Новини

Повернутися до переліку новин

Про вплив планової господарської діяльності на довкілля у сфері ліквідації гірничо-видобувних підприємств: методичні рекомендації

Нагадаємо, у червні Професійна асоціація екологів України ініціювала суспільний діалог в експертному середовищі, щоб запропонувати вирішення існуючих недоліків процедури.

З метою подальшого вдосконалення та впровадження екологічного обґрунтування та контролю процесу ліквідації гірничо-видобувних підприємств, що задекларовано Законом України «Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2020 року», Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління разом з ДП «ОК «Укрвуглереструктуризація» ініціює видання «Методичних рекомендацій», як  інструменту обґрунтування та контролю екологічного стану довкілля при ліквідації гірничо-видобувних підприємств (ліквідація (демонтаж) об’єктів).

ПРОБЛЕМА: В Україні відсутня ефективна система ОВД потенційно небезпечних об’єктів для довкілля, запланованих проектів ліквідації (демонтажу) об’єктів гірничо-видобувної промисловості (видів діяльності ). У минулому головну роль в оцінці можливих екологічних наслідків відігравала державна екологічна експертиза. Із набранням чинності Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» державна екологічна експертиза була практично скасована. Чинна система регулювання гірничодобувної діяльності, включаючи ОВНС як етап проектування, не може забезпечити оцінку та попередження екологічних наслідків небезпечних видів господарської діяльності та має ряд недоліків, зокрема:

  • Процеси визначення, прогнозування, оцінки (ОВНС) та врахування екологічних наслідків планованої діяльності (містобудівна експертиза) здійснюються приватними особами.
  • Механізм (підстави) визначення обов’язковості проведення містобудівної експертизи повністю виключає застосування загальноприйнятих у ЄС підходів (за переліком видів діяльності та пороговими показниками).
  • Процедура ОВНС, зокрема її етапи, не відповідають міжнародній моделі оцінки впливу на довкілля, зокрема європейській.
  • Сучасні процедури оцінки впливу на довкілля в Україні не можуть забезпечити один з ключових принципів та елементів європейської моделі: гласності та врахування громадської думки.

Цей елемент є також предметом зобов’язань України за низкою міжнародних угод. Неврахування думки громадськості несе низку ризиків для України у сферах охорони довкілля, здоров’я населення, демократичності процесу прийняття рішень, євроінтеграційних прагнень, міжнародних зобов’язань та інвестиційного клімату. Відсутність ефективної системи оцінки впливу на довкілля створює ризики і для конкретних проектів господарської діяльності.


Єрмаков Віктор Миколайович, доктор технічних наук, доцент, лауреат Державної премії в галузі науки і техніки, заступник директора ННІ екологічної безпеки та управління. Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!