Новини

Повернутися до переліку новин

IV Всеукраїнський ECOFORUM-2019 у м. Києві відкрив новий формат взаємодії у екосфері в рамках PAEU

IV Всеукраїнський ECOFORUM–2019 у Києві 22 квітня 2019 року завершив свою роботу. Цьогоріч ЕCOFORUM є частиною зустрічей у найбільших містах України задля обміну досвідом та об’єднання екологів-професіоналів у потужну та дієву бізнес-асоціацію, яка покликана врахувати інтереси всіх заінтересованих.

У роботі ECOFORUM-у в столиці взяли участь 176 делегатів, представники законодавчих і виконавчих органів влади, керівники та менеджери провідних компаній вітчизняної екології, провідні експерти громадських об’єднань і наукових організацій, а також 22 представники ЗМІ.

Коло обговорюваних на заході питань традиційно було надзвичайно широким. У межах ділової програми проведено дискусії, на яких обговорювалися найгостріші аспекти сучасної екологічної ситуації в Україні, перспективи її розвитку та актуальні проблеми бізнесу.

Стейкхолдери зелених змін, лідери бізнесу, науки та громадськості заявили власне бачення виконання Україною своїх  природоохоронних зобов’язань перед світовим співтовариством, розглянули новели екологічного законодавства та їх наслідки для бізнесу, обговорили питання екорейдерства, нові можливості та головні екологічні проблеми України. Делегати мали можливість безпосередньо поспілкуватися з представниками законодавчої влади та отримати коментарі та консультації найкращих у країні експертів-практиків.

«Ми переконані: щоб жити якісно, слід самим стати частиною змін!» — з таким месседжем відкрила захід керівник проекту ECOBUSINESS, президент Professional Association of Ecologists of Ukraine (Професійна асоціація екологів України) Людмила Циганок.

«Асоціація створюється задля об’єднання фахівців і керівників екологічних та юридичних служб промислових підприємств, топ-менеджерів, які здійснюють загальне управління компанією або екологічними аспектами її діяльності

Діяльність спрямована на надання правової та інформаційної підтримки її учасників у сфері забезпечення екологічної безпеки діяльності. Асоціація — це незалежна, неурядова і неполітична організація, що базується на професійній приналежності її членів.

Створена з метою обміну досвідом вирішення реальних проблем промислових підприємств, що дасть змогу кваліфіковано, оперативно й обґрунтовано відповідати на найскладніші практичні питання або вказувати на можливі шляхи їх вирішення.

Створена у 2019 році за сприяння головного журналу екологів України — щомісячного видання «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» — зазначила пані Людмила.

Експерти ECOFORUM–2019 — досвідчені практики, що надають допомогу в налагодженні партнерських відносин з урядом. Адже це шлях до встановлення ділових зв’язків з накращими міжнародними та українськими компаніями задля збереження довкілля та виконання

Україною всіх міжнародних екологічних зобов’язань, взятих на себе Україною в межах Угоди про ЄС.

Так, у першій, стратегічній сесії обговорили екологічно чисті рішення для успішного бізнесу.

Разом із Сергім Савчуком (Голова Держенергоефективності), Іриною Овчаренко (Голова Держводагентство), Олегом Кирилюком (Голова Держгеонадра), Віктором Черевком (Держекоінспекція), експертами Офісу підтримки реформ при Мінприроди розглянули ефективні шляхи для ведення екологічного чистого та конкурентоздатного бізнесу

Перше, що потрібно проводити, — це енергоаудит. Зокрема, за підтримки Уряду Німеччини Проект GIZ Ukraine «Консультування підприємств щодо енергоефективності» проводить пілотні енергоаудити на понад 60 підприємствах, зазначив Сергій Савчук в привітальному слові.

Так, за результатами 1-го енергоаудиту на Івано-Франківському локомотиворемонтному заводі визначено, що підприємство може заощаджувати понад 3,5 млн грн на рік завдяки енергоефективним заходам.

Окрім нинішніх рішень, на бізнес чекають нові інструменти.

Так, Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України разом із партнерами розробило механізм стимулювання промислових підприємств до енергоефективності.

За цією програмою підприємство, що провело енергоаудит або впровадило енергоменеджмент, зможе взяти кредит на енергоефективні і «зелені» проекти. Отримавши економію енерговитрат, компанія одержить компенсацію від держави.

Передбачається, що компенсацією буде повернення частини коштів з оплаченого податку на СО2, як у провідних європейських країнах (Данія, Фінляндія, Швеція).

«Тому рекомендую усім заінтересованим підприємствам проводити енергоаудит та енергоефективні заходи, а також об’єднуватися у цій сфері», зазначив Голова Держенергоефективності.

На сьогодні за підтримки Уряду Німеччини вперше в Україні вже впроваджено дві Мережі енергоефективних підприємств:
- перша мережа у Львові — об’єднує 11 підприємств різних галузей;
- друга мережа у Києві — 12 хлібопекарських підприємств.

Голова Держводагентства Ірина Овчаренко окреслила учасникам Екофоруму основні водні виклики, які стоять перед Держводагентством на шляху до досягнення європейських методів управління водними ресурсами за басейновим принципом.

Зокрема, Ірина Овчаренко представила дорожню карту завдань, які Україна поставила перед собою для досягнення мети — побудови європейської моделі управління водними ресурсами. Зокрема зазначила, що Держводагентство на 100 % виконало завдання, які були передбачені цією дорожньою картою на сьогодні.

Продовжуючи презентацію еко-досягнень Держводагентства Ірина Овчаренко докладніше зупинялася на впровадженні енергозберігаючих технологій у водному секторі, зокрема енергомодернізації інженерної інфраструктури.

Також Голова Держводагентства інформувала про е-дозвіл, який з 22 березня вже можна отримати он-лайн: «За останні 3 роки відбулася суттєва трансформація видачі дозволу на спецводокористування. Сьогодні можна подати документи на отримання (анулювання) дозволу у електронному вигляді, і кількість документів, потрібних для цього, скоротилася у рази».

На заході було розглянуто низку надважливих питань у сфері надрокористування, екологізації процесу управління відходами.

Окрема дискусійна панель була присвячена питанню механізму розподілу коштів екоподатку в Україні. В панелі взяли участь: народний депутат України Валерія Заружко, начальник управління моніторингу та інформатизації Держенергоефективності Тамара Буренко, президент ОП «УКРМЕТАЛУРГПРОМ» Олексндр Каленков, головний еколог ДТЕК Ірина Вербицька, начальник управління охорони навколишнього середовища Метінвест Владислав Варнавський та координатор Громадської екологічної платформи Олександр Скакальський. Модерував панель генеральний директор Центру Екології та Розвитку Нових технологій (ЦЕРН) Владислав Антипов.

Валерія Заружко представила своє бачення реформування екологічного податку та відповідні законопроекти. Зазначені законопроекти передбачають внесення змін до Податкового та Бюджетного кодексів України з метою стимулювання інвестицій промислових підприємств в екологічну модернізацію. Також пропонується кошти екологічного податку в розмірі 45 % направляти до спеціального фонду державного бюджету зі спрямуванням цих коштів на фінансове забезпечення виключно цільових природоохоронних заходів. У результаті прийняття законопроектів очікується розширення можливості Міністерства екології та природних ресурсів України здійснювати свої функції з охорони навколишнього середовища за рахунок повернення екологічному податку статусу цільового платежу і збільшення надходжень до спеціальних фондів бюджетів. Крім цього, будуть створені стимули для зростання капітальних інвестицій на екологічну модернізацію і впровадження високотехнологічних виробничих потужностей в Україні.

Представлені ідеї були позитивно сприйняті учасниками панелі та були запропоновані доповнення та уточнення, які необхідно внести до законопроектів.

IV Всеукраїнський ECOFORUM–2019 традиційно передбачав проведення практикуму для екологів. Обмін успішними кейсами, обговорення найпоширеніших помилок в роботі і неправильних рішень — це мала частина практичних аспектів, які дають змогу суттєво розширити сферу діяльності бізнесу та набути взаємовигідних ділових зв’язків.

Інтелектуальна глибина представлених доповідей та презентацій, їх активне і відкрите обговорення у черговий раз продемонстрували високий експертний рівень ECOFORUMу–2019. Форум продемонстрував, що вітчизняний бізнес заінтересований більш активно брати участь в обговоренні проблем національної екології. Представники бізнес-спільноти активно брали участь в дискусіях, давали свою власну інтерпретацію подій, які відбуваються у вітчизняній екології.

Загалом IV Всеукраїнський ECOFORUM–2019 відбувся у конструктивній обстановці, продемонструвавши високий суспільно-експертний потенціал та підтвердив репутацію однієї з найбільш важливих суспільних подій в житті української еко-спільноти.
Організатор IV Всеукраїнського ECOFORUMу–2019 журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» та Professional Association of Ecologists of Ukraine (PAEU) дякують всім партнерам, спікерам і модераторам ділової програми, а також делегатам IV Всеукраїнського ECOFORUM-у–2019 за участь.

Чекайте наступні заходи вже у містах Дніпро, Львів, Одеса та Харків. Буде багато цікавих цифр та людей.

Джерело: прес-служба журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!