Новини

Повернутися до переліку новин

Професійна підготовка робітників та право роботи з небезпечними речовинами: актуальне роз’яснення

Які робітники підприємств повинні мати професійну підготовку та свідоцтво на право роботи з небезпечними  речовинами? Давайте розберемося.

Підприємства, установи та організації — суб’єкти господарської діяльності, на території яких зберігаються небезпечні відходи, належать до об’єктів підвищеної небезпеки.

Чи потрібно в такому разі всім працівникам підприємства, включаючи технічний персонал, мати професійну підготовку, підтверджену свідоцтвом (сертифікатом) на право роботи з небезпечними  речовинами?

У загальних положеннях Закону України «Про відходи» від 5 березня 1998 року
№187/98-ВР (далі — Закон № 187/98)  наводиться визначення: власник відходів — фізична або юридична особа, яка відповідно до закону володіє, користується і розпоряджається відходами.

Стаття 17 Закону № 187/98 передбачає призначення відповідальних осіб у сфері поводження з відходами та забезпечення професійної підготовки, підвищення кваліфікації та проведення атестації фахівців у сфері поводження з відходами.

Відповідно до ст. 34 Закону № 187/98 до поводження з небезпечними відходами допускаються  особи, які мають професійну підготовку, підтверджену свідоцтвом (сертифікатом) на право роботи з небезпечними  речовинами, та не мають медичних протипоказань. Допуск працівників до роботи забезпечується відповідною посадовою особою підприємства, установи, організації.

При цьому Законом № 187/98 закріплено, що поводження з відходами — це дії, спрямовані на запобігання утворенню відходів, їх збирання, перевезення, сортування, зберігання, оброблення, перероблення, утилізацію, видалення, знешкодження і захоронення, включаючи контроль за цими операціями та нагляд за місцями видалення.

Призначення відповідальних осіб у сфері поводження з відходами здійснюється власником відходів наказом по підприємству, відповідно, саме зазначені у наказі особи повинні в обов’язковому порядку підвищувати кваліфікацію, в тому числі — стосовно поводження з небезпечними відходами. Зазвичай, відповідальність за поводження з відходами покладається на еколога підприємства.

Щодо професійної підготовки технічного та обслуговуючого персоналу, обов’язково необхідно провести інструктаж з техніки безпеки при роботі з небезпечними речовинами, що дозволить допустити працівників до виконання посадових зобов’язань. Відповідальність за проведення такого інструктажу несе призначена наказом посадова особа підприємства, установи, організації.

До речі, персонал, залучений до роботи із небезпечними речовинами, має право на щорічну додаткову оплачувану відпустку за роботу зі шкідливими умовами праці, максимальна тривалість якої встановлюється у календарних днях та визначається Постановою Кабміну «Про затвердження Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці» від 17 листопада 1997 року  № 1290. Наприклад, робітники, зайняті вантаженням, розвантаженням та перевезенням хімічної сировини, продукції та відходів, що мають токсичні, їдкі та дратівні властивості, мають право на 7 календарних днів додаткової відпустки. А працівники, зайняті збиранням, вантаженням, розвантаженням, переробкою, утилізацією, транспортуванням і захороненням радіоактивних відходів та забрудненого устаткування мають право на 24 календарних дні такої відпустки.

Нагадуємо, що особи, винні в порушенні законодавства про відходи, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільну чи кримінальну відповідальність. У разі порушення суб’єктом господарської діяльності ліцензійних умов поводження з небезпечними відходами ліцензія анулюється у встановленому законом порядку.

До відома! Експерти ПАЕУ підготували курси підвищення кваліфікації з наданням свідоцтва державного зразка:

18 травня стартує ЕКСТЕРН-КУРС «Все про відходи підприємства: поводження з відходами I-IV класу небезпеки на підприємстві» (тривалість навчання — 4 тижні)

23 червня відбудеться Одноденний спецкурс «Управління відходами на підприємстві»


З питань участі:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!