Новини

Повернутися до переліку новин

Нові правила ліцензування діяльності з управління небезпечними відходами: Міндовкілля надає роз’яснення

Євроінтеграційний Закон “Про управління відходами” визначив новий вид ліцензування – управління небезпечними відходами.

Тобто суб’єкти господарювання, що здійснюють збирання та оброблення небезпечних відходів, зобов’язані отримати ліцензію. А перед цим пройти обов’язкову перевірку відповідності їх матеріально-технічної бази встановленим вимогам.

Під управлінням небезпечними відходами мається на увазі провадження діяльності, яка включає цілий комплекс операцій зі збирання та оброблення небезпечних відходів або збирання та зберігання небезпечних відходів для подальшого їх експорту з метою їх оброблення або видалення. До прикладу, із 216 ліцензіатів, які працюють на ринку небезпечних відходів, лише 125 мають обладнання для оброблення таких відходів, решта їх лише збирають та зберігають. Нове законодавство не визначає таку діяльність, як комплексне управління небезпечними відходами. 

Порядок отримання ліцензій та вимоги до ліцензіатів та їх обладнання затверджено відповідною постановою Уряду від 05.12.2023 № 1278.

Щоб уникнути маніпулювань та неоднозначного тлумачення чинного законодавства, Міндовкілля надає відповіді на найактуальніші питання бізнесу:

Чи залишаються чинними ліцензії, видані до набрання чинності Законом? Чи можна переоформити свою ліцензію?
Закон не  встановив жодних понять «переліцензування», а виключно визначив новий вид господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню.

Крім того, Закон містить норму, яка зобов’язує суб’єктів господарювання у сфері управління небезпечними відходами отримати ліцензію на здійснення відповідної господарської діяльності, а не переоформити її. 

Законодавчо не передбачено і окрему процедуру для суб’єктів господарювання, які отримали ліцензію до набрання чинності Законом.

Для отримання ліцензії у пакеті документів необхідно подати висновок з ОВД. Що робити компаніям, які почали свою діяльність до прийняття Закону “Про оцінку впливу на довкілля” та не можуть отримати такий документ? Чи можна подавати натомість висновки державної екологічної експертизи?
Постановою Кабінету Міністрів України від 05.12.2023 № 1278 передбачено подання у пакеті документів висновку з оцінки впливу на довкілля.

Однак частиною третьою статті 17 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» визначено, що висновки державної екологічної експертизи, одержані до введення в дію цього Закону, зберігають чинність та мають статус висновку з оцінки впливу на довкілля.

Тож підприємства при поданні пакету документів на отримання ліцензії можуть використовувати висновки державної екологічної експертизи. Однак, мова про суб’єктів, діяльність яких була розпочата та не зазнала змін, визначених в пункті 14 частини 2 та пункті 22 частини третьої статті 3 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля».

Також нагадуємо, що подати  заявку на проходження передліцензійної перевірки можна вже зараз онлайн. Міндовкілля створило відповідний сервіс на ЕкоСистемі.

Крім того, звертаємо увагу, що документи на здійснення операцій з оброблення відходів підприємства можуть отримати наразі за декларативним принципом. Кабінет Міністрів України вніс зміни до постанови № 314 “Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану”

Тобто Уряд дав час бізнесу адаптуватися до нових умов роботи в рамках реформи управління відходами. Наразі підприємства мають можливість оформити документи у декларативному порядку. Далі буде  здійснено поступовий перехід від декларацій до дозволів.

Згідно із схваленими змінами:

  • до 9 січня 2024 року суб’єкти господарювання можуть подавати декларації на порталі “Дія”;
  • із 9 січня упродовж 5 місяців необхідно зібрати всі документи та отримати дозвіл. 

Міністерство повністю готове до забезпечення виконання завдань визначених Законом та відповідними нормативно-правовими актами. Розроблені командою Міндовкілля цифрові продукти скорочують як терміни подання пакету документів на отримання ліцензії, так і процес їх розгляду та  здійснення перевірки відповідності матеріально-технічної бази. 

 

Джерело: Міндовкілля

 

Також читайте:

Відповідно до Закону України ”Про управління відходами» вторинна сировина є побічним продуктом або не небезпечними відходами?”

Згідно з новим Законом України Про управління відходами», чи можемо ми далі вважати побутовими відходами: відходи паперу, картону (ящики картонні), пластику, фольги та ін.?”

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!