Новини

Повернутися до переліку новин

Про концепцію ВАТ (кращих доступних технологій)

Концепція найкращих доступних технологій (BAT) - це інструмент, заснований на фактичних даннях і позиціях багатьох зацікавлених сторін, який підтримує встановлення юридично обов'язкових граничних значень емісій в екологічних дозволах з метою ефективного запобігання і контролю викидів забруднюючих речовин в атмосферу, їх скидів у водні об'єкти і надходження в грунти. 

Директива Європейського союзу про промислові емісії визначає НДТМ як «найбільш ефективну і просунуту стадію розробки видів діяльності та технології, що вказує на практичну придатність використання конкретних технологій для обґрунтування граничних значень емісій та інших умов дозволу, розроблених для запобігання і зниження емісій і впливу на навколишнє середовище в цілому при можливості їх практичного здійснення». 

Реалізуючи політику, засновану на НДТМ, уряд і промисловість забезпечують високий рівень захисту навколишнього середовища і здоров'я людини та сприяють прогресу в досягненні Цілей в галузі сталого розвитку, зокрема, завдання 12.4 по екологічно раціональному використанні хімічних речовин і всіх видів відходів. Крім того, дотримання вимог до емісій, що встановлюються на основі НДТМ, забезпечує рівні конкурентні умови для промисловості і сприяє більш ефективній роботі виробництва.

Впровадження НДТМ або подібних концепцій зазвичай вимагає ефективного використання ресурсів, що, в свою чергу, означає, що обмін досвідом та знаннями між державами - членами ОЕСС (Організації економічного співробітництва і співпраці)  та країнами-партнерами у цьому питанні відповідає інтересам всіх сторін.

54-а спільна нарада ОЕСС Комітету з хімічних речовин і Робочої групи з хімічних речовин, пестицидів і біотехнології, що відбулася в лютому 2016 року, схвалила новий проект з НДТМ для запобігання і контролю промислового хімічного забруднення.

Проект був здійснений за фінансової підтримки Європейського Союзу. 

Проект ОЕСС в сфері НДТМ спрямований на підвищення дієвості політик і практик в сфері НДТМ у світі шляхом обміну передовим досвідом між країнами, в яких вже діє політика на основі НДТМ, і надання рекомендацій урядам, що розглядає можливість прийняття підходів на основі НДТМ.

Політичні механізми запобігання та контролю промислового забруднення можуть принести значну користь навколишньому середовищу, фінансам  і здоров'ю людей. 

Дедалі більше країн використовують найкращі доступні технології і методи управління (НДТМ) для визначення рівнів промислових емісій, які встановлюються на фактичних даних за підсумками обговорення за участю багатьох зацікавлених сторін. Світові політики в сфері НДТМ є надійним засобом запобігання або скорочення емісій галузей промисловості, що характеризуються найбільшим внеском в забруднення навколишнього середовища. Вони також представляють собою інструмент для більш широкого розгляду впливу промислової діяльності на навколишнє середовище, наприклад, шляхом коригування обсягу ресурсів, що використовуються, запобігання утворенню відходів, заміщення токсичних речовин і вдосконалення виробничих процесів, а також мінімізації впливів, здатних порушити штатний режим роботи підприємства. 

Оцінка дієвості політик, заснованих на НДТМ, необхідна для посилення їх впливу і обґрунтування плану майбутніх змін. Нездатність оцінити дієвість екологічних політик може привести до того, що уряди будуть витрачати час і ресурси на реалізацію недоречних або неадекватних заходів. 

Прагнучи зрозуміти і оцінити вплив політик в сфері НДТМ, уряди можуть отримати нові відомості, на основі яких розробити уточнення, більш ефективні граничні значення емісій для екологічних дозволів промислових установок. Додатково оцінка може сприяти поліпшенню комунікації з основними зацікавленими сторонами і громадськістю щодо мети, режиму функціонування і впливу політики в сфері НДТМ на регульоване співтовариство. 

Аналіз політики на основі НДТМ може бути спрямований на оцінку її впливу на промислові емісії, зіставлення витрат і вигод від її впровадження, або отримання корисної інформації для перегляду довідкових документів по НДТМ. 

Оцінка того, як політика в сфері НДТМ впливає на динаміку емісій і споживання ресурсів, заснована на високоякісних даних моніторингу та даних про промислову діяльність. 

Перегляд існуючих довідкових документів по НДТМ (BREF) спрямований на оцінку того, чи є технології, позначені як НДТМ, і відповідні їм рівні емісій (BAT-AEL) найбільш адекватним способом досягнення встановлених цілей щодо скорочення емісій. 

Багато країн не мають необхідних масивів даних для адекватного аналізу дієвості політик на основі НДТМ. 

Уряди можуть сприяти оцінці дієвості політик, заснованих на НДТМ, шляхом збору та публікації даних про промислові емісії, обсяги виробництва і споживання, умови отримання екологічних дозволів, технології, що встановлюються на окремих об'єктах, одночасно з огляду на можливі питання конфіденційності. 

Оптимальна оцінка впливу політики в сфері НДТМ на динаміку емісій вимагає наявності легко доступних даних моніторингу емісій з розбивкою за рівнями кожної установки промислового об'єкта та відповідних даних про промислову діяльність. 

Дані реєстрів емісій і перенесення забруднюючих речовин, тобто загальнодоступні дані на рівні об'єкта, також можуть бути використані для оцінки впливу політики в сфері НДТМ на промислові емісії. 

Методологічні підходи більшості країн, які оцінюють дієвість політик в області промислових емісій, сильно розрізняються. 

Наприклад, Європейський Союз (ЄС), на додаток до частого проведення оцінки впливу Директиви про промислові емісії (IED) на наднаціональному і національному рівнях, в якості мети ставить перегляд BREF кожні вісім років. 

Корея має намір оновлювати свої BREF кожні п'ять років на основі регулярних оцінок їх застосовності на місцях. 

Ізраїль опублікував звіт з оцінкою очікуваного впливу НДТМ на емісії, а Агентство з охорони навколишнього середовища США нещодавно опублікувало звіт, в якому оцінює вплив федеральних нормативних актів і актів штату на емісії забруднюючих речовин в атмосферу. 

У Чилі та Китайській Народній Республіці є офіційні методології, розроблені урядами для оцінки екологічних програм і регламентів, проте дані підходи поки ще не використовувалися для оцінки політики в галузі промислових емісій.

Існування політик на основі НДТМ обумовлює ряд позитивних наслідків як для навколишнього середовища, так і промисловості. Представники європейської промисловості підкреслюють, що IED створює рівні умови для промисловості, погоджуючи вимоги до екологічних характеристик промислових установок.

Ситуаційні дослідження показують, що впровадження НДТМ може забезпечити значні вигоди як суспільству завдяки поліпшенню якості повітря, так і промисловості за рахунок підвищення ефективності виробничих операцій. 

Представники Європейської комісії далі відзначають, що комплексний підхід до запобігання і контролю забруднення є важливою перевагою політики ЄС в області НДТМ. 

Європейське бюро по охороні навколишнього середовища рекомендує створити більш адекватні системи моніторингу емісій і зручні для користувачів бази даних, що дозволяють легко і своєчасно збирати показники продуктивності для оцінки відповідності, розроблення політики і підвищення обізнаності громадськості про НДТМ.

Джерело: https://www.oecd.org/chemicalsafety/risk-management/measuring-the-effectiveness-of-best-available-techniques-policies-russian.pdf

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!