Новини

Повернутися до переліку новин

Ключові засади виконання стратегічної екологічної оцінки різних видів документів державного планування

Стратегічна екологічна оцінка (СЕО) як вид екологічного дослідження має досить малий досвід впровадження в Україні і поки що не достатньо врегульована з боку держави та контролюючих органів. Також не визначеними остаточно лишаються критерії якості виконання та наповненості звіту і вимоги до кваліфікації виконавців. Зазначені складнощі підсилюються тим, що процедура СЕО не є процедурою дозвільного характеру на відміну від процедури ОВД, що дозволяє замовникам не дотримуватись рекомендацій та вимог органів виконавчої влади.

Попри всі, сподіваємось — тимчасові, завади, процедура СЕО є дієвим інструментом для громади у відборі та оцінці доцільності планувальних проєктних та стратегічних рішень, зокрема просторового розвитку, та є невіддільною складовою планування сталого розвитку.

Стратегічна екологічна оцінка складається з двох частин:

СЕО як процес визначення, оцінки та опису ймовірного впливу виконання документу державного планування (ДДП)

СЕО як процедура розгляду обсягу і звіту про СЕО та надання зауважень та пропозицій.

Насамперед СЕО застосовується до всіх документів, що підлягають затвердженню органами місцевого самоврядування або відповідними адміністраціями, а саме:

стратегії соціально-економічного і сталого розвитку та інші стратегії та концепції;

середньострокові плани розвитку та короткострокові програми розвитку;

інвестиційні програми;

містобудівна документація тощо.

При виконанні СЕО ключовим є дотримання вимог Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» та Наказ Міністерства екології та природних ресурсів «Про затвердження Методичних рекомендацій із здійснення стратегічної екологічної оцінки документів державного планування від 10.08.2018 № 296, якими регулюється порядок проведення процедури та мінімально необхідне наповнення звіту. При цьому, враховуючи суттєві відмінності в змісті та порядку виконання ДДП, щодо яких проводиться СЕО, необхідно враховувати й документацію, яка встановлює вимоги до певних видів ДДП. Для прикладу – при розробці звіту про СЕО містобудівної документації необхідно враховувати вимоги ДСТУ Н Б Б.1.1-10:2010 «Настанова з виконання розділів Охорона навколишнього природнього середовища в складі містобудівної документації. Склад та вимоги», який є чинним. Але більшість оприлюднених звітів враховують лише вимоги статті 11 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» щодо інформації, яку повинен містити звіт про СЕО.

Також суттєвим є виконання звіту згідно з рівнем деталізації ДДП, що також лишається поза увагою як виконавців звіту, так і посадових осіб, відповідних органів виконавчої влади, що розглядають проєкт ДДП та звіт про СЕО і надають зауваження та пропозиції.

Інформаційне наповнення звіту про СЕО має показувати теперішній стан території щодо якої розроблено (або розробляється проєкт ДДП), містити перспективний аналіз розвитку за відсутності змін та за умови виконання рішень ДДП, містити ретроспективний аналіз розвитку на підґрунті аналізу статистичних даних щодо стану довкілля та здоров’я населення та аналіз причин, що викликали зміни у попередніх періодах.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!