Новини

Повернутися до переліку новин

Коли вигідно встановлювати двозонний лічильник електроенергії?

З 1 квітня 2015 року в Україні було збільшено з 30% до 50% знижку на електроенергію, спожиту в нічний час доби (з 23:00 до 7:00).

Щоб скористатися знижкою необхідно встановити спеціальний лічильник електроенергії, який фіксуватиме обсяги споживання у різні періоди доби. Вартість такого лічильника складає близько 1500 грн, але може відрізнятися залежно від компанії, яка вас обслуговує (обленерго).

То ж чи варто витрачати час та кошти на заміну лічильника? Чи краще замість купівлі лічильника відкрити депозит під 20% річних та отримати через рік додаткові 300 грн?

Доцільність встановлення двозонного лічильника електроенергії залежить від обсягу споживання електроенергії, який ви можете перенести на нічний час.

Розрахунки, результати яких наведено нижче, враховують очікувані 3 хвилі підвищення тарифів на електроенергію для населення, затверджені НКРЕКП.

Тарифи на електроенергію для населення
Тарифи на електроенергію для населення

Визначте спершу поточне споживання електроенергії вночі, зафіксувавши показники ввечері о 23 годині та вранці о 7. Якщо ви не користуєтеся електричними обігрівачами, кондиціонером чи іншими побутовими приладами великої потужності вночі, то місячне споживання в нічні години (робота холодильника, телевізора або комп’ютера, освітлення тощо), скоріш за все, не перевищить 25 кВт год. В такому разі встановлювати двозонний лічильник недоцільно.

Якщо поточне нічне споживання дещо вище і ви до того ж готові додатково перенести використання пральної машини на нічний час, то можливий обсяг нічного споживання може скласти 50 кВт год на місяць. В цьому разі простий період окупності становитиме трохи більше 2,5 років, але дисконтований період окупності всеодно буде більшим за 5 років. Дані показники, щоправда, покращаться в разі подальшого підвищення вартості електроенергії і після 2017 року, що цілком імовірно.

Якщо вам під силу перенести споживання 100 і більше кВт год електроенергії на місяць на період з 23:00 до 7:00, то вставновлення двозонного лічильника є цілком виправданим і вигідним. Досягти значної економії можна в разі використання в нічний час електричного обігрівача, кондиціонеру, електричного накопичувального водонагрівача, пральної машини та сушки.

Коли вигідно встановлювати двозонний лічильник електроенергії?
Коли вигідно встановлювати двозонний лічильник електроенергії?

Для прикладу, можна вимикати водонагрівач до початку активного використання гарячої води у вечірні години, а вмикати за допомогою спеціального таймеру о 3 годині ранку. Такий режим дозволить без додаткових незручностей використовувати гарячу воду ввечері, нагрівати в нічні години та витрачати лише незначні обсяги електроенергії на підтримку температури протягом дня. Разом із споживанням електроенергії холодильником та іншими приладами в нічний час, а також додаткової  економії за рахунок роботи пральної машини вночі цілком реально окупити встановлення лічильника менш ніж за 1,5 роки і отримати майже 3,5 тисячі грн економії протягом 5 років.

У таблиці наведені дисконтовані значення періоду окупності та економії, які враховують зміну вартості коштів з часом. Адже інвестувати у встановлення лічильника потрібно одразу, а економія накопичуватиметься поступово протягом кількох років.

Прийняті середньомісячні обсяги споживання електроенергії – 400 кВт год, а вартість лічильника - 1500 грн.

Якщо 100 тисяч родин перенесе споживання 2 кВт потужності з пікового вечірнього періоду (17:00 – 21:00) на нічний час, можна буде уникнути запуску цілого вугільного блоку теплової електростанції потужністю 200 МВт, зменшуючи тим самим негативний вплив на довкілля.

Джерело: ecoclubua.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!