Новини

Повернутися до переліку новин

Кому із надрокористувачів потрібно здійснювати процедуру ОВД?

Обов’зково підлягає оцінці впливу на довкілля планована діяльність яка віднесена до:

  1. Першої категорії — кар’єри та видобування корисних копалин відкритим способом, їх перероблення чи збагачення на місці на площі понад 25 гектарів або видобування торфу на площі понад 150 гектарів.
  2. Другої категорії — видобування корисних копалин, крім корисних копалин місцевого значення, які видобуваються землевласниками чи землекористувачами в межах наданих їм земельних ділянок з відповідним цільовим призначенням.
  3. Розширення та зміни, включаючи перегляд або оновлення умов провадження планованої діяльності, встановлених (затверджених) рішенням про провадження планованої діяльності або подовження строків її провадження, реконструкцію, технічне переоснащення, капітальний ремонт, перепрофілювання діяльності та об’єктів крім тих, які не справляють значного впливу на довкілля відповідно до критеріїв, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Зверніть увагу!

Законодавство передбачає і винятки, коли можна обійтися і без процедури ОВД. Ці винятки визначені ст.17 Закону про ОВД, зокрема — це надрокористувачі, які отримали у свій час висновок державної екологічної експертизи до набуття чинності Законом про ОВД. Висновки державної екологічної експертизи мають статус висновку з ОВД.


Як вбачається із вимог ст.3 Закону про ОВД, мова йде про видобування корисних копалин. Проте не все так просто.

Порядком надання спеціальних дозволів на користування надрами, який затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 30 травня 2011 р. № 615 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 19 лютого 2020 р. № 124) визначено два випадки необхідності здійснення процедури ОВД:

  • видобування корисних копалин;
  • продовження строку дії дозволу.

Отже, якщо Ви діючий суб’єкт надрокористування Вам доведеться здійснити процедуру ОВД, якщо виникли такі обставини:

  • необхідність продовження строку дії дозволу;
  • розширення та зміни, включаючи перегляд або оновлення умов провадження планованої діяльності, встановлених (затверджених) рішенням про провадження планованої діяльності або подовження строків її провадження, реконструкцію, технічне переоснащення, капітальний ремонт, перепрофілювання діяльності та об’єктів, і якщо дані зміни спричинили значний вплив на довкілля відповідно до постанови КМУ від 13 грудня 2017 р. № 1010 (збільшення утворюваних та утворення нових видів небезпечних відходів, збільшення та/або появи нових джерел викидів в атмосферне повітря та скидів забруднюючих речовин у водні об’єкти, шумового, вібраційного, світлового, теплового та радіаційного забруднення, а також випромінення).

Деякі Державні екологічні інспекції на власний розсуд тлумачать норми Закону про ОВД.


Зверніть увагу!

Якщо Ви є власником спецдозволу на геологічне вивчення, в тому числі дослідно-промислову розробку родовищ корисних копалин загальнодержавного значення,  на думку інспекторів, наявність Висновку є обовязковою.


На їх переконання, етап дослідно-промислової розробки включає магічне слово «дослідно-промислова розробка» дає їм підстави складати Приписи, зобов’язуючи власників таких спецдозволів здійснювати процедуру ОВД.

Наявність самого спецдозволу, як документа дозвільного характеру, для них не аргумент. Як і не аргумент, що отримання спецдозволу на геологічне вивчення, в тому числі дослідно-промислової розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, не передбачено Порядком надання спеціальних дозволів на користування надрами, який затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 30 травня 2011 р. № 615.

Матеріал є частиною статті з журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №8, 2021

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!