Новини

Повернутися до переліку новин

Окремі питання поводження з медичними відходами

Лікарні, лабораторії та інші медзаклади створюють величезну кількість медичних відходів. Це відбувається в ході діагностики й лікування пацієнтів, профілактики захворювань та нівелювання потенційних ризиків для здоров’я людей.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я близько 85% від загальної кількості відходів, що утворюються закладами охорони здоров'я, є побутовими, безпечними відходами. Решта 15% можуть бути інфекційно, токсично або радіологічно небезпечними. Небезпечні відходи без належного управління становлять ризик для пацієнтів лікарень, медичного персоналу та населення, а також призводять до негативного впливу на навколишнє природне середовище.  

Загальні вимоги до поводження з медичними відходами в закладах охорони здоров’я та фізичними особами-підприємцями, які зареєстровані в установленому законом порядку та одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, що забезпечують медичне обслуговування населення відповідної території; громадськими об’єднаннями і благодійними організаціями, що здійснюють діяльність у сфері протидії поширенню ВІЛ-інфекції, в закладах громадського здоров’я визначено Державними санітарно-протиепідемічними правилами і нормами щодо поводження з медичними відходами, затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08.06.2015 № 325.

З метою забезпечення належного контролю за виконанням пункту 3 розділу Х зазначених санітарних правил та норм Державною екологічною інспекцією України надано доручення територіальним та міжрегіональним територіальним органам від 21.06.2023 № 713.

Територіальні та міжрегіональні територіальні органи Держекоінспекції  інформації за III та IV квартал 2023 року надали наступну інформацію:

1748 закладів з охорони здоров’я повідомили про передавання  медичних відходів  у кількості 1480,518 тонни (загальна кількість направлених актів про передавання відходів становить 3066).
Держекоінспекція наголошує на необхідності належного виконання закладами охорони здоров’я пункту 3 розділу Х зазначених санітарних правил і норм, а саме сповіщення територіальних органів Держекоінспекції про передавання відходів перевізнику або суб’єкту господарювання, який отримав Ліцензію, не пізніше ніж за 12 годин до їхнього передавання, відповідно до затвердженої форми.

Перелік територіальних та міжрегіональних територіальних органів Держекоінспекції  та їх контактні дані (електронні  адреси) розміщені на офіційному сайті Держекоінспекції. 

 

Джерело: Держекоінспекція

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!