Новини

Повернутися до переліку новин

Семінар «ОВД та післяпроєктний моніторинг в умовах війни: відповідальність і наслідки» відбувся 27 квітня в форматі онлайн

Семінар «ОВД та післяпроєктний моніторинг в умовах війни: відповідальність і наслідки» відбувся 27 квітня в форматі онлайн. Понад 90 учасників у складних воєнних умовах зібрав Національний центр сталого спільно з профспілкою екологів ПАЕУ.

Чому такий гострий інтерес і потреба в діалозі та роз’ясненнях? 

Якщо і в мирний час саме процедура ОВД викликала багато питань у суб’єктів господарювання, то у військовий час планова діяльність виявилась фактично заблокованою.

За перші 2 місяці війни до консультаційного центру ПАЕУ надійшло понад дві сотні запитів щодо здійснення оцінки впливу на довкілля в умовах воєнного стану як від суб’єктів господарювання, так і від УТО, здійснення якої заблоковано постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання реалізації прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб» від 28 лютого 2022 р. № 165 та постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану» від 18 березня 2022 р. № 314, а також наказом Міндовкілля від 22.03.2022 № 159 щодо тимчасового обмеження доступ до Реєстру для зовнішнього використання.

Нагадаємо, оцінка впливу на довкілля охоплює 115 видів господарської діяльності, у т.ч. їх перепрофілювання, переоснащення, тощо.

Фактично внаслідок бойових дій та зарегульованості, здійснення більшості бюджетоутворюючих  видів господарської діяльності заблоковано.

Міндовкілля суб’єктам господарювання, у яких процедура з оцінки впливу на довкілля знаходиться на другому етапі розгляду у Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля, тобто отримані зауваження і пропозиції громадськості та, у разі подання, умови щодо обсягу дослідження від органу влади, якщо безпекова ситуація дозволяє, пропонує наступне:

  • підготувати оголошення про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля, звіт з оцінки впливу на довкілля, відомості (документи, матеріали), що підтверджують факт та дату опублікування, розміщення або оприлюднення в інший спосіб суб’єктом господарювання повідомлення про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля, та оголошення про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля, якщо такі вже опубліковані, або договір з друкованими засобами масової інформації про опублікування таких документів, а також документ, що підтверджує внесення плати за проведення громадського обговорення;
  • зазначені документи разом із супровідним листом з обов’язковим зазначенням номеру справи у Реєстрі та контактних даних суб’єкта господарювання надіслати на електронну пошту уповноваженого центрального органу: OVD@mepr.gov.ua , для подальшого завантаження їх у Реєстр.

Міндовкілля зазначає, що далі процедура з оцінки впливу на довкілля проводиться відповідно до вимог Закону, водночас вказуючи, що даний лист не є нормативно-правовим актом і не встановлює правових норм.

Людмила Циганок, президент ПАЕУ, звернула увагу, що Законом України «Про оцінку впливу на довкілля» чітко регламентовано процедуру її проведення, зокрема забезпечення гласності оцінки впливу на довкілля та своєчасного, адекватного та ефективного інформування громадськості на всіх етапах дозвільної процедури.

Фактично, розміщення в закритому реєстрі документів як суб’єктів господарювання, так і УЦО, без можливості доступу до них громадськості порушує основний принцип гласності оцінки впливу на довкілля, нівелює відкритість і доступність даної оцінки, а також порушує вимоги Директиви 2011/92/ЄС. 

Учасники семінару спільно з залученими експертами та представниками УТО пропрацювали порядок дій, що дозволяє здійснювати діяльність в рамках чинного природоохоронного законодавства та виконувати свої зобов’язання. 

В блоці «Нормативне регулювання адміністративних послуг в частині оцінки впливу на довкілля. Чи можлива оцінка впливу на довкілля в умовах воєнного стану?» виступили Людмила Хомічвіце-президент ПАЕУ, юрист, Лада Котяш, заступник Директора Департаменту – начальник відділу формування державної політики у сфері екологічного контролю Міндовкілля, В‘ячеслав Дубровський, директор департаменту екології та природних ресурсів Кіровоградської обласної військової адміністрації, Ірина Пірогова, заступниця директора департаменту захисту довкілля Запорізької ОДА, Інна Ткачук, начальник відділу ОВД та СЕО Управління розвитку територій та інфраструктури Вінницької ОДА, Едуард Горьовий, заступник голови ГС «Екологічна рада Криворіжжя»

Про вплив (кількісний та якісний) на компоненти довкілля  прямих та опосередкованих військових дій розповів Андрій Бойченко, завідувач галузевої науково-дослідної лабораторії «Охорона навколишнього середовища на транспорті» Українського державного університету науки і технологій.

Питання Післяпроєктного моніторингу, а саме

  • Чи потрібно виконувати післяпроєктний моніторинг у військовий час?
  • Контроль за впливом діяльності на компоненти довкілля та звітування зацікавленим особам.
  • Рекомендовані дії за відсутності можливості проведення післяпроєктного моніторингу.
  • Головні акценти розроблення звіту та проведення ППМ в газодобувній галузі в умовах воєнного стану

пропрацювали та здійснили обмін досвідом Людмила Хоміч, віце-президент ПАЕУ, юрист, Марія Лопушанська, член комітету промислової екології та інновацій ПАЕУ, Еколог року-2021, сертифікований виконавець звітів з ОВД, проектант, Ганна Якименко, к.б.н, експерт з охорони довкілля НЕК «Укренерго», Людмила Руднєва, начальник управління з нормативно-правового забезпечення АрселорМіттал Кривий Ріг , Ольга Семків, директор з охорони навколишнього середовища АрселорМіттал Кривий Ріг.

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!