Новини

Повернутися до переліку новин

Пластик як вагомий забруднювач Світового океану. Сумна статистика

Пластик не так давно зʼявився в наших будинках, але заполонив усе навколо, включаючи і океан, який мільярди років тому подарував нам життя і можливість дихати. Сьогодні ж ми самі змушуємо океан і його мешканців виживати. До 2050 року, за розрахунками вчених, пластика в морях буде більше, ніж риби.

Найчастіше ми обговорюємо проблеми величезних пластикових островів, які поступово заповнюють води океанів і морів. Але, як щодо мікропластіка, який є набагато  серйозніщою проблемою? Мікропластік — це мікрочастинки, які виробляє промисловість для будь-яких своїх потреб, малі гранули також утворюються і при простому розкладанні сміття. Але, опиняючись у воді, мікропластик змішується з мулом і піском, а підводні мешканці запросто ковтають його. Інші тварини також отримують свою дозу таких мікрогранул. В ЮНЕСКО підрахували, що кожен рік гине мільйон птахів і 100 тисяч черепах і савців. Людина також є одним з ланок цього природного ланцюга.

Іншою вагомою проблемою є токсичні речовини, які додають до свого продукту компанії-виробники для наділення пластику необхідними властивостями. Вода легко вимиває ці токсичні речовини і розносить їх по всій планеті. В океані «плаває» 150 мільйонів тонн пластику і 23 мільйони тонн хімічних добавок до нього, багато з яких токсичні.

Токсичні речовини, потрапляючи в організм китів та інших представників фауни, можуть накопичуватися, досягаючи згубних для тварин концентрацій. Ось так і виходить, що кинута на березі Кольської затоки пластикова баночка з під цукерок, здатна вбити кита в Льодовитому океані.

Необхідно усвідомити, що у цієї проблеми нема єдиного швидкого рішення, оскільки, вона досягла глобальних розмірів. Проте її вирішення залежить від кожної окремої людини, від компаній-переробників сміття та уряду, який має заборонити використання мікропластику і токсичних добавок. Тільки так можна хоча б трохи допомогти світовим водним ресурсам, які багато значать для нас.

Джерело: редакція журналу «Екологія підприємства»

Придбати журнал «Екологія підприємства»
Придбати вигідний комплект журналів
Придбати електронний журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!