Новини

Повернутися до переліку новин

Последовательная сознательность: Этап «Экологичная и этичная мода» (organic cotton, кеды из конопли, upcycling и общая этика потребления)

Екологічність стала великим рухом у моді та виробництві одягу, вона надає їм нових принципів та цінностей — про це говорили учасниці дискусії «Екологічна та етична мода» за модерації екоблогера Маріанни Бойко.

    Оксана Дево, засновниця бренду DevoHome

    Що таке етична мода? Стиль мінімалізму, чесність і антиконсюмерізм

Все своє життя я провела в бізнесі, зовсім не була пов’язана з виробництвом, і конопля на мене «впала» випадково. Мої родичі купили завод в Полтавській області, почали виробляти коноплю. Вони не знали, що робити з продукцією, тому я вирішила допомогти їм. Свого часу у всьому світі конопля була заборонена, бо в ній є канабіоїди, наркотичні речовини, але наш Інститут лубяних культур в Глухові винайшов коноплю без канабіодів, і таким чином міг культивувати її навіть у час заборони. Десять років тому почався бум на коноплю, її відродження, і в цьому ми маємо перевагу.

Конопля — універсальна рослина, її можна використовувати всюди. Ми виготовляємо з конопель текстиль, бо знайшли деякі цікаві її властивості — на полях конопля вирощується без пестицидів, гербіцидів, вона гіпоаллергенна, тому показана немовлятам з народження. Друга властивість — теплообмін, під конопляною ковдрою не холодно і не спекотно. Також ми виробляємо чохли для подушок, наматрасники, кеди з коноплі. І зараз моє завдання — зробити тканину, яка б підходила до виготовлення спідньої білизни.

 

    Яся Хоменко, дизайнер

    Що таке етична мода? Апсайклінг

Я родом з Києва, ми ходили на Сінний ринок, і у цьому була культура моєї сім’ї. І коли я стала дизайнером, то першу свою колекцію зробила з тканин з секонду. Мене запросили на London Fashion Week, я там робила показ. Для мене секонд став джерелом натхнення, а потім, коли наш директор запропонувала мені купувати «нормальні» тканини і робити регулярні колекції, я зрозуміла, що не буду цього робити. Бо навіть з дизайном все, що робиться заради бізнесу, — це сміття, що не має сенсу. Ми знаємо, що навіть дизайн є зараз вторинним і не може бути самоціллю. У нас немає нічого гіршого, ніж залишатися маргіналом, але для мене — це шлях, де в мене немає диссонансів з собою. Мені захотілося робити масс-маркет апсайклінг.

Якщо говорити про ресайклінг, то це вироблення нової речі з волокна старої, а це означає, що її перероблюють, очищують, оброблюють. А апсайклінг — це вироблення нової речі зі старої, при цьому це набагато простіше, бо ти середовище не забруднюєш. Перший етап — ми перешиваємо чоловічі сорочки в жіночі, додаємо свій дизайн. Для будь-якого споживача це ідеальна модель роботи з гардеробом. Але я не можу сказати, що в мене бізнес, це скоріше мануфактура, бо навіть зарубіжні баєри не беруть такі речі на продаж, їм потібна повна розмірна сітка, щоб гарантовано був прибуток. Донедавна я навіть не зізнавался покупцям, що роблю речі зі старих, але зараз люди стали відкритішими, тому вже можна про це говорити. Хтось ходить в церкву, а я ходжу в Humana, я хочу, щоб мислення людей змінилося, і вони побачили в апсайклінгу майбутнє. Я вважаю, секонд — частина української культури.

 

    Ксенія Буца, засновниця бренду органічної білизни SMPL underwear

    Що таке етична мода? Повага до себе і навколишнього середовища

Кілька років тому ми з чоловіком поїхали в Швецію відпочивати і вирішили, як порядні батьки, зробити подарунки нашим діткам. Випадково ми зайшли в дитячий магазин, де продавалися речі з органічного котону. На той момент я взагалі не розуміла, що таке organic cotton, жартувала, що це одна з вигадок заради залучення клієнтів. Ми купили діткам шапочки і білизну, і я була надзвичано здивована, наскільки вони гарно носилися і пралися. Згодом я почала шукати аналоги, в Україні їх не знайшла, а зарубіжні були занадто дорогі. Тому ми з сестрою вирішили заснувати свій бренд — робити білизну з органічного котону. Ми з’ясували, що є міжнародна організація GOTS, яка сертифікує бавовну, і на нашу тканину ми маємо такий сертифікат.

Як вирощується органічна бавовна? До самого вирощування земля має бути 3-4 роки вільною від хімікатів, пестицидів. Не можна використовувати генетично модифіковане насіння. Коли бавовна вирощується, її не можна зрошувати хімікатами, а лише органікою. Також бавовну прополюють та збирають вручну. Очевидно, таку бавовну вирощують невеликі фермерські господарства. Коли з цієї бавовни виробляють тканину, то для її фарбування не використовується хлор, тобто ми маємо ідеальну тканину для білизни. Ми шукали виробників органічного котону в Україні і не знайшли їх, найближче до нас — турецькі господарства. Ми обрали одне з них і зараз співпрацюємо. Наші клієнти — люди, що цінують органіку, які дбають про довкілля, нам навіть повертають коробки від білизни в ідеальному стані, щоб ми повторно їх використовували.

 

    Ганна Вронська, громадський діяч, eкс-заступник

    міністра eкологіі та природних рeсурсів

    Що таке етична мода? Зменшення використання матеріалів тваринного походження

Природа вже не може відновлюватися настільки швидко, як ми використовуємо її ресурси, тому громадськість почала бити в набат — вже не можна, щоб економіка домінувала у світі, як це було сто років тому. Тому й виникла ідея сталого розвитку — ми повинні використовувати ресурси таким чином, щоб і свої потреби задовольняти, і залишити щось майбутнім поколінням, дітям, онукам та їх дітям. Держава повинна не тільки дбати про сталий прибуток для громадян, але й про те, щоб природні ресурси були збережені. Серед цілей сталого розвитку є розумне, або стале споживання — зміна наших споживацьких звичок так, щоб дбайливо ставитися до довкілля. Мода також повинна перейняти ці ідеї. За статистикою є галузі, що шкодять довкіллю — енергетика, транспорт, але у цьому списку є й легка промисловість, бо вона дуже енергозатратна і використовує енергоресурси. Наприклад, у виробництві джинсового одягу потрібно дуже багато води. Тому світові бренди, такі як H&M, запроваждують ощадливі системи. Якщо говорити про розкішну моду, то важливим питанням є те, що для предметів, що є мрією багатьох, вбивають тварин, і це неетично. Тим часом мода може бути свідома, етична і екологічна.

З 2008 року я відмовилася від споживання м’яса, і з часом зрозуміла, що потрібно змінювати всі звички — не можна не їсти м’яса і водночас викидати пластик у смітник чи неощадливо використовувати воду, дефіцит якої може стати нашою головною проблемою у найближчому майбутньому.

 

    Христина Патик, засновниця українського бренду одягу «Зерно»

    Що таке етична мода? Підтримка старих майстрів

Проект «Зерно» народився від моїх емоций, захоплення та закоханості у народну культуру та традиції, у яких я була вихована. Колись у експедицях я збирала старі сорочки, і на базі цієї колекції працює «Зерно». Наш бренд дотичний до концепту сталої, екологічної моди, бо одним із наших завдань є віднаходження старовинних технік, майстрів, відродження традицій та їх поширення. Так ми маємо надію, що наші нові покоління також матимуть цей спадок. Зараз є модна тенденція — робити zero waste design, тим часом цей безвідходний крій був одною з основ народної економіки. Ми вивчаємой такий крій, не використовуємо натурального хутра, робимо старовинне декоративне мистецтво актуальним у великому місті, таким чином підтримуючи етичну моду.

 

Джерело: http://womo.ua/eko-moda

________________________________________________________________________

Придбати журнал «Екологія підприємства»
Придбати вигідний комплект журналів
Придбати електронний журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!