Новини

Повернутися до переліку новин

Санітарно-захисні зони для підприємств: розбираємо актуальні питання

Щодня в редакцію журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» надходять десятки запитань від суб’єктів господарювання щодо необхідністі розробки та погодження проєктів  встановлення СЗЗ, а також врегулювання спірних питань. Задля комплексного роз’яснення в питаннях СЗЗ для підприємств, редакція підготувала коротку шпаргалку із добірки актуальних роз’ясненнь.

Санітарно-захисні зони створюють навколо об’єктів, які є джерелами виділення шкідливих речовин, запахів, підвищених рівнів шуму, вібрації, ультразвукових й електромагнітних хвиль, електронних полів, іонізованих випромінювань для відокремлення таких об’єктів від територій житлової забудови.

Залежно від джерел впливу на здоров’я населення, санітарно-захисна зона може бути встановлена на підставі нормативних документів (Правила № 173; Закон України «Про охорону атмосферного повітря»  тощо) і за результатами фактичних досліджень джерел впливу (матеріалів інвентаризації викидів, протоколів дослідження повітря населених місць, протоколів дослідження шумового, акустичного забруднення).

Довідково:

Для визначення і встановлення санітарно-захисної зони на підставі чинних нормативів і з урахуванням фактичного впливу готують Проєкт визначення санітарно-захисної зони конкретного об’єкта, який у подальшому проходить державну санітарно-епідеміологічну експертизу в Державній установі «Інститут громадського здоров’я ім. О. М. Марзеєва НАМН України», а Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів надає висновок.

Санітарно-захисну зону варто встановлювати:

  • для підприємств із технологічними процесами, які є джерелами забруднення атмосферного повітря шкідливими, із неприємним запахом хімічними речовинами та біологічними чинниками, безпосередньо від джерел забруднення атмосфери організованими викидами (через труби, шахти) або неорганізованими викидами (через ліхтарі будівель, поверхні, що димлять і парують, технологічних установок та інших споруд), а також від місць розвантаження сировини, промпродуктів або відкритих складів;
  • для підприємств із технологічними процесами, які є джерелами шуму, ультразвуку, вібрації, статичної електрики, електромагнітних й іонізованих випромінювань й інших шкідливих чинників — від будівель, споруд і майданчиків, де встановлено обладнання (агрегати, механізми), що створює ці шкідливості;
  • для теплових електростанцій, промислових й опалювальних котелень — від димарів і місць зберігання і підготовки палива, джерел шуму;
  • для санітарно-технічних споруд і установок комунального призначення, а також сільськогосподарських підприємств та об’єктів — від межі об’єкта.

Як забезпечити умови отримання висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи в умовах воєнного стану?

Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи є документом дозвільного характеру. Питання щодо можливості забезпечення умов отримання висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи щодо обґрунтування/встановлення розміру санітарно-захисної зони для об’єкта господарської діяльності в умовах воєнного стану є одним із суперечливих питань. Як забезпечити дієві умови отримання висновку? З’ясовуємо в матеріалі.

Шість актуальних запитань щодо біоенергетики: шукаємо відповіді

Експерт надає відповіді на актуаль-ні запитання:

  1. Як визначити розмір СЗЗ для котельних і висоту димової труби?
  2. Чи потрібно проводити громадські слухання з ОВНС для проєкту будівництва, що не підпадає під ОВД?
  3. Яким має бути розмір СЗЗ для підприємства, що має намір здійснювати виробництво компосту з ТПВ у межах населеного пункту?
  4. Чи потрібний проєкт з ОВД для ТЕЦ, що працює на біопаливі?
  5. Як на підприємстві має здійснюватися облік викидів забруднюючих речовин та плата за викиди, зокрема — двооксиду вуглецю?
  6. Юридична особа здійснює виробництво теплової енергії з біомаси на десятьох теплогенеруючих об’єктах (котельних) в межах одного населеного пункту. Обсяг викидів забруднюючих речовин на більшості об’єктів не перевищує 500 т/рік. Яким чином на підприємстві має здійснюватися облік викидів забруднюючих речовин та плата за викиди, зокрема викиди двооксиду вуглецю?

Виробничий контроль за якістю атмосферного повітря в зоні впливу підприємств: як усе організувати

У статті знайдете роз’яснення:

  1. З якою періодичністю та на яких джерелах викидів необхідно здійснювати контроль викидів забруднюючих речовин від стаціонарних джерел?
  2. З якою періодичністю, в яких точках та за якими речовинами необхідно здійснювати контроль викидів забруднюючих речовин у зоні впливу підприємства?
  3. Яким чином оформлювати результати контролю викидів забруднюючих речовин від стаціонарних джерел?
  4. Чи існують встановлені ГДВ, з якими необхідно порівнювати обсяги викидів забруднюючих речовин в зоні впливу підприємства (СЗЗ)?

Як визначити розмір санітарно-захисної зони для тваринницьких підприємств?

Якою має бути санітарно-захисна зона? Як визначити її нормативні межі? У статті розглянемо, як формується нормативна СЗЗ тваринницьких підприємств та порахуємо необхідний розмір СЗЗ на прикладі з практики.

Якою має бути СЗЗ суб’єкта господарювання у сфері поводження з відходами?

Які процеси визначають клас небезпечності підприємств? Яким має бути розмір санітарно-захисної зони для різних підприємств? Стаття-дослідження розглядає питання еколого-гігієнічної безпеки функціонування та організації санітарно-захисної зони на прикладі підприємств, де застосовуються термічні методи.


Журнал «ECOBUSINESS. ЕКОЛОГІЯ ПІДПРИЄМСТВА» вже 10 років допомагає екологам на підприємстві працювати безперебійно і в балансі із вимогами природоохоронного законодавства. Подбайте про передплату на ІІ півріччя 2022 року аби залишатися в курсі важливих змін і завжди тримати руку на пульсі. В наступному півріччі Вас чекає ще більше практичних роз’яснень на тему санітарно-захисних зон та інші.


З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!