Новини

Повернутися до переліку новин

Озоновий шар Землі має відновитися до 2040 року

Озоновий шар Землі, який захищає планету від шкідливого ультрафіолетового випромінювання Сонця, відновиться впродовж чотирьох десятиліть. 

Такий висновок група експертів, роботу якої підтримує ООН, представила на 103-й щорічній зустрічі Американського метеорологічного товариства.

Зокрема, у висновку експерти підтвердили поступове припинення використання майже 99% заборонених озоноруйнівних речовин. Це призвело до помітного відновлення захисного озонового шару у верхній частині стратосфери та зменшення впливу на людину шкідливого ультрафіолетового випромінювання. 

Згідно зі звітом групи, якщо поточна політика залишиться в силі, очікується, що шар відновиться до значень 1980 року до 2040 року. Над Антарктикою це відновлення очікується приблизно до 2066 року, а над Арктикою - до 2045 року.

Нагадаємо, що про відкриття діри в озоновому шарі вперше оголосили троє вчених з Британської антарктичної служби в травні 1985 року. Це спонукало світову спільноту до підписання Віденської конвенції про захист озонового шару. Через два роки також було підписано Монреальський протокол про речовини, що руйнують озоновий шар.  

Україна одна з перших країн приєдналася до Віденської конвенції у 1986 році, а у 1988 році - ратифікувала Монреальський протокол та 4 поправки до нього (Лондонську, Копенгагенську, Монреальську та Пекінську). Тим самим наша країна долучилась до боротьби з негативними впливами на стан озонового шару та взяла на себе зобов’язання поступово зменшувати використання озоноруйнівних речовин. 

Попри всі складнощі, Україна за сприяння Всесвітнього екологічного траст-фонду наприкінці 90-х років минулого сторіччя  реалізувала амбітний проєкт з вилучення речовин, що руйнують озоновий шар. 

Вже у 2004 році низка найбільших підприємств України, які використовували озоноруйнівні речовини у виробничих процесах, отримали нове обладнання та устаткування. Це дозволило вилучити з обігу близько 990 тонн найбільш небезпечних речовин. Пізніше в рамках Монреальського протоколу було поступово виведено з обігу перехідні речовини, озоноруйнівний потенціал яких в 10 разів нижче. 

Та на цьому участь України у процесі відновлення озонового шару не завершилась. У 2019 році схвалений Закон “Про регулювання господарської діяльності з озоноруйнівними речовинами та фторованими парниковими газами” . Він побудований на принципах європейського законодавства, впроваджує вимоги Монреальського протоколу, створює правові умови для охорони озонового шару та запобігання зміні клімату. 

Законом встановлено заборону на імпорт обладнання, яке працює з використанням озоноруйнівних речовин, а з 1 січня 2021 року - розміщення на ринку первинних озоноруйнівних речовин. Крім того, було розроблено і схвалено низку підзаконних актів, які є важливими кроками, у тому числі до реалізації Кігалійської поправки до Монреальського протоколу,  яка передбачає поетапне скорочення споживання фторованих парникових газів – холодоагентів, які прийшли на заміну озоноруйнівним речовинам. 

Наразі Україна продовжує повністю дотримуватись взятих на себе зобов’язань як Сторона Монреальського протоколу та контролювати обсяги озоноруйнівних речовин, встановлені протоколом для України. 

Джерело: Міндовкілля

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!