Новини

Повернутися до переліку новин

Програма екологічного маркування відзначає свій ювілей

2013 рік є ювілейним для української програми екологічного маркування, яка була вперше презентована у 2003 році в рамках 5-й Пан-Європейської конференції «Довкілля для Європи», що проходила в Україні, в м. Києві на базі Міжнародного виставкового центру.
Програма є унікальною громадською ініціативою що спрямована на просування продукції з покращеними екологічними характеристиками та пропагування екологічного дружного споживання що є одним з пріоритетних завдань державної екологічної політики. В основу її реалізації покладена добровільна сертифікаційна система яка відповідає вимогам національного стандарту ДСТУ ISO 14024:2002 Екологічні марковання та декларації. Екологічне маркування І типу. Принципи та методи.
У 2004 році українська програма екологічного маркування отримала міжнародне визнання, а знак екологічного маркування «Зелений журавлик» – знак відповідності вимогам екологічних стандартів включено до міжнародного реєстру Глобальної мережі екологічного маркування (GEN).
Право маркувати продукцію знаком «Зелений журавлик» надається виключно екологічно сертифікованої продукції згідно ДСТУ ISO 14024:2002.
Цей знак підтверджує екологічну перевагу маркованої ним продукції та контроль за дотриманням вимог екологічних стандартів на усіх етапах життєвого циклу.
Під знаком розташовується код екологічного стандарту на відповідність якому пройшла сертифікацію маркована ним продукція.
В рамках ювілейного форуму «Довкілля для України» засновники програми, - громадські та експертні організації, наукові заклади разом з Міністерством екології та природних ресурсів України підсумували результати та досягнення здобуті протягом 10 років:
• національним технічним комітетом стандартизації ТК 82 «Охорона навколишнього природного середовища України» розроблено 47 добровільних екологічних стандартів які упроваджені до сертифікаційної системи та дозволяють оцінити екологічні переваги різноманітних товарів і послуг;
• запроваджено добровільну сертифікаційну систему згідно ДСТУ ISO 14024:2002 що пройшла національну акредитацію та має міжнародне визнання;
• на замовлення Міністерства розроблено Технічний регламент з екологічного маркування на основі Регламенту Європейського Парламенту і Ради ЄС від 25 листопада 2009 року 66/2010/ЄС про знак екологічного маркування Європейського Союзу, якій затверджений постановою Кабінету Міністрів України у 2011 році;
• упроваджувались спільні інформаційні проекти та інформаційно-просвітницькі заходи.
У жовтні 2012 року за ініціативою Громадської ради при Мінприроди України формат співпраці з Міністерством вдосконалено системним плануванням спільних дій на основі Угоди про співпрацю та взаємодію щодо розвитку в Україні системи екологічно безпечного споживання та екологічного маркування.

УНІАН

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!