забезпечення раціонального використання природних ресурсів держави та залучення інвестицій у надрокористування. Іноземних інвесторів сьогодні насторожує і ситуація в країні, і нестабільність податкового законодавства, тому вони не поспішають вкладати свої кошти в українські надра. Але ми боремося за кожного інвестора, вважаючи його стратегічним у цей непростий для економіки країни час, вдосконалюємо законодавство та розробляємо дієві механізми для залучення інвесторів».

Находження інвестицій у надрокористування здійснюється, зокрема, через продаж спецдозволів на періодичних аукціонах, що є відкритою та прозорою процедурою. Відповідно до норм чинного законодавства, будь-яке підприємство без жодних обмежень, подавши визначений пакет документів, може взяти участь в аукціоні та виграти його, запропонувавши найвищу ціну. У 2014 році загалом було проведено 2 аукціони, участь в яких взяли 18 компаній, 10 з яких було визнано переможцями.

В контексті негативних заяв в деяких українських ЗМІ щодо аукціону, проведеному Державною службою геології та надр України 12 листопада 2014 року, з видачі, в  тому числі, двох спеціальних дозволів на користування надрами Біличівської площі (Полтавська обл., Чорнухинський р-н) та Лосищинської ділянки (Сумська обл., Роменський р-н) компаніям ТОВ «Авантаж Енерго» та ТОВ «Слобіднафта» відповідно, Дмитро Кащук наголосив: «Ми не встановлюємо обмежень для «входу» на видобувний ринок, але контролюємо кожного надрокористувача на предмет виконання зобов’язань, взятих перед державою. Невиконання погоджених програм робіт в рамках договорів з надрокористувачами у встановлені строки є підставою для анулювання спецдозволу. Саме в такий спосіб Держгеонадра України ефективно контролюють надрокористувачів та позбавляють спецдозволів ті підприємства, які порушують умови отриманого спецдозволу. Ми забезпечуємо рівні права для всіх компаній, які бажають здійснювати видобуток корисних копалин, тому будь-які спекуляції щодо надання преференцій тим чи іншим підприємствам є недоречними і можуть призвести лише до відтоку інвестицій. Я закликаю всі треті сторони бути неупередженими і спільно сприяти реалізації інвестиційного потенціалу України в галузі надрокористування».

Ціна продажу спецдозволу ТОВ «Авантаж Енерго» становить 3 402 800,00 грн., а ТОВ «Слобіднафта» - 3 187 400,00 грн. При цьому, спецдозволи по Біличівській площі та Лосищинській ділянці виставляли на аукціон 7 разів протягом останніх 3-х років, і лише цього разу їх було продано інвесторам. Всі компанії, які подали заявки на участь в аукціоні, було допущено до торгів. 

Міністерство екології та природних ресурсів України

 

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!