Новини

Повернутися до переліку новин

Підстави та процедура недопуску до планової перевірки

Суб’єкт господарювання має право не допускати посадових осіб органу державного нагляду (контролю) до здійснення перевірки, якщо:

  • державний нагляд (контроль) здійснюється з порушенням передбачених законом вимог щодо періодичності проведення таких заходів;
  • посадова особа органу державного нагляду (контролю) не надала копії документів, передбачених цим Законом, або якщо надані документи не відповідають вимогам цього Закону;
  • суб’єкт господарювання не одержав повідомлення про здійснення планового заходу державного нагляду (контролю) в порядку, передбаченому цим Законом (не пізніш як за десять днів до дня здійснення цього заходу);
  • посадова особа органу державного нагляду (контролю) невнесла запис про здійснення заходу державного нагляду (контролю) до журналу реєстрації заходів державного нагляду (контролю) (за наявності такого журналу в суб’єкта господарювання);
  • тривалість планового заходу державного нагляду (контролю) або сумарна тривалість таких заходів протягом року перевищує граничну тривалість, встановлену частиною п’ятою статті 5 Закону No 877 (строк здійснення планового заходу не може перевищувати десяти робочих днів, а щодо суб’єктів мікро-, малого підприємництва — п’яти робочих днів, а сумарна тривалість усіх планових заходів, що здійснюються органами державного нагляду (контролю) протягом календарного року щодо суб’єкта господарювання (комплексного планового заходу), не може перевищувати тридцяти робочих днів, а щодо суб’єктів мікро-, малого підприємництва — п’ятнадцяти робочих днів).
  • органом державного нагляду (контролю) не була затверджена та оприлюднена на власному офіційному вебсайті уніфікована форма акта, в якій передбачається перелік питань залежно від ступеня ризику.

В разі недопуску посадових осіб інспекції до планової перевірки, вони зобов’язані невідкладно скласти відповідний акт про відмову у такому допуску та вручити його представнику підприємства. Посадові особи підприємства можуть відмовитися від надання пояснень причин недопуску, хоча це виглядає нелогічним.


Зверніть увагу!

Якщо недопуск відбувається з підстав зазначених вище, акт все ж таки варто підписати та пояснити причин недопуску з посиланням на норми Закону No 877. Адже дії посадових осіб суб’єкта господарювання Інспекція намагатиметься оскаржити в судовому порядку. Суду також доведеться пояснювати причини недопуску до перевірки. Під час судового оскарження, суди поки що стають на сторону підприємства, мотивуючи це тим, що в положенні про Державну екологічну інспекцію України яке затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 19 квітня 2017 р. No 275 відсутні норми, які надають право Інспекції звертатися із адміністративним позовами до суду із вказаних питань.


Але чинне законодавство розвивається таким чаном, що планується внесення змін, шляхом посилення відповідальності посадових осіб суб’єкта господарювання за недопуск до перевірки за відсутності законних підстав.

Більше про процедуру не допуску до планової перевірки та розгляд практичних ситуації — читайте в практичному посібнику підприємцю «Як підготуватися до перевірки. Екологічне інспектування. Поради, помилки, алгоритми».


З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!