Новини

Повернутися до переліку новин

На Київщині розпочато вилучення радіоактивних відходів з об’єкта «Піски-1»

Об'єднання «Радон» розпочало роботи з безпосереднього вилучення радіоактивних відходів (РАВ) з пункту захоронення відходів дезактивації (ПЗВД) «Піски-1» у Київській області. Цей проєкт розроблено за підтримки Європейського Союзу у рамках Програми ІСЯБ і спрямовано на реабілітацію ділянок зберігання чорнобильських РАВ за межами зони відчуження

Т.в.о. Голови ДАЗВ Володимир Фещенко зазначає, що під час реалізації проекту міжнародної технічної допомоги було проаналізовано 47 пунктів захоронення відходів дезактивації, які розміщені за межами зони відчуження у Чернігівській, Київській та Житомирській областях. Технічне рішення для «Піски-1» підготовлено в якості пілотного проєкту, оскільки об’єкт було визнано одним із 9 найбільш потенційно небезпечних. Завдяки ефективній та скоординованій роботі українських відомств (Державна інспекція ядерного регулювання України, Київська обласна державна адміністрація), органів місцевої влади та підтримці ЄС, Київська область робить ще один крок до екологічного та безпечного середовища.

«На сьогодні повноцінно підготовлено майданчик, розміщено на ньому необхідну інфраструктуру і засоби системи фізичного захисту. З дотриманням вимог радіаційної безпеки, станом на 11 листопада вилучено 63508 кг РАВ. Їх завантажено у 100 бегів та шляхом вимірювання спектрометричних характеристик проб проведено їх характеризацію. Наступного тижня заплановано початок робіт з перевезення РАВ до пункту захоронення радіоактивних відходів «Буряківка» ДСП «ЦППРВ», що розташований в межах зони відчуження», - повідомляє Генеральний директор ДСП «Об'єднання «Радон» Ігор Буксанчук.

Нагадаємо, що раніше у рамках цього проєкту ДСП «Об'єднання «Радон» отримало обладнання для детальної характеризації ПЗВД та вилучення з них РАВ: мобільне та портативне обладнання для радіологічних вимірювань, обладнання для вилучення і транспортування РАВ, а також засоби зв’язку та індивідуального захисту. Все обладнання пройшло приймальні випробування, а для персоналу провели необхідні навчання.

Довідково:
ПЗВД «Піски-1» функціонував у 1987-1989 рр., де захоронювалися відходи, утворені в результаті робіт з дезактивації в сусідніх селах (Піски, Карпіловка тощо). Загальна площа місця захоронення радіоактивних відходів оцінюється в 124 кв. м. Тут зберігаються відходи, які містять Cs-137, Sr-90, Am-241. Роботи з реабілітації майданчика передбачають, зокрема, вилучення близько 300 куб. м РАВ і супутніх їм забруднених ґрунтів, а також вивезення їх до ПЗРВ «Буряківка», розташованого в межах зони відчуження, з метою остаточного їх захоронення.

Джерело: прес-центр ДАЗВ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!