Новини

Повернутися до переліку новин

Особливості підготовки документів, що розробляються в процесі ОВД

Є форми документів, які затверджені Наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України 16 вересня 2020 року № 145, це форма повідомлення і звіт оголошення про початок громадського обговорення. В постанові КМУ від 13 грудня 2017 р. № 1026 «Про затвердження Порядку передачі документації для надання висновку з оцінки впливу на довкілля та фінансування оцінки впливу на довкілля та Порядку ведення Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля» визначено, що саме може включатися в той чи інший розділ звіту. Сюди входять різні договори, такі як оренда земельної ділянки чи містобудівна документація. Робити це не є загальнообов'язковим, але ця опція доступна для доповнення звіту наявними документами. Також можна додавати спецдозволи на воду, дозвіл на викиди, у випадку якщо у суб’єкта господарювання є діючі об'єкти, на яких відбуваються зміни, та інше.

Якщо процедура ОВД проводиться на стадії інвестпроєкту з мінімальним набором даних інформації, то потрібно бути готовим до того, що виникне необхідність провести ще одну процедуру ОВД на більш пізній стадії проєктування. В Європі працює підхід, що якщо є дуже складний і багато студійний об'єкт, то він може проходити процедуру ОВД на декількох етапах, наприклад, на стадії ТЕО та стадії проєкту, оскільки будуть уточнювати показники і дані. Проте всі суб’єкти господарювання, зазвичай, проводять паралельно процеси проєктування і ОВД.

Звіт з ОВД, який є основним документом, вимагає приділення досить багато уваги, оскільки за три роки функціонування вже всі покращили свої знання та навички аналізу звітів з ОВД. Тому потрібно чітко розуміти перед завантаженням його у єдиний реєстр, що у звіті все є достовірним, що вся інформація правильна, що немає суперечливих даних. Чітко перевірити, чи немає ситуації, що на початку розрахунку одна цифра, а в кінці виходить протилежно інша.

На жаль, помилки в розрахунках є досить частою ситуацією. Потрібно чітко розуміти, що органи перевіряють та аналізують дані та розрахунки. Був випадок, коли свині з Вінницької області потрапили в кар'єр в Донецькій області. Через такі випадки, коли розробник просто копіює інформацію та не перевіряє її, уповноважений орган відмовляє у видачі висновку, і суб’єкт господарювання змушений проходити процедуру ОВД з самого початку.

Якщо після громадського слухання з’явилися ще питання від громадськості, які, наприклад, не дослідили у звіті з ОВД, або необхідно доповнити інформацію, то у суб’єкта господарювання є така можливість до кінця визначеного терміну другого етапу. В реєстрі можна завантажити додаткову інформацію в спеціальну комірку, яка після завершення другого етапу буде не активна. Це не є загальнообов'язковим, але уповноважений орган на наступному етапі обов’язково врахує той момент, що суб’єкт господарювання опрацьовує зауваження від громадськості та враховує у своїх рішеннях позицію населення.

Також частою помилкою є те, що подавши повідомлення в ЗМІ та на дошки оголошень, суб’єкт господарювання забуває направити уповноваженому органу факти цих оголошень. Якщо органи не отримують факти, які підтверджують публікації оголошення, то не будуть телефонувати та повідомляти про це суб’єкт господарювання, адже це корупційний момент. В результаті саме це може стати фактором відмови уповноваженого органу у видачі висновку з ОВД.

В останній час єдиний реєстр став трохи зручнішим, адже зараз є можливість виправити документи, які ще не акцептовані органом. Раніше часто бували випадки, що суб’єкти господарювання помилково завантажували у реєстр не ті документи і вже не мали права їх виправити. А реєстр, якщо бачив такі помилки у документах, то одразу ж відхиляв всю процедуру ОВД.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!