Новини

Повернутися до переліку новин

Нові екозакони не дадуть будувати небезпечні заводи у місті, — еколог

Прийтяті парламентом у середу, 5 жовтня, три екологічні закони убезпечать українців від шкідливого впливу промисловості.

Про це у коментарі сайту сказав директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко. Експерт наголосив, що нові закони треба було приймати, бо старі фактично знищили.

"У нас був закон про екологічну експертизу, який "завдяки" януковичам практично знищили. Тому екологічна експертиза зараз не працює. Її знищив закон про містобудівну діяльність, інші. У нас зараз у сфері захисту довкілля від промисловості чи інших технічних облаштувань величезна дірка", – пояснив Борейко.

За словами еколога, законодавці мали два шляхи – знову вибудовувати закон про екологічну експертизу, або зробити системний і базовий, європейськи орієнтований закон про вплив. Пішли другим шляхом.

Він вийшов навіть кращим, ефективнішим, ніж минулий закон про експертизу. Там дуже багато різних промислових об'єктів, які раніше не потрапляли у список екологічної експертизи. Щоб щось починати будувати чи розміщувати якісь забруднюючі підприємства, чи навіть проводити санітарні рубки, треба дати інформацію – який буде екологічний вплив. Якщо цей вплив буде великим, то така діяльність буде заборонена і неможлива. Раніше у нас такого не було. Навіть масові санітарні рубки проводились без оцінки наслідків. Не кажучи вже про вплив різних автостоянок, птахофабрик, промислових об'єктів, які будувалися без врахування екологічних вимог. Завдяки новим законам екологічно брудні об’єкти вже не можна буде будувати в місті,
– пояснив Борейко.

Нагадаємо, 4 жовтня Верховна Рада проголосували одразу 3 законопроекти, які надалі регламентуватимуть екологічні стосунки між громадськісю, бізнесом та державою: "Про оцінку впливу на довкілля" (2009 а-д), "Про стратегічну екологічну оцінку" (3259) та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження інтегрованих підходів в управління водними ресурсами за басейновим принципом" (3603).

Джерело: 24tv.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!