Новини

Повернутися до переліку новин

Птахом року назвали серпокрильця

Українське товариство охорони птахів і Національний еколого-натуралістичний центр обрали птахом 2014 року стрижа (серпокрильця). За словами вінницьких юннатів, серпокрильці виловлюють велику кількість комарів, мух, метеликів та інших літаючих комах і є дуже цікавими птахами.

Серпокрилець чорний – один з найпомітніших міських птахів. Їх часто плутають із ластівками завдяки подібному способу життя – полюванню за комахами на льоту на значних висотах і швидкостях. Але серпокрильці більші за розмірами, крила у них довші і загнуті назад, за що вони й отримали свою назву, а хвіст коротший. Також вони галасливіші за ластівок.

Орнітологи цих птахів називають дітьми повітря. Тому, що перші три роки свого життя стрижі проводять у польоті. На льоту ловлять і ковтають комах, купаються, паруються і навіть ... сплять. І тільки під час гніздування вони зменшують тривалість свого перебування у повітрі до 17—18 годин на добу.

Серпокрильці справжні аси неба, їх максимальна швидкість — 150 кілометрів на годину. Вони можуть долати відстань до п’ятисот тисяч кілометрів, не приземляючись на поверхню. Крім того, обтічне тіло цієї невеликої пташки дає змогу їй робити запаморочливі піруети.

Серпокрилець – перелітний птах. На початку гніздового періоду він прилітає в Європу та Азію, де в зоні помірного клімату навесні та влітку з’являється величезна кількість комах – головного харчу в меню цих птахів. Але варто прийти осінньому холоду, серпокрильці відлітають до Південної Африки, де проводять всю зиму. Спочатку стрижі мешкали в гірській місцевості, що поростає густим лісом, але сьогодні стали міщанами і без остраху селяться по сусідству з людиною.

20minut.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!