Новини

Повернутися до переліку новин

Порушення законодавства з ОВД і підстави тимчасової заборони/припинення діяльності підприємств за результатами перевірки

Порушення законодавства з ОВД, підстави тимчасової заборони/припинення діяльності підприємств за результатами перевірки

Під час проведення заходу державного нагляду (контролю) перевіряючий орган, посилаючись на частину шосту статті 3,  частину другу і п’яту статті 9 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» може вимагати від суб’єкта господарювання надати Висновок з оцінки впливу на довкілля (висновок державної екологічної експертизи) та перевірити, чи виконуються умови висновків з оцінки впливу на довкілля (ОВД)

Відповідно до частини шостої статті третьої Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» забороняється провадження господарської діяльності, експлуатація об’єктів, інші втручання в природне середовище і ландшафти, у тому числі видобування корисних копалин, використання техногенних родовищ корисних копалин, якщо не забезпечено в повному обсязі додержання екологічних умов, передбачених у висновку з оцінки впливу на довкілля, рішенні про провадження планованої діяльності та проектах будівництва, розширення, перепрофілювання, ліквідації (демонтажу) об’єктів, інших втручань у природне середовище і ландшафти, у тому числі видобування корисних копалин, використання техногенних родовищ корисних копалин, а також змін у цій діяльності або подовження строків її провадження. Частиною другою статті 9  визначено, що висновок з ОВД є обов’язковим для виконання, враховується при прийнятті рішення про провадження планованої діяльності та може бути підставою для відмови у видачі рішення про провадження планованої діяльності.

У разі виявлення правопорушення орган державного контролю зазначає це в уніфікованому акті перевірки та готує припис. Суб’єкт господарювання може понести суттєві втрати від тимчасової заборони (зупинення) та припинення діяльності підприємств у разі порушення ним законодавства про оцінку впливу на довкілля. 

Так, стаття 16 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» передбачає, що підставою для припинення діяльності підприємства чи окремих його цехів (дільниць) і одиниць обладнання є провадження планованої діяльності, яка підлягає ОВД, без здійснення такої оцінки та отримання рішення про провадження планованої діяльності або систематичні порушення у сфері оцінки впливу на довкілля, що не можуть бути усунені з технічних, економічних або інших причин.

Отже, запобігти ризикам порушення законодавства повинні кваліфіковані фахівці підприємства, що знають,  яка планована діяльність підлягає оцінці впливу на довкілля, як пройти успішно процедуру ОВД та не потрапити у халепу, бо ціна помилки може коштувати кілька мільйонів доларів.

  • Як пройти вдало процедуру ОВД та не втратити інвестицій? 
  • З якими складнощами може стикнутися замовник під час громадських слухань? 

Практичні кейси та досвід отримайте під час Інтенсиву «Проблемні питання ОВД та шляхи їх вирішення» 9-10 вересня на Всеукраїнському ЕКОБІЗНЕС-ФОРУМІ «Зелена економіка: як досягти балансу» у м. Дніпро.  Наживо!

У обговоренні беруть участь:

  • Людмила Хоміч, адвокат, віце-президент, голова Комітету з екологічного права та законотворчості ПАЕУ
  • Вікторія Коваленко, голова комітету ПАЕУ з питань ОВД, СЕО EMGROUP
  • Тамара Бєлова, керiвник відділу охорони навколишнього середовища компанії Kernel
  • Олександр Вотінцев, засновник ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат»
  • Ростислав Банк, менеджер відділу по роботі з місцевими громадами та органами влади Департаменту регіонального розвитку АТ «Укргазвидобування» Групи НафтоГаз

Вас очікують:

  • Стратегічні питання! Дискусійні панелі! Обмін досвідом та пошук рішень! 
  • Практичні блоки – Інтенсиви підвищення рівня знань з екологічної безпеки підприємства
  • Огляд технологій
  • Екскурсії до підприємств-лідерів екотрансформації
  • Найкращий нетворкінг у колі професіоналів та однодумців!

З питань участі:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!