Новини

Повернутися до переліку новин

ОВД: найбільш розповсюджені помилки та як їх уникнути

Відповідно до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» від 23 травня 2017 року № 2059-VIII більшість підприємств при плануванні своєї діяльності, що матиме вплив на довкілля, проходять процедуру оцінки впливу на довкілля (ОВД). Процедура передбачає написання звіту з ОВД щодо планованої діяльності та його обговорення з громадськістю.

Метою цієї процедури є оцінка будь-яких наслідків планованої діяльності для довкілля, в тому числі — наслідків для безпечної життєдіяльності людей та їхнього здоров’я, флори, фауни, біорізноманіття, ґрунтів, повітря, вод, клімату, ландшафтів, природних територій та об’єктів, історичних пам’яток та інших матеріальних об’єктів чи для сукупності цих факторів, а також наслідків для об’єктів культурної спадщини чи соціально-економічних умов, які є результатом зміни цих факторів з метою гарантування екологічної безпеки. Отже, готуємо звіт з ОВД: з чого розпочати? Вже не раз з’ясовували на сторінках журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства». Пропонуємо прикладні роз’яснення, які будуть під рукою і допоможуть в роботі, а саме:

            Здійснення ОВД є обов’язковим у процесі прийняття рішень про провадження планованої діяльності згідно з переліком видів господарської діяльності, які в обов’язковому порядку мають провести оцінку впливу на довкілля та отримати висновок.

            Вимоги щодо комплексної підготовки Звіту для проектованого об’єкта вказані в ч. 2 ст. 6 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» 23 травня 2017 року № 2059-VIII (даліЗакон № 2059). Згідно з цими вимогами, Звіт має містити максимально розгорнутий перелік інформації,

            На адресу редакції журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» продовжують надходити запитання від суб’єктів господарювання за процедурою ОВД, тому ми підготували зручний покроковий алгоритм з акцентами. Найважливіші складові процедури ОВД: алгоритм дій

            Головне у статті:

  1. Які етапи підготовки звіту з ОВД?
  2. Найпоширеніші помилки щодо громадських слухань
  3. Яка найпоширеніша причина відмов щодо ОВД?
  4. Чого не можна робити, якщо повідомлення про планову діяльність було відхилено?

            Вимоги щодо моніторингу прописані у цілому ряді законодавчих актів, постанов та рішень про охорону навколишнього природного середовища та дотичних тем. Коректний вибір параметрів моніторингу, періодичності спостережень за довкіллям, вибір релевантних щодо накопичення полютантних точок для просторового моніторингу є одним з найважливіших моментів при його проведенні.

            Які особливості визначення точок контролю забруднень в ареалах підвищеної техногенної небезпеки при оцінці впливу на землі і ґрунти: в розрізі звіту ОВД? З’ясовуємо в статті та розглядаємо моделі, які сприяють коректному визначенню точок для контролю при розробці відповідних програм моніторингу та складанні звіту з ОВД.

            Після майже 3-х років імплементації Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» зібралося достатньо інформації про складнощі, з якими стикаються пересічні видобувні компанії у процесі впровадження процедури ОВД на своїх підприємствах. Про найбільш поширені проблеми та шляхи їх вирішення — читайте далі.

            Обов’зково підлягає оцінці впливу на довкілля планована діяльність, яка віднесена до першої і другої категорії видів планованої діяльності та об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля згідно частин другої і третьої статті 3 Закону про ОВД. На жаль, процедура ОВД в українських реаліях стала інструментом екорейдерства та екотероризму зі сторони недоброчесної громадськості. Тому, які реалії повинен знати суб’єкт господарювання в галузі надрокористування при проходженні ОВД? Та як боротися із ними? З’ясовуємо в матеріалі.

Журнал «ECOBUSINESS. ЕКОЛОГІЯ ПІДПРИЄМСТВА» вже 10 років на теренах екотрансформації підприємств. Подбайте про передплату на 2023 рік аби залишатися в курсі важливих змін і завжди тримати руку на пульсі.


З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!