Новини

Повернутися до переліку новин

Неможливість проведення моніторингу місць УЗВ відходів під час воєнного стану: як не потрапити під штрафні санкції?

Виробники відходів та їх власники зобов’язані своєчасно здійснювати моніторинг місць утворення, зберігання і видалення (УЗВ) відходів з метою своєчасного реагування та попередження негативного впливу відходів на довкілля.

З огляду на воєнний стан, запроваджений в Україні відповідно до Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 64/2022, здійснення моніторингу місць УЗВ відходів як законодавчо визначеного обов’язку не завжди можливо.

Відповідно до повідомлення Торгово-промислової палати України щодо засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) від 28.02.2022 № 2024/02.0-7.1 військова агресія російської федерації проти України визнана форс-мажором (обставиною непереборної сили), що звільняє сторони договірних відносин від відповідальності за невиконання чи неналежне виконання своїх зобов’язань в умовах воєнного стану.

Важливо!

Таким чином, воєнні дії є обставинами непереборної сили, які виключають вину як складову правопорушення.

Водночас судова практика (наприклад, постанови Вищого господарського суду України від 07.09.2016 у справі № 910/6240/16 та від 18.02.2016 у справі № 910/24738/15) свідчить, що під час вирішення судом питання про звільнення від відповідальності за порушення зобов’язання враховується не лише факт наявності форс-мажорної обставини.

Так, війна є форс-мажором, що визначено в ст. 14 Закону України Про «Про торгово-промислові палати в Україні» від 02.12.1997 № 671/97-ВР.

Коментар експерта:

Проте суд ураховує і конкретні заходи (чи події), які були впроваджені на час воєнного стану, неможливість виконання стороною своїх конкретних зобов'язань і причинно-наслідковий зв’язок між ними.

Наприклад, з огляду на порушення логістичного ланцюга, мобілізацію працівників чи зупинення виробництва сторона зможе посилатися на форс-мажор.

Зважаючи на викладене, підприємствам, які з тих чи інших причин під час дії воєнного стану не можуть здійснювати моніторинг місць утворення, зберігання та видалення відходів, рекомендуємо діяти таким чином.

Коментар експерта:

Насамперед внутрішніми документами по підприємству (актами, службовими записками, рапортами тощо) зафіксувати неможливість проведення моніторингу.

Також отримати від підрядника робіт письмове повідомлення щодо неможливості виконання зобов’язання з виконання моніторингу.

Більше про ефективну роботу менеджерів природоохоронної діяльності у сфері управління відходами читайте в спеціальному е-спецвипуску №8 журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»


Спецвипуск є надійним інструментом в роботі кожного відповідального за природоохоронну безпеку на підприємстві. Він покликаний допомогти:

  • правильно провести інвентаризацію відходів на підприємстві
  • скласти схеми технологічних процесів виробництва
  • скласти матеріальний баланс технологічних процесів
  • підготувати необхідну документацію для проведення інвентаризації
  • скласти заключний звіт по інвентаризації відходів
  • отримати дозволи та ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з відходам
  • правильно вести паспорти відходів та реєстрові карти
  • скласти основні форми екологічної звітності

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!