Новини

Повернутися до переліку новин

На Запорізькій АЕС з’явився вдосконалений комплекс з переробки радіоактивних відходів

20 грудня 2018 року на Запорізькій АЕС відбулася урочиста презентація вдосконаленого комплексу з переробки радіоактивних відходів (КП РАВ).

Проект зі створення комплексу з переробки РАВ на Запорізькій АЕС було реалізовано для приведення системи поводження з РАВ у відповідність до сучасних вимог, а також забезпечення можливості передачі РАВ на остаточне захоронення.

«На Запорізькій АЕС, яка завжди була і є флагманом для впровадження нових технологій, сьогодні розпочинається новий етап розвитку існуючої системи поводження з РАВ. Це – етап завершеного циклу: від утворення до глибокої переробки радіоактивних відходів і отримання кінцевого продукту, придатного для передачі на остаточне зберігання чи захоронення. Практично всі європейські виробники брали участь у створенні цього унікального комплексу переробки РАВ. Основне технологічне обладнання було поставлене за рахунок коштів міжнародної допомоги у рамках програми TACIS в обсязі 11,5 млн євро», - зазначив президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський.

Вибір технологій переробки РАВ здійснювався з урахуванням міжнародного досвіду, рекомендацій МАГАТЕ та Європейської комісії. Проектування і компоновка будівлі виконувались одночасно із виготовленням обладнання оскільки устаткування великогабаритне і складне.

«Проект, завершення якого ми сьогодні відзначаємо, - це останній проект програми TACIS. Далі вступила в дію програма «Інструмент співробітництва з Ядерної Безпеки» (ІСЯБ), програма у більшій мірі зі співробітництва. Запорізька АЕС має тепер дуже хороший комплекс для поводження з РАВ», - сказав керівник проекту від Європейської комісії Хенк Вай Рай, додавши, що дуже цінує ті дружні, конструктивні дискусії, що велись протягом реалізації проекту.

До складу комплексу входять: установка спалювання, прес-суперкомпактор, установка фрагментації, установка вимірювання активності та радіонуклідного складу («паспортизатор»), сучасна система радіаційного контролю, допоміжні системи та обладнання.

Модернізація існуючої системи дозволила створити повний цикл поводження з радіоактивними відходами. Нове обладнання повністю відповідає останнім світовим тенденціям в сфері поводження з РАВ та є найсучаснішим з існуючих на даний момент.

З 27 грудня 2017 року комплекс випробовувався на так званих імітаторах радіоактивних відходів. Період, що минув, дозволив переконатися, що обладнання правильно працює і чітко взаємодіє з усіма системами будівлі. Найближчим часом будуть проведені випробування на реальних РАВ.

Довідка. Запорізька АЕС - найбільший енергетичний об'єкт в Україні та Європі з встановленою потужністю 6000 МВт. Перший енергоблок був введений в експлуатацію в 1984 році, другий - в 1985 р., третій - в 1986 р., четвертий - в 1987 р., п'ятий - в 1989 р., шостий - у 1995 році.

Джерело: журнал «Екологія підприємства» за матеріалами ДП «НАЕК «Енергоатом»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!