Новини

Повернутися до переліку новин

Найчастіші помилки у процедурі ОВД, пов’язані із нововведеннями у 2021 році

З 1 січня 2021 року працює єдина державна електронна система у сфері будівництва на постійній основі Закону України віл 17.10.2019 №100-ІХ. Таким способом держава хоче уніфікувати та об’єднати в режимі реального часу:

  • Державний земельний кадастр,
  • Державний реєстр речових прав на нерухоме майно,
  • Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних підприємців та громадських формувань,
  • Єдиний реєстр з оцінки впливу на довкілля,
  • Єдиний державний реєстр судових рішень,
  • Єдиний державний реєстр виконавчих документів,
  • Державний реєстр нерухомих пам’яток України,
  • Державний реєстр загальнообов’язкового державного соціального страхування, інтегрованою автоматизованою системою державного нагляду.

Як зазначили експерти навчальних курсів з питань екоправа, ОВД та постпроєктного моніторингу Людмила Хоміч, віце-президент ПАЕУ, та Вікторія Коваленко, голова комітету ПАЕУ з ОВД, це робиться для того, щоб фахівці мали можливість для звіту витягнути інформацію не тільки про земельну ділянку, а й будівельну інформацію про суб’єкта господарювання. Зокрема, є можливість отримати для свого підприємства містобудівні умови та обмеження, технічні умови на підключення до мереж, а також перевірити відповідність інформації у звіті до детального плану території та дотримання умов СЕО.

У Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля є інструкція користувача системи, де на близько 80 сторінках покроково розписано, як заповнити реєстр. Проте, все ж навіть у спеціалістів виникають труднощі, через що процедура сильно затягується. Зокрема, варто звернути увагу, що у цьому реєстрі ви не можете вказати один і той же телефон чи електронну пошту в анкеті юридичної та фізичної особи. Частою помилкою на першому етапі є неправильна галочка і в результаті вноситься не вірне КОАТУУ. Також часто буває, що справа створилася, а сам документ так і не завантажився.

Серед змін, які розглядаються до закону про ОВД, планується відмінити подання паперової версії на першому та другому етапах процедури ОВД. Планується ввести можливість на другому етапі дати запит суб’єкту господарювання на додаткову інформацію. На це дається до трьох років та буде оформлено окремим документом. На цей час у реєстрі буде зазначатися, що ваша процедура призупинена. Також буде необхідно після отримання висновку, якщо буде назначений післяпроєктний моніторинг, одразу спланувати його проведення та завантажити у Реєстр.

Найчастіша причина відхилень у структурі повідомлень про планову діяльність це назви пунктів повідомлення не співпадають з Додатком 2 ПКМУ від 13.12.2018 року №1026 (в тому числі Технічні та територіальні альтернативи); відсутність у пунктах 12-13 стандартної інформації, яку вимагає Постанова та Додаток 2; не вірне визначення планованої діяльності до першої чи другої категорії, видів діяльності та об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля та підлягають ОВД.

В енергетиці під критерій «Будівництво» у І категорії в процедурі оцінки впливу на довкілля припадають нафтопереробні та газопереробні заводи, потужності для зберігання нафти, нафтохімічної або хімічної продукції місткістю 200 тисяч тонн або більше, ТЕС, ТЕЦ та інші потужності для виробництва електроенергії менше 50 МВт, атомні електростанції, установки для уловлювання СО2 або потужністю 1,5 Мтонн/рік, геологічні сховища СО2, будівництво повітряних ліній електропередач напругою 220 кіловольт і довжиною 15 км.

Часто не беруть до увагу, що в хімічній промисловості до цього ж критерію відносять виробництво засобів захисту рослин, регуляторів росту рослин, мінеральних добрив, полімерних і полімервмісних матеріалів, лаків, фарб, еластомерів, пероксидів та інших хімічних речовин, а також виробництво та зберігання наноматеріалів потужністю 10 т/рік.

Джерело Прес-служба PAEU

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!