Новини

Повернутися до переліку новин

Набрали чинності нові міжнародні норми, що регулюють викиди чорного вуглецю

7 жовтня, набрали чинності міжнародні норми, які обмежують національні викиди так званого чорного вуглецю — продукту неповного згоряння вугілля, дизельного палива або біопалива. Основними джерелами таких викидів є лісові пожежі, споживання енергії в житловому секторі, на транспорті та в промисловості. Чорний вуглець, або просто сажа, не тільки погіршує якість повітря, але й прискорює глобальне потепління. Наприклад, потрапляючи на лід або сніг, сажа різко збільшує поглинання сонячної радіації.

Від забруднення повітря щороку помирають 7 мільйонів чоловік, десятки мільйонів хворіють респіраторними, серцевими та онкологічними хворобами. Викликане діяльністю людини забруднення атмосфери викликає танення льодовиків, прискорює процес зміни клімату на планеті та призводить до деградації навколишнього середовища. В Європі, в результаті поганої якості повітря, під загрозою перебувають майже дві третини екосистем.

Але країни не сидять склавши руки. Кілька років тому, держави — члени Європейської економічної комісії ООН (ЄЕК) прийняли «Протокол по боротьбі з окисленням, евтрофікацією та приземним озоном», відомий як Гетеборзький протокол. Він встановлює гранично допустимі норми викидів для чотирьох забруднюючих речовин: сірки, оксидів азоту, летких органічних сполук та аміаку. Потім були вироблені Поправки до Протоколу, згідно з якими країни регіону повинні скоригувати національні рівні викидів шкідливих речовин.

7 жовтня відбулася важлива подія в боротьбі зі зміною клімату та забрудненням повітря — в 18 країнах Європи та Північної Америки, в тому числі у Великобританії, Канаді та США. Поправки до Гетеборзького протоколу вступили в законну силу.

Протокол та Поправки до нього були розроблені на базі Конвенції про транскордонне забруднення повітря на великі відстані. Нові поправки є першими в історії обов'язковими міжнародними нормами, які передбачають скорочення, в тому числі, викидів так званого недовготривалого кліматичного забруднювача повітря — чорного вуглецю або сажі. Викиди цієї речовини сприяють глобальному потеплінню, зокрема, через поглинання сонячної радіації. Чорний вуглець утримує тепло в 680 разів інтенсивніше, ніж CO2.

«Конвенція про транскордонне забруднення повітря, якої в цьому році виповниться 40-років, забезпечує основу для успішної співпраці та як і раніше є єдиним регіональним документом, який пропонує політичне розв'язання цієї проблеми, — заявила Виконавчий секретар Європейської економічної комісії ООН Ольга Альгаерова. - Комісія разом зі сторонами Конвенції сприятиме ратифікації Гетеборзького протоколу та Поправок до нього також і іншими країнами регіону, особливо в Східній та Південно-Східній Європі, на Кавказі та в Центральній Азії».

Європейська економічна комісія (ЄЕК) була створена в 1947 році Економічною та соціальною радою ООН. До її складу входять 56 країн з Європи, СНД та Північної Америки.

Джерело: EcoTecnology

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!