Новини

Повернутися до переліку новин

Про сумісництво для еколога

Запитання:

Я працюю екологом на підприємстві; маю диплом магістра Львівського національного аграрного університету за спеціальністю «Екологія та охорона навколишнього середовища». Чи можу я обіймати посаду інженера з охорони праці (за сумісництвом), чи моя спеціалізація не дозволяє цього зробити?

Відповідь:

Роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.

Основні нормативні документи, які регламентують питання створення служби охорони праці на підприємстві:
1) Закон № 2694 та Типове положення про службу охорони праці, затверджене Наказом Держнаглядохоронпраці від 15 листопада 2004 року № 255 (далі — Типове положення № 255).
2) Із 14 квітня 2017 року набрали чинності зміни до Типового положення № 255, внесені Наказом Міністерства соціальної політики України «Про затвердження Змін до Типового положення про службу охорони праці» від 31 січня 2017 року № 148 (далі — Наказ № 148). У зв’язку з цим вимоги до організації служби охорони праці та кадрового забезпечення на підприємствах змінилися.

Відповідно до пункту 1.5 Типового положення № 255 назви посад (професій) служби охорони праці установлюються згідно з Національним класифікатором України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженого Наказом Держспоживстандарту України від 28 липня 2010 року № 327, а кваліфікаційні вимоги — відповідно до розділу 1 «Професії керівників, професіоналів, фахівців та технічних службовців» Випуску 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого Наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 29.12.2004 року № 336.

Увага! Матеріал публікується частково. Повна версія  в журналі «Екологія підприємства» № 9, 2018 
Роз’яснення надала Президент Всеукраїнської асоціації кадровиків, шеф-редактор журналу «КАДРОВИК.ua» Вікторія Ліпчанська

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!