Новини

Повернутися до переліку новин

Основна проблематика процесу ОВД в країнах Євросоюзу

Оцінка впливу на довкілля (ОВД) проектів є ключовим інструментом екологічної політики Європейського Союзу. Ця процедура регулюється умовами Директиви Європейського Союзу 2011/92/ЄС. 

З моменту прийняття першої Директиви про ОВНС в 1985 р. (Директива 85/337 / ЄЕС), як законодавство, так і практика ОВД еволюціонували. Директиву про ОВД змінили Директивами 97/11/ЄС, 2003/35/ЄС та 2009/31/ЄС. Директива та три її зміни були кодифіковані в 2011 році Директивою 2011/92/ЄС. 

Наразі процедура складається із семи етапів. У сучасному середовищі процес ОВД є загальновизнаним, і щодо використання цього інструменту та прийняття рішень по ньому виникають різні проблеми, пов'язані з усім процесом та з його результатами. 

На початковому етапі процесу ОВД бракує часу, щоб громадськість прийняла рішення, а також не вистачає часу для збору інформації, щоб прийняти рішення. Замість глибокого вивчення фактичних короткострокових і довгострокових екологічних умов, основна увага приділяється результатам, які доступні з точки зору документальних доказів.

На відміну від директив закону про забруднення навколишнього середовища та влади, у більшості систем ІСВ вплив прогнозу та прогнозування всього процесу, який представляє числові дані, графічне представлення та креслення карт, існує брак якісного фактора в інформації, доступної для громадськості та осіб, які приймають рішення. До того ж, існує слабка інтеграція біофізичних впливів на навколишнє середовище з соціальними, економічними та медичними наслідками, що також посилює проблеми оцінки впливу на навколишнє середовище.

У типовому процесі ОВНС не беруть участі виконавчі органи. Немає жодного виникнення процесу прийняття рішень, який був би прозорим з повним потенціалом і дистанційним співробітництвом і використанням інформаційних технологій.

Крім цього, слабкі зв'язки між рекомендаціями про оцінку впливу на навколишнє середовище щодо пом'якшення наслідків і моніторингу, а також реалізацією і експлуатацією проектів, та обмежені технічні та управлінські можливості в багатьох країнах по впровадженню ОВНС призводять до проблем при проведенні оцінки впливу на навколишнє середовище.

Одним з важливих чинників, які могли б допомогти поліпшити процес ОВД, є хороша освіта і професійна підготовка. Наразі в країнах, що розвиваються, існує дуже мало освітніх і навчальних курсів, які повинні приділяти належну увагу різним доступним методологіям ОВД. Освіта і навчальний процес важливі, оскільки фундаментальними факторами, що лежать в основі всіх прогнозів ОВД, як і раніше є кращі професійні судження та/або досвід роботи з аналогічними проектами, реалізованими в інших країнах. 

Необхідні як короткострокові, так і довгострокові курси. Однак ці курси мають бути міждисциплінарними, і основна увага повинна бути приділена практичним та оперативним аспектам ОВД, заснованим на теоретичних висновках.

Джерело: прес-служба Ecobusiness Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!