Новини

Повернутися до переліку новин

Роз’яснення щодо процедури погодження Рамкового закону «Про управління відходами»

Мінприроди за участю міжнародних експертів (ФРН, Болгарія, Словаччина) на виконання Національної стратегії управління відходами, а також Угоди про асоціацію з ЄС та Плану пріоритетних дій Уряду на 2018 рік розробило проект Рамкового закону  «Про управління відходами».

Документ має комплексний характер та є основою для прийняття усіх секторальних законів у цій сфері.

Після проведення консультацій з міжнародними експертами доопрацьований  проект закону, як того  вимагає чинне законодавство, 7 листопада 2018 року було оприлюднено на офіційному сайті Мінприроди.

Фізичні та юридичні особи мали можливість протягом одного місяця надати свої зауваження та пропозиції до зазначеного проекту акта.

За результатами громадського обговорення Мінприроди отримало зауваження та пропозиції від 4 громадян та 34 підприємств, установ, організацій, серед яких обласні державні адміністрації, бізнес-асоціації, наукові установи, громадські організації. Зокрема, МБО «Екологія-Право-Людина» та ГО «Україна без сміття».

Надані зауваження та пропозиції до проекту Закону України «Про управління відходами» у процесі громадського обговорення  оприлюднені на офіційному сайті Мінприроди за посиланням.

Також 26 грудня 2018 року у будинку Уряду проведено засідання Координаційної ради з питань реалізації Національної стратегії управління відходами до 2030 року під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Г. Зубка, на якому було представлено проект нового рамкового закону  та обговорено зауваження та пропозиції до нього.

У засіданні прийняли участь численні запрошені представники бізнес-асоціацій та громадських організацій екологічного спрямування.
Одночасно законопроект згідно вимог чинного законодавства був переданий на погодження заінтересованим центральним органам виконавчої влади, а саме:

  • Міністерству соціальної політики;
  • Міністерству інфраструктури;
  • Міністерству внутрішніх справ;
  • Міністерству оборони;
  • Міністерству інформаційної політики;
  • Міністерству аграрної політики та продовольства;
  • Міністерству освіти і науки;
  • Міністерству енергетики та вугільної промисловості.
  • Міністерству регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства
  • Міністерству фінансів
  • Міністерству  охорони здоров’я
  • Державній регуляторній службі
  • Державній екологічній інспекції

Станом на 26 березня 2019 року проект  Закону  України «Про управління відходами» погоджено без зауважень з Міністерством соціальної політики,  Міністерством інфраструктури,  Міністерством внутрішніх справ,  Міністерством оборони,  Міністерством інформаційної політики, Міністерством аграрної політики та продовольства, Міністерством освіти і науки, Міністерством енергетики та вугільної промисловості.

Погоджено із зауваженнями Міністерством юстиції України, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Міністерством економічного розвитку і торгівлі, Міністерством фінансів,  Міністерством охорони здоров’я,  Державною екологічною інспекцією.

Державна регуляторна служба – рішення про відмову в погодженні проекту регуляторного акту.
Наразі завершуються узгоджувальні процедури з Міністерством економічного розвитку і торгівлі, Міністерством юстиції України
Після завершення узгоджувальних процедур законопроект буде передано на розгляд Уряду відповідно до регламентних вимог Кабінету Міністрів.

Після того розгляду та схвалення законопроекту  на засіданні Уряду, його буде передано на розгляд до Верховної Ради України у терміни, передбачені діючим законодавством.

При опрацюванні законопроекту Комітетами Верховної Ради України заінтересовані сторони, у тому числі, громадськість, можуть взяти участь у його обговоренні та надати свої пропозиції та зауваження.

Додатково інформуємо, що:

  • відповідно до статей 20 та 21 Закону України «Про відходи» місцеві державні адміністрації організують а органи місцевого самоврядування забезпечують ліквідацію несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів;
  • відповідно до статті 25 Закону України «Про відходи» до компетенції центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства, у сфері поводження з відходами належать формування державної політики у сфері поводження з побутовими відходами; нормативно-методичне забезпечення з питань поводження з побутовими відходами; розроблення та затвердження державних стандартів, норм і правил у сфері поводження з побутовими відходами.

Джерело: Міністерство екології та природних ресурсів України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!