Новини

Повернутися до переліку новин

На засіданні Держводагентства розглянули питання боротьби з синьо-зеленими водоростями

3 серпня 2017 року Держводагентством під головуванням заступника Голови Агентства Павла Гвозденка було організовано засідання секції «Управління водними ресурсами» науково-технічної ради Держводагентства.

На засіданні обговорили один із основних способів боротьби із синьо-зеленими водоростями — аерацію. Зокрема, Олександр Немчин, професор, член Української академії наук, представив присутнім розробки компанії «Інноваційно-технологічна група»: вітроаератори, високоефективні вітро-геліо-електрогенератори. Він акцентував увагу, що у цих апаратах використовується не тільки енергія вітру, а й тепло атмосфери, так званий «ефект торнадо». Професор наголосив, що трирічний досвід випробувань в мілководних (2-3 м глибиною) водоймах малої і великої площі, забруднених синьо-зеленими водоростями, довів, що їх використання дозволяє повністю очистити водойми від синьо-зелених водоростей протягом 10-14 днів. Вітроаератори дозволяють ефективно збагачувати киснем воду за рахунок енергії вітру, чим припиняють розмноження синьо-зелених водоростей.

Таким чином, основними цілями встановлення вітроаераторів є очищення від синьо-зелених водоростей та збагачення водойм киснем.

Також присутні ознайомилися з технологією утилізації та переробки синьо-зеленої маси водоростей. Професор Юрій Годлевський, д.ф. в галузі економіки (ТОВ «Мультикомплексний центр»)  повідомив, що ця технологія дозволить знизити кількість ціанобактерій в екосистемі басейну Дніпра та поліпшить екологічну ситуацію в регіонах, а також допоможе розвивати і підтримувати наукові розробки в галузі відновлювальної енергетики та екології; відновити рибні запаси річок тощо. Юрій Годлевський зауважив, що найближчим часом розпочнеться будівництво першого в Україні комплексу з утилізації та переробки синьо-зеленої маси водоростей на території м. Світловодськ (Кременчуцьке водосховище).

У результаті засідання головою секції науково-технічної ради Держводагентства Павлом Гвозденко було запропоновано створити робочу групу, яка опрацює запропоновані проекти компаній «Інноваційно-технологічна група» і ТОВ «Мультикомплексний центр» та сформує проектні пропозиції щодо подальших дій у боротьбі із синьо-зеленими водоростями.

Джерело: редакцiя журналу «Екологія підприємства»

Придбати журнал «Екологія підприємства»
Придбати вигідний комплект журналів
Придбати електронний журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!