Новини

Повернутися до переліку новин

Іграшкові цеглинки «LEGO» виготовлятимуться з екологічних матеріалів

Роками компанія «LEGO» розширювали асортимент своїх наборів — піратські кораблі, Сімпсони, скандальна яскраво-рожева лінія «Lego Friends» для дівчаток і набір жінок-вчених, випущений пізніше. Але основні деталі конструктора залишились практично незмінними — такими ж блискучими пластиковими блоками, як і в 1958 році, коли іграшка була запатентована.

Однак зараз компанія готова до великих змін. Нещодавно «LEGO Group» оголосила, що до 2030 року її «цеглинки» виготовлятимуться з екологічних матеріалів. Зміна не обов'язково вплине на зовнішній вигляд або тактильні властивості іграшки, але може мати великий вплив на навколишнє середовище.

«Пластик, який ми використовуємо сьогодні, виготовляється з нафти, — говорить Рор Руд Тренгбек, представник «LEGO Group». — Він має відмінну якість, що дає нам можливість забезпечувати дотримання найвищих стандартів безпеки, і це дозволяє нам зробити продукт, який є дуже міцним і зберігається впродовж поколінь. Втім, він зроблений з неекологічної сировини».

Але що це буде за новий, екологічний матеріал?

Щоб відповісти на це питання, «LEGO» інвестує близько $150 млн у запуск Центру стійкого розвитку, який базуватиметься в штаб-квартирі компанії в Біллунді (Данія) з філіалами в інших місцях по всьому світу. Компанія планує найняти більше 100 співробітників — від інженерів-хіміків і матеріалознавців до дизайнерів.

За словами компанії, переважна частина її екологічного сліду зумовлена створенням матеріалу, з якого виготовляються деталі конструктора, тому заміна цього матеріалу дозволить значно знизити вплив на навколишнє середовище. Так, у 2014 році «LEGO» випустили понад 60 млрд «цеглинок», а у 2013 році компанія використала близько 247 тисяч гігават-годин енергії.

Однак плани, оголошені компанією, не означають, що «LEGO» відмовляться від пластмаси, говорить Тренгбек. «Пластик також може бути виготовлений з екологічної сировини», — пояснює він.

Існує цілий ряд так званих «біопластиків» на ринку, виготовлених з кукурудзи, рослинних цукрів та інших видів біомаси. Вже зараз можна купити одноразовий посуд на основі крохмалю, пити воду з біодеградуючих пляшок та користуватись іншими виробами з біополімерів. Втім, хоча біопластики екологічні в тому сенсі, що вони зроблені з поновлюваних ресурсів, за словами критиків, вони непридатні для переробки, випускають велику кількість парникових газів при розкладанні на звалищах і загрожують продовольчій безпеці, оскільки використовують їстівні ресурси.

Якщо «LEGO» обере біопластик, постане завдання знайти правильний. Деякі біопластики неможливо використовувати як матеріал для «LEGO» через їх низьку температуру плавлення — ніхто не хоче повернувшись до своєї машини в жаркий день, знайти на сидінні напіврозталих LEGO-чоловічків. Інші ж види біопластика крихкі.

За словами Тренгбека, компанія відкрита, коли мова йде про пошук нових матеріалів. Вони розглядатимуть широкий діапазон матеріалів окрім біопластика, в тому числі перероблений пластик.

В останні роки «LEGO» запустили кілька екологічних програм. Минулої зими її представники ввели в дію вітряну електростанцію біля берегів Німеччини. До 2020 року компанія сподівається на 100% працювати від поновлюваних джерел енергії.

За словами Тренгбека, «LEGO» не передбачає росту цін на свої вироби через заплановані зміни, хоча все це відбуватиметься в надто далекому майбутньому, щоб сказати напевно.

Джерело: eco-live.com.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!