Новини

Повернутися до переліку новин

Про методологічні основи оцінки відповідності критеріям зелених облігацій

«Методологічні основи оцінки відповідності критеріям зелених облігацій» - документ, що підготовано для Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) у вересні 2020 року.

Завдання даного документу - створити основи для впровадження процедури оцінки випусків облігацій різних категорій емітентів з метою визначення їх відповідності вимогам, що застосовуються до зелених облігацій.

Оцінка випусків облігацій з метою визначення їх відповідності вимогам, що застосовуються до зелених облігацій, не включає оцінку кредитоспроможності емітентів облігацій.

В Україні емісія облігацій реєструється у Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку. Розміщення облігацій серед інвесторів регулюється статтею 29 Закону України No 3480-IV від 23.02.2006 р. «Про цінні папери та фондовий ринок»1. Обіг облігацій дозволяється після реєстрації Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку звіту про результати розміщення облігацій та видачі свідоцтва про реєстрацію випуску облігацій.

Емітент може здійснювати відкрите (публічне) та закрите (приватне) розміщення облігацій. Публічне розміщення облігацій здійснюється шляхом їх пропозиції заздалегідь не визначеній кількості осіб на підставі опублікування в офіційному друкованому виданні Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку проспекту емісії облігацій.

  Відповідно до ст. 41 Закону України No 448/96-ВР від 30.10.1996 р. «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні»2, облігації, що розповсюджуються шляхом публічного розміщення та можуть купуватися та продаватися на фондовій біржі (крім державних облігацій), повинні мати кредитний рейтинг (рейтингову оцінку).

Наведемо основні поняття та терміни, що відносяться до випусків цінних паперів та використовуються в даному документі:

Цінний папір - документ установленої форми з відповідними реквізитами, що посвідчує грошове або інше майнове право, визначає взаємовідносини емітента цінного папера (особи, яка видала цінний папір) і особи, яка має права на цінний папір, та передбачає виконання зобов'язань за таким цінним папером, а також можливість передачі прав на цінний папір та прав за цінним папером іншим особам.

Проспект цінних паперів - документ, який оформлюється при здійсненні публічної пропозиції цінних паперів та містить інформацію відповідно до вимог, визначених законом.

Облігація - цінний папір, що посвідчує внесення його першим власником коштів, визначає відносини позики між власником облігації та емітентом, підтверджує зобов’язання емітента повернути власникові облігації її номінальну вартість у передбачений проспектом або рішенням про емісію цінних паперів (для державних облігацій України - умовами їх розміщення) строк та виплатити доход за облігацією, якщо інше не передбачено проспектом або рішенням про емісію цінних паперів (для державних облігацій України - умовами їх розміщення).

Емітент облігацій – юридична особа (орган виконавчої влади, місцевого самоврядування, установа, організація, банк, підприємство), яка на певних умовах випускає в обіг облігації та зобов'язується виконувати обов'язки, що випливають з умов їх випуску.

Емісія - сукупність дій емітента, що провадяться в установленій законодавством послідовності і спрямовані на розміщення облігацій серед їх перших власників.

Строк обігу облігацій - строк, який починається з дня, що настає за днем реєстрації Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку звіту про результати розміщення облігацій і видачі свідоцтва про реєстрацію випуску облігацій, та закінчується днем, що передує дню початку погашення таких облігацій відповідно до проспекту або рішення про емісію цінних паперів.

Кліматичні облігації - боргові фінансові інструменти, надходження від розміщення яких спрямовуються виключно на фінансування та/або рефінансування проєктів, що вирішують проблеми клімату.

Зелені облігації - це боргові фінансові інструменти, надходження від розміщення яких спрямовуються виключно на фінансування та/або рефінансування зелених проєктів або окремих етапів таких проєктів.

Зелені проєкти (або проєкти екологічного спрямування) – ініціативи, спрямовані на усунення або зниження негативного впливу діяльності людини на навколишнє середовище, а також проєкти, які надають позитивний вплив на екологічну ситуацію (в тому числі пов'язані з поновлюваними джерелами енергії, ефективним використанням електроенергії, екологічно чистим транспортом, переробкою відходів тощо).

Кредитний рейтинг - це умовний вираз кредитоспроможності об’єкта рейтингування в цілому та/або його окремого боргового зобов’язання за національною шкалою кредитних рейтингів. Рейтингова оцінка цінних паперів емітента характеризує рівень спроможності позичальника (емітента) своєчасно та у повному обсязі обслуговувати зобов’язання за цінними паперами.

Національна рейтингова шкала - шкала, яка поділена на визначені групи рівнів та рівні, кожен з яких характеризує здатність позичальника своєчасно та в повному обсязі виплачувати відсотки і основну суму за своїми борговими зобов’язаннями, а також його платоспроможність. Національна шкала використовується для оцінки кредитного ризику позичальника - органу місцевого самоврядування, суб’єкта господарювання та окремих боргових інструментів - облігацій, іпотечних цінних паперів, позик.

 

Джерело: «Методологічні основи оцінки відповідності критеріям зелених облігацій»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!