Новини

Повернутися до переліку новин

Мінекологія чи “Еко Нова” – хто виграє цю боротьбу?

Кількість великих обсягів непридатних хімікатів вражає. Крім 8-11 тис тонн пестицидів, щороку в Україну потрапляють до 20 тис тонн фальсифікованих засобів захисту рослин (ЗЗР). Така ситуація є надзвичайно болючою для України. Її належне вирішення турбує не тільки громадські організації, а й легальних імпортерів та виробників пестицидів. Здавалося б, вирішити цю задачу не так вже складно, і в нашій країні все для цього є: і законодавча база, що відповідає міжнародним нормам, і потужності на підприємстві “Еко Нова”, що функціонує у Житомирській області. Все ж, відкрити режим транскордону, щоб утилізувати непридатні пестициди, нелегко. Адже для цього треба налагодити взаємовідносини між “Еко Нова” та Мінекологією. Останнє, 2016 року змінило умови ліцензійних вимог щодо роботи з небезпечними відходами, тим самим анулювавши ліцензію єдиного профільного заводу з утилізації не лише шкідливих хімікатів, а й тари з під них.

Отже, сьогодні ми маємо правові суперечки між Мінекологією та “Еко Нова”. Вони не дозволяють ані знищити, ані вивести за кордон великі обсяги непридатних хімікатів. На “лице” масштабна екологічна проблема, а з’явилася вона після заборони використання низки ЗЗР під час виробництва продуктів харчування, у далеких 1970-х роках.

За словами координатора агрохімічного комітету асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” Ольги Кухар, в теперішньому ситуація ускладнюється тим, що місце зберігання неналежних хімікатів чітко не вказані. «Для інвентаризації непридатних та заборонених до використання пестицидів треба проводити окрему роботу, що потребує великих коштів. Непридатні хімікати часто зберігаються без догляду, під відкритим небом та у пошкодженій тарі», - розказала вона Економічній правді.

Як же вирішити цю ситуацію? Координатор агрохімічного комітету та комітету зернових і олійних культур Європейської бізнес-асоціації Віктор Погорілий вважає, що єдиним можливим шляхом є вивезення пестицидів у країни ЄС. Компанія “Сингента” веде переговори про партнерство із однією з європейських компаній, що розглядає можливість інвестувати в будівництво утилізаційних потужностей в Україні. Втім, конкретики поки немає.

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!