Новини

Повернутися до переліку новин

При яких умовах можливо тимчасове призупинення діяльності підприємств за відсутності дозволу на викиди забруднюючих речовин?

Якщо у підприємства закінчився строк дії дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, то при яких умовах контролюючий орган може подати до суду для призупинення діяльності підприємства? У законодавстві України чітко прописано, за якої умови підприємство може здійснювати викиди та які міри приймаються у випадку порушень.

Відповідно до частини 6 статті 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися на підставі дозволу, виданого суб’єкту господарювання, об’єкт якого належить до першої групи, суб’єкту господарювання, об’єкт якого знаходиться на території зони відчуження, зони безумовного (обов’язкового) відселення території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища, за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Стаття 12 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» передбачає, що господарська чи інші види діяльності, пов’язані з порушенням умов і вимог до викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря і рівнів впливу фізичних та біологічних факторів на його стан, передбачених дозволами, може бути обмежена, тимчасово заборонена (зупинена) або припинена відповідно до законодавства.

Правові та організаційні засади, основні принципи і порядок здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, повноваження органів державного нагляду (контролю), їх посадових осіб і права, обов’язки та відповідальність суб’єктів господарювання під час здійснення державного нагляду (контролю) визначає Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 No 877.

Відповідно до частини 7. статті 7 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» на підставі акту, складеного за результатами здійснення заходу, в ході якого виявлено порушення вимог законодавства, орган державного нагляду (контролю) за наявності підстав для повного або часткового зупинення виробництва (виготовлення), реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг звертається у порядку та строки, встановлені законом, з відповідним позовом до адміністративного суду.

Законопроєктом  3091, прийнятим ВРУ у першому читанні 15 липня 2021року, за невиконання вимоги про повне або часткове зупинення виробництва (виготовлення) або реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг, викладеної у приписі щодо усунення порушень, виявлених під час здійснення заходу державного екологічного контролю передбачено штраф у розмірі 300 тис.грн (до 1 листопада 2021 р.) та 325 тис.грн (з 1 грудня 2021 р.)

Увага! Матеріал публікується частково. Більше про законодавчі підстави для тимчасового призупинення діяльності підприємств за відсутності дозволу на викиди — читайте у електронному збірнику «Природоохоронне законодавство у фокусі Верховного Суду».


З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!