Новини

Повернутися до переліку новин

Нові санітарні правила у лісах дозволять відстежувати вирубки дерев онлайн

Кабінет Міністрів ухвалив нову редакцію Санітарних правил у лісах України. У постанові враховано більшість пропозицій та зауважень, які були внесені Мінприроди.  Про це повідомив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак. 

Він нагадав, що Міністерство екології та природних ресурсів свого часу ініціювало створення міжвідомчої робочої групи з розробки нових Санітарних правил, до якої увійшли представники заінтересованих органів центральної виконавчої влади, наукових установ, громадських екологічних організацій а  міжнародні експерти. 

«Уряд сьогодні зробив ще один важливий крок для впорядкування проблем з вирубкою лісу. Цей документ є важливим для захисту лісу і установлення нових правил щодо вирубки дерев. Важливо, що із моменту ухвалення цього документу жодне рішення про проведення рубок не може бути прийняте без інформування громадськості. Інформація про планування, обґрунтування та обсяги санітарних рубок буде оприлюднюватися на сайтах органів місцевого самоврядування та відомств, яким підпорядковані ліси. Кожен громадянин зможе онлайн відслідковувати всю інформацію», - сказав Остап Семерак. 

Він зазначив, що раніше Мінприроди зобов’язало  всіх керівників ПЗФ оприлюднювати інформацію і зокрема, плани проведення санітарно-оздоровчих заходів. 

«Прийняття цієї постанови є серйозним кроком до наведення ладу у всіх лісах України. Нові правила регламентують не лише проведення санітарних рубок у заповідниках, заказниках та нацпарках, навколо місць гніздування рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення хижих та інших птахів. Проведення суцільних санітарних рубок буде також суттєво обмежене в інших категоріях лісів. Винятком можуть бути хвороби лісу, стихійні явища. Але при цьому буде обов’язковим відновленням нових лісів на цих вирубках», - резюмував Остап Семерак. 

Нові правила будуть поширюватися на всіх лісокористувачів та чітко регламентуватимуть вибіркові санітарні рубки. На сьогодні Держлісагентству підпорядковано близько 73% лісів і майже 27% - Мінприроди, Міноборони, а також органам місцевої влади.

Відбір  дерев для  санітарних  рубок у межах  природо-заповідного  фонду проводитимуться за участю головного природознавця, а на території та об’єктах природно-заповідного за участі посадової особи відповідальної за охорону  навколишнього  природного середовища підприємств, у віданні яких перебувають такі території та об’єкти. На територіях природно-заповідного фонду залишатиметься неліквідна деревина обсягом не менше 30 куб. м на один гектар.

Нові правила заборонятимуть вирубування дуплястих, сухостійних, фаутних дерев, що дасть можливість забезпечити представників фауни природним укриттям.

Джерело: www.menr.gov.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!