Новини

Повернутися до переліку новин

Про рішення для міст, спрямовані на адаптацію до змін клімату

Питання кліматичної адаптації, тобто пристосування до кліматичних змін, що вже відбуваються та відбуватимуться найближчим часом, стає сьогодні надзвичайно актуальним. 

Виникає потреба в розробленні та реалізації плану заходів з адаптації до зміни клімату кожного населеного пункту. 

Адаптація до глобальної зміни клімату – це пристосування у природних чи людських системах як відповідь на фактичні або очікувані кліматичні впливи або їхні наслідки, що дозволяє знизити шкоду та скористатися сприятливими можливостями. 

План дій з адаптації до наслідків зміни клімату міст розробляється з метою оцінки вразливості міста до основних негативних наслідків зміни клімату; розробки концептуальних та практичних адаптаційних заходів, що надасть можливість об’єднати зусилля громади, місцевої влади, бізнесу та експертного середовища та спрямувати їх на зменшення вразливості міста до кліматичних змін, подолання проблем і попередження загроз, пов’язаних зі зміною клімату, посилення стійкості місцевої громади та забезпечення більш комфортних і безпечних умов життя в місті.

Заходи з адаптації транспорту:

Система раннього попередження

Під час ураганів, що супроводжуються сильним вітром, падаючі предмети (наприклад, опори ліній електропередач або дерева) можуть призвести до пошкодження майна і здоров’я людей (наприклад, вони можуть впасти на або перед транспортним засобом, що перевозить людей або товари). Водночас сильний вітер може призвести до дорожньо-транспортних пригод, знищити тролейбусні, трамвайні лінії тощо. 

Даний захід передбачає забезпечення своєчасного надання інформації та попереджень транспортним перевізникам (залізничним компаніям, автобусним транспортним компаніям і  т.  д.), а також іншим учасникам дорожнього руху та користувачам транспортних засобів у разі наближення сильного шторму з тим, щоб дати їм можливість підготуватися до несприятливих погодних умов і мінімізувати ризики. Цей захід входить до числа ефективних і відносно дорогих заходів. Витрати на створення інформаційної системи, що складається з декількох складових, та інформаційні технології складають приблизно 100,000 € і більше. З іншого боку, цей захід підвищує безпеку на дорогах а також економить витрати, що можуть виникнути внаслідок ДТП. 

Оновлення норм дорожнього руху

Насьогодні немає діючих норм, які були б в змозі відповісти на поточні потреби, пов’язані зі зміною клімату. Тому необхідно почати процес оновлення дорожньої інфраструктури з врахуванням більш частого виникнення штормів, супроводжуваних сильними вітрами, і інших наслідків зміни клімату. Слід встановити керівні нормативні принципи для спеціалістів із планування та інженерів дорожнього руху, які на основі ініціатив муніципалітетів могли б включати вплив зміни клімату до пропозицій нових інфраструктурних рішень дорожнього руху.

Використання транспортних технологій та матеріалів, адаптованих до зміни температур

Оскільки транспортні об’єкти довше знаходяться під впливом хвиль тепла, вони можуть втрачати якість та зношуватися. 

Таким чином, при придбанні інфраструктурної транспортної продукції, такої як рейки, кабелі, поверхневі матеріали тощо, слід обирати ті, що є більш стійкими до високих температур, хвиль тепла та інших впливів, зумовлених зміною кліматичних умов. 

Незважаючи на те, що така продукція може збільшувати будівельні витрати в разі створення нових структур в порівнянні з нинішніми витратами на будівництво транспортної інфраструктури, вжиття цього заходу забезпечує: 

  • збільшення терміну служби; 
  • зниження витрат на технічне обслуговування та ремонт в разі пошкоджень; 
  • більш високий рівень опору стихійним лихам. 

Створення сприятливого мікроклімату для пішоходів та велосипедистів у містах 

Пішоходи та велосипедисти є єдиними учасниками дорожнього руху, які стикаються з усіма зовнішніми впливами навколишнього середовища в рамках відкритого простору, тобто і погодними теж. 

З допомогою незначного коригування конструкцій (напр., покриття пішохідних зон) і посадку рослинності можна пом’якшити теплові впливи (шляхом посадки деревної рослинності з більш широкими верхівками дерев уздовж тротуарів та велосипедних доріжок). 

Є тенденція створювати алеї обрамлені деревами, що доростають до певної висоти і створюють тінь навколо цієї алеї. У разі, якщо інфраструктура не дозволяє виділити достатньо місця для посадки дерев або іншої рослинності, слід створити такий простір. Низка досліджень показала, що недостатньо затінені асфальтні поверхні дороги потребують більш високих витрат на технічне обслуговування, оскільки їх слід ремонтувати через кожні 10 років експлуатації, в той час як затінені дороги потребують ремонту лише раз на 20–25 років.

Достатня теплова ізоляція будівель:

Достатня теплова ізоляція будівель 

Покращена ізоляція будівель запобігає втратам тепла з будівлі (і проникненню холоду ззовні) в зимовий період, та допомагає тримати прохолоду всередині будинку в літню спеку, зменшуючи вплив спеки на інтер’єр споруди. Таким чином, даний захід покращує якість внутрішнього середовища будинку і може зменшити витрати на охолодження кондиціонуванням повітря. 

Захист від випромінювання для прозорих елементів будівель – вікон, веранд, скляних стін та стель 

Елементи будівлі, такі, як встановлені ззовні або всередині вікна, балконні двері, зимові сади, прозорі фасади, захист таких прозорих елементів (перголи, навіси, зовнішні надбудови, віконниці, жалюзі, штори) представляють собою прості, але важливі й ефективні елементи, які сприяють підтримці оптимальної температури всередині будівлі. 

З точки зору охолодження будівлі, внутрішнє затінення вікон (жалюзі, штори, гардини) менш ефективне, ніж зовнішній захист, оскільки сонячна радіація блокується лише всередині приміщення, де частина спеки вже була абсорбована. У разі, якщо зовнішній захист прозорих елементів – віконниці або жалюзі – відсутні, внутрішнє затінення має важливе значення. Світловідбиваючі плівки і покриття, які накладаються безпосередньо на скло, які часто можна побачити на офісних будівлях, можуть відбивати більше 85% сонячного випромінювання. Такі плівки блокують сонячне випромінювання цілий рік і тому вони є невигідними для вікон, що виходять на південь та/або у будинках з малою енергоефективністю. Вони можуть бути ефективними для вікон, що виходять на схід і на захід, або для офісних будівель. 

Раціональне використання кондиціонерів повітря 

Кондиціонери можуть зменшити температуру будинку під час хвиль тепла. З іншого боку, системи кондиціонування повітря не завжди є кращим рішенням для перегрітих будівель, в основному через проблеми, пов’язані зі здоров’ям, що виникають у разі їх надмірного використання. Крім того, системи кондиціонування повітря споживають багато енергії, тим самим сприяючи збільшенню парникових газів. Даний захід спрямований на забезпечення такого використання систем кондиціонування повітря в будівлях, яке б мінімально підвищувало споживання енергії та продукування парникових газів. Крім технологічних засобів, зважене використання кондиціонерів може бути забезпечене за допомогою комплексного підходу. Цей підхід полягає в застосуванні охолодження без застосування енергії (затінення, використання зелених рослин і т. д.) і у використанні кондиціонерів тільки в будівлях з найбільш уразливими групами населення (хворі та літні люди, діти у віці до 4 років, люди з серцево-судинними захворюваннями, захворюваннями органів дихання, люди, що знаходяться на лікуванні тощо).

Використання світлих кольорів та відбиваючих поверхонь на будівлях 

Покрівельні та фасадні поверхні, які поглинають тепло протягом дня, випромінюють його в навколишнє середовище протягом ночі, і повітря не має достатньо часу, щоб охолонути. Сприяти охолодженню може використання відбиваючої поверхні на даху та фасадах. Світлі (білі, якщо це можливо) поверхні фасадів здатні відбивати випромінювання краще, ніж фасади темних відтінків. Більше того, завдяки таким поверхням зменшується перегрів покрівель та фасадів, коливання температури вдень і вночі, використання кондиціонерів і пов’язані з цим витрати. Якщо через об’єктивні причини немає можливості застосовувати білу або дуже світлу фарбу (напр., на історичних пам’ятках), можна застосувати на дахах відповідні покриття з такими фізичними властивостями, які забезпечують високий рівень відбиття сонячного випромінювання. 

Використання зелених дахів 

Охолоджуючий ефект зелених дахів в основному спричинений випаровуванням води, затіненням від рослинності, здатністю відбивати сонячне випромінювання, споживанням термічної енергії для фотосинтезу і накопиченням нерозподіленої води. Зелені дахи можуть знизити температуру в приміщеннях, розташованих під дахами, на кілька градусів Цельсія. 

Підвищення частки рослинності, 
особливо у забудованих центрах міст

Різноманітний рослинний покрив має істотний вплив з точки зору формування мікроклімату, включаючи охолодження території в спекотний період. Крім того, різні площі рослинності мають охолоджуючий ефект різної інтенсивності, в залежності від кількості та типу рослинності і, перш за все, від частки деревних рослин. Чим більше площа, вкрита зеленими насадженнями, і чим вища частка дерев на цій площі, тим вищим є ефект охолодження. Заходи повинні бути спрямовані в основному на збільшення площі міських парків та інших зелених зон, створення зелених зон на стоянках автомобілів та зелених розділових смуг на дорогах

Заходи, пов’язані з рослинністю в міських умовах: важливим є підбір дерев та кущів, які слід висаджувати в містах

Гармонізація процесу вибору основних видів деревних рослин, які будуть посаджені в міських зонах, враховуючи очікуване підвищення температури та кліматичні умови для окремих видів рослинності, може бути досягнута також і за рахунок включення видів з вищою стійкістю до сухих періодів та спеки влітку. 

Дуже важливо пам’ятати і уникати посадки деяких інвазійних рослин, поширенню яких сприяє підвищення середньорічної та сезонних температур. Екологічна амплітуда посаджених видів повинна бути достатньо широкою, щоб задовольнити як поточні, так і майбутні кліматичні умови. Цього можна досягти шляхом використання порід із широкою екологічною валентністю (береза, тополя, осика) і континентальних порід (дуб, граб, клен, липа і ясен). Певний рівень невизначеності в даній сфері спричиняє і сама проблема зміни клімату. Дендрологічних досліджень обмаль, і, отже, база знань є недостатньою. Більшість переліків видів придатних для озеленення міст включають також інвазійні породи дерев. Реалізація цього заходу не створює додаткових витрат – це всього лише питання правильного вибору порід дерев сьогодні, що може вплинути на майбутнє.

Підвищення рівня обізнаності та готовності до поширення нових захворювань

Цей захід направлений на підвищення готовності до нових викликів в сфері здоров’я людей, тварин і рослин у зв’язку з можливістю виникнення нових видів захворювань в результаті зміни клімату. Мета його полягає в тому, щоб забезпечити своєчасне виявлення і реагування на нові види захворювань, тим самим покращуючи умови захисту громадського здоров’я. В основному з даним заходом пов’язана робота спеціалізованих органів державної адміністрації (установи охорони здоров’я населення, міністерство охорони здоров’я, міністерство сільського господарства, державні ветеринарні та продовольчі установи тощо). Органи самоврядування повинні активно співпрацювати з цими органами. Загальні освітні заходи в цій області також будуть лише на користь.

Пріоритетне використання технологій, що в умовах вищих температур демонструють вищу ефективність та надійність у сфері виробництва енергії

У випадку виробництва електроенергії з використанням викопного палива зростання температури призводить і продовжуватиме призводити до зниження рівня ефективності теплоелектростанцій, що може спричинити дефіцит виробництва енергії. Іншим впливом високих температур стане зменшення розподілу потужності в мережі, особливо у випадку електричних станцій та кабелів, що часто трапляється в містах. Більш високі температури в поєднанні з більш високим споживанням енергії в літні сезони потребують технічного удосконалення трансформаторних станцій і кабелів таким чином, щоб забезпечити їх безперебійну роботу навіть у часи найбільшого попиту.

Різні технології виробництва енергії мають різні рівні витривалості і стійкості до високих температур, тому важливо проаналізувати і брати до уваги ці моменти при виборі технологій. Більш високі температури призводять до зниження рівня ефективності, наприклад, фотоелементів (часто на цілих 9% при температурі 35° С і вище). 

Нижчий рівень ефективності і, таким чином, нижче виробництво енергії слід враховувати при прогнозуванні доходів від продажу електроенергії або при забезпеченні власного споживання. Більш високі витрати, пов’язані з придбанням фотоелементів з більш високою ефективністю або рівнем стабільності, є частиною початкових капіталовкладень. 

Достатнє охолодження 

Достатній рівень охолодження має важливе значення для забезпечення роботи традиційних паро-енергетичних установок з використанням викопного палива, а також атомних електростанцій. Теплові електростанції працюють в різних кліматичних умовах, але ефективність більшості з них залежить від температури зовнішнього повітря. Підвищена температура повітря впливає на щільність повітря, знижуючи швидкість його потоку під час процесу спалювання. Це є однією з основних технологічних проблем. Відповідно, зростання вимог щодо охолодження, особливо сухого охолодження, вимагає високовартісних відновлювальних робіт. Прогнозне коливання опадів (менше опадів у літній період в поєднанні з більш високими температурами) буде впливати на запаси води і матеріалів, що призведе до більш високих інвестицій в системи охолодження. 

Розміщення нових ресурсів з урахуванням підвищення робочих температур та зменшення наявності води 

Проблема робочих температур і наявності води в процесі виробництва електроенергії може бути частково усунена шляхом врахування цього критерію під час планування і розміщення нових джерел енергії в більш відповідних місцях (з точки зору попередження вищезазначених проблем).

Тим не менше, проблема залишається, що видно у моделях фінансового планування будівництва нових джерел, які не враховують вплив зміни клімату. Однак ці проблеми залишаються за межами компетенції органів самоврядування, якщо ці органи не є прямими акціонерами електроенергетичної компанії, оскільки планування і виробництво електроенергії на великих електростанціях перебуває в межах компетенції інвестора. 

Розробка або вдосконалення систем охолодження трансформаторних станцій 

Цей захід стосується створення рефлекторних екранів як на існуючих, так і на новозбудованих об’єктах, а також висуває концепцію розміщення нових об’єктів на більш прохолодних територіях. Це може бути досягнуто або шляхом їх спорудження поряд з водотоками, за умови забезпечення протипаводкового захисту, або їх розміщенням в периферійних районах міських агломератів, за межами так званих «островів тепла».

Більш суворі заходи захисту водних ресурсів 

Стосовно прогнозованих сценаріїв зміни клімату, які передбачають більш часті періоди посухи, слід забезпечити більш сувору охорону водних джерел. 

Більш суворий захист джерел води буде найбільше сприяти зниженню ризику їх забруднення і зменшить подальшу необхідність їх виведення з використання. 

Як і в питанні відновлення існуючих джерел, цей захід також допоможе раціоналізувати використання водних джерел. 

Якщо зміни клімату матимуть негативний вплив на обсяг води, то місцеві джерела можна розглядати як значні додаткові або навіть єдині джерела водних ресурсів для невеликих регіонів або міст. 

До того ж їх експлуатація може бути менш вимогливою з точки зору споживання енергії, ніж управління централізованими джерелами. Витрати, пов’язані з переходом на використання місцевого джерела води, завжди повинні розраховуватися в кожному окремому випадку з врахуванням параметрів альтернативного джерела (наприклад, відстані до великомасштабних джерел водопостачання). Слід врахувати потужність локального джерела, як і витрати, пов’язані з розвитком цього джерела, і прогнозовані збитки, пов’язані з його охороною.

Стале управління системами водозабезпечення 

В умовах очікуваного зниження потужності водних джерел в результаті зміни клімату, слід перевірити балансні якості водних джерел з тим, щоб не відбувалося їх надмірного використання, руйнування або навіть знищення. 

У пунктах відводу поверхневих і підземних вод слід забезпечити контрольований відвід води для того, щоб не перевищити рівень екологічно оптимальних витрат на частині водотоку нижче за течією у відповідному басейні. Найбільша частина витрат, пов’язаних з цим заходом, стосується підготовки практичної методології визначення рівня екологічно оптимальних витрат для окремих водотоків, що досить складно здійснити, особливо у зв’язку з мінливим кількісним режимом джерел води. 

Ще однією проблемою, яка може збільшити непрямі витрати, пов’язані з реалізацією даного заходу, є необхідність шукати альтернативні або додаткові джерела води через екологічні витрати, тобто з метою зниження відводу води з існуючого джерела. Визначення рівня екологічно оптимальних витрат в межах очікуваного постійного зменшення обсягів води у водоймах є відносно складним завданням, і його рішення залежатиме від визначення референтного періоду, а його вибір, у свою чергу, залежатиме від низки експертних висновків, а також лобіювання.

Основною причиною раціоналізації водокористування в Європі є зростання ціни на воду. 

На думку деяких експертів, рівень використання води наближається до так званого санітарного мінімуму. 

Чи має сенс подальше скорочення споживання води, наприклад, в плані очікуваних змін клімату та їх впливу на водні джерела? Відповідь очевидна - так. 

Що менше води забирається з природних ландшафтів, то більше води залишиться для природних екосистем, водотоків, водно-болотних угідь. Крім того, менші обсяги води, що потребує обробки і очищення, призводять до більшої економії енергії. 

Будівництво каналізаційних очисних споруд для приватних домогосподарств у малих муніципалітетах 

У невеликих муніципалітетах або в частинах великих міст, де будівництво масштабної системи очисних та каналізаційних споруд не є обґрунтованим, місцева влада має підтримувати будівництво каналізаційних очисних споруд (КОС) для приватних домогосподарств. 

Такі КОС призначені для очищення стічних вод невеликих джерел забруднення, таких, як невеликі магазини, котеджі і житлові будинки. Їх роль полягає в очищенні стічних вод з ванних кімнат, туалетів, кухонь, пральних машин, посудомийних машин і агрегатів з утилізації відходів. 

Очищення стічних вод відбувається саморегуляторно в одному баку на біологічній або механіко-біологічній основі, і його рівень ККД складає близько 90–98%. У порівнянні з очищенням та спорожненням вигрібних ям, КОС для приватних домогосподарств є економічно ефективнішим з точки зору окупності інвестицій (заявлений термін окупності складає 2 роки). 

Незважаючи на це, громадяни часто виявляють небажання будувати КОС для своїх домогосподарств через консервативність, відсутність довіри або небажання робити початкові інвестиції. КОС для приватних домогосподарств є економічно ефективнішим порівняно з спорожненням вигрібних ям; також вони ефективні з точки зору енергозбереження та впливу на навколишнє середовище. КОС для приватних домогосподарств потребують електроенергії в межах від 50 до 70 Вт, що означає середні витрати електроенергії у 1,2 кВт/день (зарядний пристрій працює близько 20 годин на день), тобто приблизно 438 кВт/рік. Очищення вигрібних ям вимагає енергетичних ресурсів (у вигляді палива для вантажних септичних автомобілів на проїзд та фактичне відкачування вмісту ям, а також для очищення вмісту ям в кінці дня). Також, не менш важливим є те, що виробництво, монтаж і технічне обслуговування побутової КОС може принести цікаві можливості для розвитку малого та середнього бізнесу, підтримуючи таким чином збільшення рівня зайнятості у відповідних регіонах.

Прес-служба Ecobusiness Group
 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!