Новини

Повернутися до переліку новин

Паспорт системи вентиляції: що таке, для чого та яку інформацію необхідно вносити

У відповідності до наказу №164 Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду «Про затвердження правил з безпечної експлуатації систем вентиляції виробництвах», вентиляція – це обмін повітря в приміщеннях для видалення надлишків теплоти, вологи, шкідливих та інших речовин з метою забезпечення допустимих метеорологічних умов і чистоти повітря в зоні, що обслуговується, або робочій зоні.

Проектування, будівництво, реконструкція, експлуатація та технічне обслуговування систем вентиляції проводяться з дотриманням вимог Законів України "Про охорону праці" ( 2694-12 ), "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" (4004-12), "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" ( 1105-14 ), "Про охорону навколишнього природного середовища" (1264-12 ), "Про об'єкти підвищеної небезпеки" ( 2245-14 ), вимог цих Правил, державних будівельних норм, міждержавних і державних стандартів, санітарних норм і правил.

Відповідно до вимог державного стандарту "Єдина система конструкторської документації. Експлуатаційні документи" (далі - ДСТУ ГОСТ 2.601-2006) на кожну вентиляційну установку повинен бути заведений паспорт у двох примірниках, форма якого наведена у додатку 1. Один примірник паспорта знаходиться у відповідному підрозділі підприємства, який відповідає за експлуатацію та технічне обслуговування систем вентиляції, а другий - у уповноваженого працівника.

У паспорт вентиляційної системи, крім загальних відомостей, вносять таку інформацію:

  • Дані про капітальний ремонт. Ремонт включає проведення робіт щодо зміни або відновлення окремих вузлів і деталей. До ремонтних робіт допускаються особи, що пройшли спеціальне навчання (пожежно-технічний мінімум) відповідно до вимог НАПБ Б.02.005-2003 (z1148-03) та навчання з питань охорони праці відповідно до вимог НПАОП 0.00-4.12-05 ( z0231-05 ). Після капітального ремонту установка повинна бути наново відрегульована і випробувана на ефективність, а результати випробувань мусять бути записані в паспорт системи вентиляції. Усі роботи з ремонту повинні виконуватись відповідно до вимог чинних нормативно-правових актів з охорони праці, НАПБ А.01.001-2004 (z1410-04),ГОСТ 12.1.004-91, ГОСТ 12.1.010-76, ГОСТ 12.4.021-75, ГОСТ 12.3.002-75, ГОСТ 12.3.018-79, паспортів на вентиляційне обладнання.
  • Результати ревізії. Їх оформляють відповідно до вимог ГОСТ 12.4.021-75 і заносяться в паспорт системи вентиляції. Вогнеперепинувальні пристрої, пристрої  блокування систем вентиляції з системами пожежної сигналізації та системами пожежогасіння, а також автоматичні пристрої відключення вентиляції у разі пожежі повинні бути у справному робочому стані і перевірятися не рідше одного разу на півроку. Один раз на рік проводять  ревізію  автоматичних зворотних клапанів з оформленням результатів перевірки  відповідно до вимог ГОСТ 12.4.021-75 із занесенням результатів в паспорт системи вентиляції і журнал ремонту систем вентиляції.
  • Результати випробувань систем вентиляції. Їх заносять у відповідні розділи паспорта системи вентиляції. Періодичні випробування систем вентиляції, які обслуговують приміщення категорій А і Б, необхідно проводити не рідше одного разу на рік, а систем вентиляції, які обслуговують приміщення категорій В, Г і Д, - не рідше одного разу на два роки. Також вентилятор повинен піддаватися обкатним випробуванням протягом 2 годин, у процесі яких необхідно перевірити: нагрівання корпусу підшипників, вібрацію, герметичність (за закритими заслінками або приєднаними повітроводами)
  • Витрата повітря за приміщеннями. Необхідно визначити і записати величину фактичних витрат повітря на початку  всіх гілок  мережі, в повітроприймальних і повітровипускних отворах (пристроях) до і після пилогазоуловлювальних пристроїв, зволожувальних камер і калориферних установок.
  • Відмітка про перевірку глибини корозійного зносу проточної частини та робочого колеса вибухозахищеного вентилятора.

Джерело^ zakon.rada.gov.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!