Новини

Повернутися до переліку новин

Процедура проведення та підписання результатів перевірки Держекоінспекції: шпаргалка підприємцю

Якщо посадова особа суб’єкта господарювання вирішила допустити посадових осіб Інспекції до перевірки та отримала копію посвідчення (направлення) на перевірку, то настав час для здійснення перевірки. Практичні поради, зазначені далі, неодмінно можуть стануть в пригоді підприємству надалі:

  • Перевірка проводиться тільки у присутності керівника підприємства чи уповноваженої ним особи.
  • Перевірка проводиться за місцем здійснення господарської діяльності підприємства, або його підрозділів.
  • Забороняється притягувати до відповідальності посадових осіб суб’єкта господарювання за відмову надавати пояснення щодо діяльності суб’єкта господарювання (ч. 4 ст. 12 Закону № 877).
  • Уповноважені особи суб’єкта господарювання мають законне право фотографувати плановий або позаплановий захід, кожну окрему дію від початку і до кінця.

Проте пам’ятайте своїми діями не перешкоджайте інспекторам в здійсненні перевірки.

Вказані дії передбачені ч. 8. ст. 4 Закону № 877, яка визначає ваше право на такі дії. Фіксування процесу перевірки змушує перевіряючих дотримуватися певних норм та правил та може в подальшому використовуватися в судових спорах як допустимий доказ.

  1. Перевірка має здійснюватися тільки в робочий час вашого підприємства, зафіксований у правилах внутрішнього трудового розпорядку (наприклад, з 08:00 до 17:00). Будь-яка вимога здійснювати перевірку в інший час — незаконна.
  2. Призупинення діяльності підприємства, окремих цехів, дільниць, обладнання можливе лише за рішенням адміністративного суду.
  3. Інспектор позбавлений права зупинити виробництво (виготовлення) або реалізацію продукції, виконання робіт, надання послуг підприємством.
  4. Не допускається вилучення оригіналів фінансово-господарських, бухгалтерських та інших документів, а також комп’ютерної техніки чи їхні частин, крім випадків, передбачених кримінальним процесуальним законодавством.
  5. Державні інспектори зобов’язані дотримуватися ділової етики у взаємовідносинах із суб’єктами господарювання, утримуватися від необґрунтованих висновків щодо відповідності поведінки суб’єктів господарювання вимогам законодавства, неправомірного та необґрунтованого застосування санкцій до суб’єктів господарювання.
  6. Державні інспектори зобов’язані зберігати комерційну таємницю та конфіденційну інформацію вашого підприємства. Попереджайте їх про це. Особливо тоді, коли вони запитують інформацію, яка є для вас особливо комерційно цінною.
  7. Надавайте інспектору лише ту інформацію, яка є предметом перевірки і яку запитує інспектор. Інспектор має право одержувати пояснення, проте це не означає, що посадові особи підприємства зобов’язані надати всі папки технічної та бухгалтерської документації на вибір інспектора.
  8. Під час проведення позапланової перевірки інспектори з’ясовують лише ті питання, необхідність перевірити які стало підставою, щоб здійснити цей захід, з обов’язковим зазначенням цих питань у посвідченні (направленні) на проведення перевірки. Тому якщо у перевірників виникають запитання, які не стосуються позапланової перевірки — ви маєте право не відповідати на них.

ОФОРМЛЕННЯ ТА ПІДПИСАННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ПЕРЕВІРКИ

Покроковий алгоритм із зауваженнями щодо оформлення та підписання результатів перевірки — читайте в практичному посібнику підприємцю «Як підготуватися до перевірки. Екологічне інспектування. Поради, помилки, алгоритми».


З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!